Χάνουμε 5 λίμνες Μαραθώνα κάθε χρόνο από τις διαρροές του δικτύου ύδρευσης πανελλαδικά
Σύμφωνα με δήλωση του υφυπουργού Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη κατά την ενημέρωση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος στη Βουλή την περασμένη Τρίτη «με βάση τη χρήση του δείκτη “Εξοικονόμηση πόσιμου ύδατος από μείωση διαρροών”, προκύπτει ότι τα περίπου 58 εκατ. κυβικά μέτρα εξοικονόμησης πόσιμου ύδατος ανά έτος από τη μείωση διαρροών αντιστοιχούν στην ετήσια ζήτηση νερού μιας πόλης 600.000 κατοίκων» είπε ο κ. Σπανάκης.
Με άλλα λόγια, αντιστοιχούν σε πέντε λίμνες του Μαραθώνα, ο μέσος όγκος της οποίας είναι 12 εκατ. κυβικά μέτρα.
Σύμφωνα με την Ελισσάβετ Φελώνη, καθηγήτρια Υδρολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, «στα δίκτυα διανομής οι διαρροές ξεπερνούν το 20%. Μέσα στο κλειστό δίκτυο της πρωτεύουσας οι απώλειες αγγίζουν το 23%, λόγω της παλαιότητάς του – η μέση ηλικία του είναι τα 60 έτη».
Στην πρόσφατη παρουσίαση των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημάνθηκε ότι το 2019, κατά δήλωση των ΔΕΥΑ (Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης), το ποσοστό απώλειας νερού από διαρροές κυμαινόταν μεταξύ 9,5% και 62%, με τη μέση τιμή να ανέρχεται σε 35,6%.
Ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε πως περί το 40%-50% του νερού χάνεται από διαρροές στα δίκτυα, ενώ συμπλήρωσε: «Πλέον όλοι οι πάροχοι νερού θα περνούν την οποιαδήποτε αύξηση από έλεγχο μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων, που μέχρι τέλος του μήνα μπαίνει σε πλήρη λειτουργία. Ο έλεγχος βασίζεται στην ευρωπαϊκή οδηγία που δεν σου λέει τίποτα άλλο πέραν του ότι οφείλεις να έχεις ρύθμιση κόστους, χωρίς κέρδος στο νερό».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» από πλευράς του, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Πέτρος Βαρελίδης σημειώνει στην εφημερίδα πως «από τους 273 παρόχους συνολικά στη χώρα το 2020 δήλωσαν διαρροές οι 98. Από αυτούς, οι 29 δήλωσαν διαρροές άνω του 60% και κάποιοι δήλωσαν μέχρι και 99,7%. Το τελευταίο τεράστιο ποσοστό προκύπτει είτε γιατί οι εταιρείες δεν ξέρουν τι δηλώνουν, είτε επειδή το νερό της ύδρευσης χρησιμοποιείται και για άρδευση. Πιθανότατα, όμως, δικαιολογείται από τον συνδυασμό των δυο αυτών παραγόντων. Στην Αττική η ΕΥΔΑΠ έχει απώλειες της τάξης του 24%-25%. Δηλαδή, η Αθήνα ναι μεν έχει διαρροές, όμως το εν λόγω ποσοστό είναι αποδεκτό σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ, καθώς είναι ανέφικτο να μηδενίσει κανείς τις διαρροές ή να πέσει κάτω από το 15%. Στον αντίποδα, υπάρχουν πόλεις που έχουν απώλειες της τάξης του 60%. Για παράδειγμα, τα Γιάννενα και το Ναύπλιο».
Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι εταιρείες έπαψαν να δηλώνουν τις απώλειες νερού από διαρροές, καθώς από τα τέλη του 2022 το ΣτΕ ακύρωσε την ΚΥΑ κοστολόγησης-τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος, ενώ τον Μάρτιο του 2023 το υπουργείο Περιβάλλοντος εισήγαγε εκ νέου με νόμο τη συγκεκριμένη υποχρέωση, χωρίς να λάβει στοιχεία από τους παρόχους.
«Δυστυχώς, σαν γενική εικόνα, οι ΔΕΥΑ – ιδίως οι μικρές – πάσχουν οργανωτικά και δεν έχουν εικόνα ούτε οι ίδιες για το ποια είναι η πραγματική κατάσταση στο σύστημα. Υπάρχουν πάροχοι που δηλώνουν απώλεια 1%, πράγμα που είναι απίθανο. Είναι μια ανεξέλεγκτη κατάσταση που προσπαθούμε να διορθώσουμε με την ΚΥΑ κοστολόγησης-τιμολόγησης, με τον ν. 5037, με τον οποίο συστήσαμε τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και με το σχέδιο νόμου που προχωράμε στη συνένωση των ΔΕΥΑ, ώστε να έχουμε λιγότερους και ισχυρότερους παρόχους».
Με ππληροφορίες “ΤΑ ΝΕΑ”