Μαξίμου: “Ραντάρ” σε καθημερινότητα, ελληνοτουρκικά, “γαλάζια” αντιπολίτευση- Ανοίγει η βεντάλια των δύσκολων ζητημάτων
Τα ανοιχτά μέτωπα της καθημερινότητας, η βαριά πολιτική ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής και δη των ελληνοτουρκικών, αλλά και η “ανταρσία” των 11, βρίσκονται στο επίκεντρο του κυβερνητικού επιτελείου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί για τις ΗΠΑ και τη Σύνοδο του ΟΗΕ όπου θα έχει συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Το Κυπριακό, αλλά και το Καστελλόριζο, αποτελούν τα μεγάλα αγκάθια καθώς η Τουρκία αφενός ναρκοθετεί την προσπάθεια του ΟΗΕ για επανέναρξη διαλόγου για το Κυπριακό, επιμένοντας για “λύση” δύο κρατών αφετέρου εξακολουθεί να έχει το βλέμμα στο Καστελλόριζο, η υφαλοκρηπίδα του οποίου εμποδίζει την “έξοδο” της στην ανατολική Μεσόγειο.
Παρά τα αγκάθια στον ελληνοτουρκικό διάλογο πάντως, Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών θέλουν να δηλώνουν αισιόδοξοι για τη δυνατότητα ουσιαστικής προόδου.
Ο κ. Μητσοτάκης πάντως κατά τη σημερινή συνάντηση με τον κ.Χριστοδουλίδη δε θα συζητήσει μόνο τις κοινές εθνικές γραμμές για το Κυπριακό ενόψει της ΓΣ του ΟΗΕ και της συνάντησης με Ερντογάν, αλλά (κυρίως) το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου.
Το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την Τρίτη το έργο του Great Sea Interconnector. Ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπιο όσον αφορά στη συμμετοχή της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, με 100 εκατ. ευρώ και ποσοστό 30%. Η ελληνική πλευρά θέλει πάντως κατά τη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών να επικυρωθεί και το τελικό κείμενο της συμφωνίας.
Ως προς το Κυπριακό Μητσοτάκης – Χριστοδουλίδης αναμένεται να επαναλάβουν την στήριξη τους στην προσπάθεια του ΟΗΕ για επανεκκίνηση του διαλόγου για το Κυπριακό. Αλλά και να τονίσουν πως διάλογος μπορεί να διεξαχθεί μόνο επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού, απορρίπτοντας εκ νέου τις απαιτήσεις της Τουρκίας που θέλει να επιβάλλει τη διχοτόμηση του νησιού.
Η μάχη της καθημερινότητας
Λίγο πριν αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στη μάχη της καθημερινότητας. Χθες ανακοίνωσε από το Προεδρικό Μέγαρο ότι το επόμενο διάστημα θα μπορούν να τοποθετηθούν ειδικά lockers σε σχολεία, ο σύλλογος γονέων των οποίων το επιθυμεί, προκειμένου να αφήνουν εκεί τα παιδιά τα κινητά τους πριν το μάθημα. Ήδη, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης επεξεργάζεται τις τεχνικές παραμέτρους της εξαγγελίας του κ. Μητσοτάκη.
Παράλληλα όσον αφορά στις αντιδράσεις των ενστόλων για τις… πενιχρές αυξήσεις που εξαγγέλθηκαν δεν αποκλείεται εντός της ημέρας μετά τις διαμαρτυρίες της ΠΟΕΣΥ τη Δευτέρα στα γραφεία της ΝΔ επί της οδού Πειραιώς, να υπάρξει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τους συναρμόδιους υπουργούς. Από μεριάς κυβέρνησης, βεβαίως, είναι σαφές ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι συγκεκριμένα, το Μέγαρο Μαξίμου όμως δεν θέλει να δώσει σήμα αδιαλλαξίας, ενώ κυβερνητικά στελέχη έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι ένστολοι θα τύχουν και νέας ενίσχυσης την επόμενη χρονιά, εντός πλαισίου δημοσιονομικών αντοχών.
