Γιατί η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα στον τομέα της Υγείας
Στα υπό ανάπτυξη έργα που αλλάζουν την εικόνα στα νοσοκομεία, αλλά και στην ψηφιοποίηση των αρχείων της υγείας αναφέρθηκε από τη Λάρισα, όπου βρέθηκε για το InnoHealth Forum 2024, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. Στο φόρουμ, που λαμβάνει χώρα στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST, έδωσε το παρών και η υφυπουργός Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη.
Ο κ. Παπαστεργίου συμμετέχοντας, στο πλαίσιο του InnoHealth Forum 2024, σε πάνελ, με θέμα τις «Επενδύσεις για την Ενίσχυση των Συστημάτων Υγείας», αναφέρθηκε στα δύο μεγάλα και σημαντικά έργα που αναμένεται να αλλάξουν το τοπίο στην Υγεία: στην ψηφιοποίηση των αρχείων της Υγείας και στην ομογενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων.
Στην ομιλία του, ο υπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα στον τομέα της Υγείας, χαρακτήρισε σημαντικά τα σχετικά έργα, που «τρέχουν», ενώ τόνισε πως τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση τους είναι πολύ στενά.
Δημιουργείται νέος φορέας διαχείρισης των δεδομένων του Δημοσίου
«Για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε επιχειρηματικότητα, έρευνα και καινοτομία χρειαζόμαστε δεδομένα», τόνισε πολλές φορές κατά την ομιλία του ο κ. Παπαστεργίου, ενώ -σχολιάζοντας τις αγκυλώσεις στον τρόπο διαχείρισης των δεδομένων στην παρούσα φάση- ανακοίνωσε πως μέσα στο 2025, θα δημιουργηθεί νέος φορέας για τη διαχείριση και αξιοποίησης με απόλυτη ασφάλεια και σεβασμό των δεδομένων του δημοσίου.
Ζωή Ράπτη: «Φέρνουμε την επιστήμη πιο κοντά στον Άνθρωπο – Πάνω από 1 δις οι επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία»
Στο ίδιο πάνελ, με θέμα τις «Επενδύσεις για την Ενίσχυση των Συστημάτων Υγείας», συμμετείχε και η υφυπουργός Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη, η οποία στην εισηγητική της ομιλία ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία, τόσο από τον ιδιωτικό τομέα όσο και από το κράτος, στον τομέα της υγείας, παράγοντας σημαντική ποσότητα νέας γνώσης και κατ’ επέκταση νέες τεχνολογίες.
Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχουν επενδυθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης πάνω από 1 δισ. ευρώ, καθώς η έρευνα και η καινοτομία στον τομέα της υγείας έχει αποκτήσει κεντρικό ρόλο σε μια σειρά από θεματικούς άξονες, όπως η Ιατρική Ακριβείας, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα για το μικροβίωμα, η τεχνητή νοημοσύνη στην ανάπτυξη φαρμάκων, αλλά και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στα θέματα εφαρμοσμένης βιοτεχνολογίας.
Και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που ως υφυπουργός Ανάπτυξης με αρμοδιότητα την έρευνα και την καινοτομία μπορώ να πω ότι διαθέτουμε ως χώρα ένα πολύ υψηλά καταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό στους τομείς υγείας και βιοεπιστημών.
Με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) έχουμε χρηματοδοτήσει μια σειρά από ερευνητικά προγράμματα, εκ των οποίων, άλλα έχουν ολοκληρωθεί και ενσωματώνονται πλέον στην ιατρική και άλλα είναι σε προχωρημένη φάση και αναμένεται να ολοκληρωθούν.
Ανάμεσα σε αυτά είναι η υλοποίηση του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία και Πρόληψης του Νεανικού Αιφνίδιου Θανάτου, η εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης στην ανάπτυξη φαρμάκων και η Πλατφόρμα διάγνωσης ΔΕΠΥ σε παιδιά και εφήβους.
Παράλληλα, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, που αγγίζουν τα 346 εκατομμύρια ευρώ, ενισχύουμε τις κτιριακές υποδομές και τον εξοπλισμό των ερευνητικών μας κέντρων, προκειμένου να προωθήσουμε την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, και διαθέτουμε επιπλέον 189 εκατ. ευρώ για ερευνητικά έργα.
Όλα αυτά ενισχύουν την έρευνα και δημιουργούν καινοτομία στην παροχή των υπηρεσιών και των προϊόντων και εντέλει αλυσίδες αξίας για την χώρα μας, βελτιώνουν δε το σύστημα υγείας.
Παράλληλα, παρέχουμε φορολογικά και άλλα κίνητρα, ενισχύοντας την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών από τις φαρμακοβιομηχανίες στη χώρα μας.
Οι επενδύσεις αυτές δεν είναι απλώς αριθμοί και στατιστικές. Είναι το θεμέλιο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους τους πολίτες, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ακόμη ο δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος, ο οποίος από την πλευρά του, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Λάρισα μπορεί και πρέπει να μεταμορφωθεί σε Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Πάρκο Καινοτομίας JOIST με συνδιοργανωτές τον Κόμβο ψηφιακής καινοτομίας στην υγεία HealthHub, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), τον κόμβο ψηφιακής καινοτομίας στην υγεία smartHEALTH και το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.