Κομισιόν: Αιφνιδιαστική παραίτηση Μπρετόν με αιχμές για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Ο Γάλλος επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Ε Τιερί Μπρετόν, παραιτήθηκε, σε μια κίνηση με «άμεση ισχύ», δημοσιεύοντας μια εικόνα της επιστολής παραίτησής του προς την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο X.
Ο Μπρετόν στην επιστολή του ανέφερε ότι η φον ντερ Λάιεν «πριν από λίγες ημέρες» είχε ζητήσει από τη Γαλλία να αποσύρει το όνομά του ως επιλογή της χώρας για την Επιτροπή «για προσωπικούς λόγους», με αντάλλαγμα ένα «υποτιθέμενο χαρτοφυλάκιο με μεγαλύτερη επιρροή».
Να υπενθυμίσουμε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν αυτός που είχε επιλέξει τον Τιερί Μπρετόν για τη θέση του Επιτρόπου, προκαλώντας (πριν τις βουλευτικές εκλογές) την αντίδραση της Μαρίν Λε Πεν. Η Λε Πεν συνέχισε να ασκεί πιέσεις πριν την 7η Ιουλίου, έχοντας πιθανότατα στον νου της ότι θα κερδίσει στις εκλογές, κάτι που βέβαια δεν συνέβη.
«Υπό το φως αυτών των τελευταίων εξελίξεων – περαιτέρω μαρτυρία αμφισβητήσιμης διακυβέρνησης – πρέπει να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι δεν μπορώ πλέον να ασκώ τα καθήκοντά μου στο Σώμα», ανέφερε ο Μπρετόν στην επιστολή.
Η ανακοίνωσή του έρχεται καθώς η φον ντερ Λάιεν οριστικοποιεί τον κατάλογο των επιτρόπων στην Κομισιόν. Κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα έχει μία θέση στο τραπέζι της Επιτροπής, αν και η πολιτική τους βαρύτητα και σημασία ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο.
«Πριν από λίγες μέρες, στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων για τη σύνθεση του μελλοντικού Κολλεγίου, ζητήσατε από την Γαλλία να αποσύρει το όνομά μου -για προσωπικούς λόγους που σε καμία περίπτωση δεν έχετε συζητήσει απευθείας μαζί μου- και προσφέρατε, ως πολιτικό συμβιβασμό, ένα υποτιθέμενο χαρτοφυλάκιο με μεγαλύτερη επιρροή για τη Γαλλία στο μελλοντικό Κολλέγιο», αναφέρει στην επιστολή.
Ο Μπρετόν δεν ήταν ένας τυχαίος Επίτροπος. Ήταν αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά, επικριτής της φον ντερ Λάιεν, ενώ το όνομά του είχε ακουστεί και για την προεδρία της Κομισιόν.
Ο ορισμός των Επιτρόπων αποδεικνύεται εν τέλει δύσκολη υπόθεση για την κ. φον ντερ Λάιεν. Όχι μόνο δεν εισακούστηκαν οι εκκλήσεις της για ισορροπία των φύλων στη σύνθεση της Κομισιόν, αλλά πολλές χώρες αντέδρασαν στις πιέσεις της προέδρου να αλλάξει ο Επίτροπος (βλ. Μάλτα). Άλλωστε και η Σλοβενία άλλαξε τον Επίτροπο, με την αντικατάσταση του Τόμας Βέσελ από τη Μάρτα Κω, η οποία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Πηγή: naftemporiki.gr