Η επανεμφάνιση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης
Ακριβώς τρεις μήνες μετά την τελευταία τετράωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στη σκιά του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών η γαλάζια «αντιπολίτευση» επανέρχεται υπό τη μορφή ερώτησης για τα fund και τα κόκκινα δάνεια στον Υπουργό Οικονομικών. Οι 11 επιμένουν πως δεν θα είναι απλοί «χειροκροτητές» της Κυβέρνηση και πως με τις ερωτήσεις τους θα συμβάλουν στο να γίνει ακόμη καλύτερη η Κυβέρνηση, ενώ στο παρασκήνιο κάποιοι εξ αυτών προχωρούν σε φαρμακερά σχόλια προς Υπουργούς.
Μάλιστα στο παρασκήνιο οι 11, οι οποίοι κινήθηκαν αθόρυβα μέχρι να προετοιμάσουν την ερώτηση, για την οποία δεν ενημέρωσαν καν πολλούς συναδέλφους τους, διαμηνύουν πως αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά ερωτήσεων προς την δική τους κυβέρνηση.
Στην κυβέρνηση τηρούν στάση…ψυχραιμίας και διαμηνύουν πως οι 11 κρούουν ανοιχτές θύρες. «Είναι δουλειά τους να κάνουν ερωτήσεις και πολύ καλά έκαναν. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, οι βουλευτές εκπροσωπούν τους πολίτες που τους ψηφίζουν και θέλουν πάντοτε το καλύτερο για τους συμπολίτες τους» απάντησε σε σχετική ερώτηση ο Παύλος Μαρινάκης.
Αργά το βράδυ της Κυριακής ο Υπ. Οικονομικών απάντησε στην ερώτηση των 11. Όπως τονίζει, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με προσοχή εξετάζει κάθε ερώτημα, πρόταση και διαμαρτυρία σε σχέση με την οικονομική πολιτική. Ο δημοκρατικός διάλογος και πολύ περισσότερο, η κοινοβουλευτική διαδικασία, είναι ιδιαίτερης αξίας και μπορούν να διευκρινίσουν και να βελτιώσουν και πολιτικές τονίζει ο Υπουργός.
- Σε σχέση με τη συγκεκριμένη ερώτηση συνεχίζει, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε το 2019 μια άνευ προηγουμένου κατάσταση -όχι μόνο για τα εθνικά, αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα- σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια ως αποτέλεσμα της δεκαετούς κρίσης που προηγήθηκε.
Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, χάρη σε αυτές τις πρωτοβουλίες, το ποσοστό των κόκκινων δανείων στις τράπεζες που ξεπερνούσε το 40% το 2019, περιορίστηκε σε 7,5% το 2024. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Υπουργός το 2019, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν σε 92,2 δις ευρώ, ενώ το 2024 στο α’ τρίμηνο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς Τράπεζες και Servicers έχουν μειωθεί σε 70,4 δις ευρώ. Το 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν περίπου στο 50% του συνολικού ύψους των δανείων της οικονομίας, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει πέσει σημαντικά, στο 32%.
- Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού κινούνται πλέον σε επίπεδα ιστορικού υψηλού. Τον Αύγουστο του 2024 συνολικά καταγράφονται πλέον, 22.214 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές ύψους 7,52 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, έχει καταγραφεί αύξηση των ρυθμίσεων κατά +50,36%.
«Η προστασία της κατοικίας των πραγματικά ευάλωτων είναι κοινή προτεραιότητα όλων μας» καταλήγει ο Υπουργός και παραπέμπει και σε αναλυτική απάντηση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου υπογραμμίζοντας πως εκεί «παρατίθενται σε μεγάλη έκταση, στοιχεία για όλους τους προβληματισμούς των συναδέλφων βουλευτών, οι οποίοι συντελούν στο να διευκρινιστεί περαιτέρω το κοινωνικό αυτό ζήτημα».