ΣΥΡΙΖΑ/ΠΓ: Εισήγηση αποκλιμάκωσης στην αυριανή ΚΕ- Σύγκρουση Ραγκούση-Τζάκρη και καταγγελίες Γεροβασίλη
Επί μέρες κυριάρχησε το ζήτημα των κριτηρίων και προϋποθέσεων αναφορικά με τις υποψηφιότητες για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ τελικά όμως η Πολιτική Γραμματεία σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης αποφάσισε να εισηγηθεί προς τη Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει αύριο Σάββατο, να παραμείνουν τα ίδια κριτήρια, γεγονός που εκλαμβάνεται ως οπισθοχώρηση των “87” εξαιτίας ίσως και των δημοσκοπήσεων και του αρνητικού κλίματος στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ για τις “μεθοδεύσεις” αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη από την εκλογική διαδικασία.
“Προχωράμε με τα κριτήρια που ίσχυαν και πριν ένα χρόνο” ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου, Παυσανίας Παπαγεωργίου μετά το τέλος της συνεδρίασης, με μοναδική δηλαδή προϋπόθεση τη συγκέντρωση 30 υπογραφών από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, χωρίς να μπαίνουν θέματα πόθεν έσχες και ποινικού μητρώου, ενώ παράλληλα δεν αλλάζει ο οδικός χάρτης των εσωκομματικών διαδικασιών, παρά την προσπάθεια εκ νέου του Παύλου Πολάκη να επισπευθούν κατα ένα μήνα.
Οι αποφάσεις της Π.Γ, ελήφθησαν με αυξημένη πλειοψηφία, ώστε να υπάρξει εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή, ενώ ανοιχτές μένουν οι καταληκτικές ημερομηνίες κατάθεσης υποψηφιοτήτων με τις υπογραφές που θα τις συνοδεύουν και όπως θα αναφέρεται στην εισήγηση προς την Κ.Ε. “Η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων”, ενώ κάθε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής μπορεί να υπογράψει για όσους υποψήφιους Προέδρους επιθυμεί, χωρίς περιορισμό.
- Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση της Π.Γ. δεν συζητήθηκαν ζητήματα περί μπούλινγκ αλλά και τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ και ως προς την Κεντρική Επιτροπή, αυτή θα συνεδριάσει δια ζώσης το πρωί του Σαββάτου και πιθανά θα υπάρχει δικαίωμα τηλεφωνικής ψήφου, για όσα μέλη απουσιάζουν.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση, επικράτησε μεγάλη ένταση μεταξύ της Θεοδώρας Τζάκρη και του Γιάννη Ραγκούση. “Με τον κύριο Ραγκούση μοίρα κακή με έφερε «να μπλέξω» ήδη δυο φορές! Στο ΠΑΣΟΚ παλιότερα και στο ΣΥΡΙΖΑ πιο πρόσφατα. Συνάντηση μας από κοινού για τρίτη φορά προφανώς δεν προβλέπεται οπότε μάλλον ξεμπλέκουμε. Τον καλώ λοιπόν να καταφύγει στην δικαιοσύνη εναντίον μου” είπε η κ. Τζάκρη και πρόσθεσε “Σας διαβεβαιώ ότι όταν έρθει εκείνη η στιγμή, δεν θα χρειαστώ την άδεια κανενός για να αποκαλύψω τις μεταξύ μας επικοινωνίες. Ούτε θα χρειαστώ διασταλτικές ερμηνείες του όρου. Θα καταθέσουν πλήθος αυτοπτών κι αυτήκοων μαρτύρων για σωρεία περιστατικών bulling σε βάρος μου, με αφορμή πάντα την πολιτική μου δραστηριότητα τότε που ο εν λόγω κύριος είχε ρόλο πολιτικού προϊστάμενου, αλλά και σε βάρος άλλων συντρόφων και συντροφισσών την τελευταία περίοδο. Δεν ξέρω αν η εμμονή του αυτή δείχνει ότι δεν αντιλαμβάνεται την συνεχή έκπτωση ή αν απλώς πρώτα βγαίνει η ψυχή του ανθρώπου και μετά το χούι του.”.
Με τον Γιάννη Ραγκούση να απαντά “Η μόνη φορά που χρειάστηκε να συγκρουστώ με την Θεοδώρα Τζάκρη κατά τη διάρκεια της κοινής παραμονής στο υπουργείο Εσωτερικών ήταν όταν υποχρεώθηκα ως υπουργός να σταματήσω την από μέρους της υπογραφή σκανδαλωδών αποφάσεων που θα έπλητταν το δημόσιο συμφέρον, θα συνιστούσαν διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, καθώς και θα ζημίωναν βαριά τη δημόσια εικόνα της τότε κυβέρνησης. Όσο για την πολιτική αντιπαράθεση με την πρώην εκπρόσωπο τύπου Δώρα Αυγέρη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, αποτελεί ισχυρισμό πολιτικής φαιδρότητας από την Θεοδώρα Τζάκρη, αυτή να βαφτίζεται ως ζήτημα εκφοβισμού και μπούλινκ. Μάρτυρες όλα τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας”.
- Επίσης μεσούσης της συνεδρίασης η Όλγα Γεροβασίλη προχώρησε σε διάψευση των διαρροών πως έθεσε το θέμα της κατάθεσης πόθεν Έσχες για τους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε η Όλγα Γεροβασίλη, καθώς μιλώντας προς τους δημοσιογράφους είπε “Το μόνο που είπα είναι αν θα ανοίξουμε θέμα προϋποθέσεων ή αν θα το κλείσουμε για να μη σέρνεται… Μην πιστεύετε τις διαρροές. Όσοι σας λένε τέτοια πράγματα, το κάνουν για να τορπιλίσουν την κατάσταση”.
Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας MRB παρουσίασε το Open οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν με την αποπομπή Κασσελάκη. Το μεγαλύτερο ποσοστό του συνόλου ερωτηθέντων (43,8%) μάλλον ή σίγουρα συμφωνεί με την αποπομπή του Στέφανου Κασσελάκη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, στο ίδιο ερώτημα, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, σε ποσοστό 63,2% δήλωσαν ότι “μάλλον ή “σίγουρα” διαφωνούν με την αποπομπή Κασσελάκη:
- Όσο για εκείνους που απάντησαν ότι “σίγουρα” ή “μάλλον” θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησαν ότι θα έδιναν την ψήφο τους στον Στέφανο Κασσελάκη (40,5%), στον Παύλο Πολάκη (31,2%), το Σωκράτη Φάμελλο (29,5%), τον Νίκο Φαραντούρη (21,3%) και τον Απόστολο Γκλέτσο (20,6%).
Στην ερώτηση αν θα είχε θετική εξέλιξη για τον ΣΥΡΙΖΑ μια ενδεχόμενη ανάληψη της ηγεσίας από τον Αλέξη Τσίπρα, ο κόσμος απάντησε “όχι” σε ποσοστό 51,9%. Όταν όμως η ερώτηση αυτή τέθηκε σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες ευρωεκλογές, εκείνοι απάντησαν “ναι” σε ποσοστό 56,3% ενώ εκείνοι που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές του 2023 απάντησαν “ναι” σε ποσοστό 65,2%.