Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: Οι μικρομεσαίοι ζητούν έμπρακτη στήριξη

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: Οι μικρομεσαίοι ζητούν έμπρακτη στήριξη

Αν δούμε αποσπασματικά κάποια οικονομικά στοιχεία, όπως τον ρυθμό ανάπτυξης ο οποίος είναι υψηλότερος σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η ελληνική οικονομία κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Κοιτώντας όμως πιο προσεκτικά, διαπιστώνουμε ότι το ΑΕΠ της χώρας είναι χαμηλότερο από τα επίπεδα του 2008. Και αυτό σημαίνει ότι στην πραγματική οικονομία η κατάσταση δεν είναι και τόσο ειδυλλιακή.

Του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου Ε.Ε.Α και Επίτιμου Διδάκτορα ΠΑ.ΠΕΙ.

Ειδικά η αγορά κινείται υποτονικά εδώ και πολύ καιρό, κάτι που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι λόγοι είναι πολλοί, οι σημαντικότεροι όμως είναι η παρατεταμένη ακρίβεια σε βασικά αγαθά και το υψηλό ενεργειακό κόστος. Και οι δύο αυτοί παράγοντες «απογειώνουν» το λειτουργικό κόστος των ΜμΕ, «ροκανίζουν» το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και οδηγούν σε μείωση της κατανάλωσης.

Μοναδικός τρόπος να αλλάξουν τα δεδομένα είναι να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Και της κοινωνίας και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Αυτή είναι η πραγματικότητα και περιμένουμε και εμείς να ακούσουμε τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με την ελπίδα ότι θα δούμε επιτέλους στοχευμένες δράσεις για την τόνωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Δεν μπορούμε βέβαια να γνωρίζουμε τι θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, όμως ξέρουμε καλά τις ανάγκες των ΜμΕ και των μέτρων που απαιτούνται προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα στην αγορά και μαζί με αυτή και τα οικονομικά στοιχεία των μικρών, πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Μία από τις πρώτες κινήσεις που απαιτούνται είναι η αλλαγή του φορολογικού νόμου, κυρίως του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Για να γίνει απόλυτα ξεκάθαρο: δεν ζητάμε ευνοϊκή μεταχείριση αλλά απονομή φορολογικής δικαιοσύνης. Να πληρώνει ο κάθε φορολογούμενος σύμφωνα με τις πραγματικές του δυνατότητες. Και κυρίως να σταματήσει η εύνοια προς τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας εμμένουμε στην ανάγκη μείωσης των έμμεσων φόρων. Δηλαδή του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά καθώς και των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Επίσης απαιτείται κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ενός νόμου από τα μνημονιακά χρόνια. Ζητάμε επίσης την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες παραμένουν από τις υψηλότερες στην Ε.Ε.

Θεωρούμε κομβική την στήριξη νοικοκυριών και ΜμΕ απέναντι στις συνεχείς ανόδους της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι δεδομένο ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν όλοι οι καταναλωτές στο αυξημένο κόστος και η μόνη λύση για την ώρα είναι οι επιδοτήσεις λογαριασμών.

Ένα άλλο πολύ μεγάλο πρόβλημα για το σύνολο των ΜμΕ είναι η έλλειψη ρευστότητας. Η αγορά έχει απόλυτη ανάγκη περισσότερα εργαλεία χρηματοδότησης αποκλειστικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επανασχεδιασμό της αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Στόχος να υπαχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα όσο το δυνατόν περισσότερες ΜμΕ.

Ένας άλλος βραχνάς που επίσης πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά είναι το ύψος του ιδιωτικού χρέους. Προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθούσε μία νέα ρύθμιση 120 δόσεων στην οποία να μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές προς το Δημόσιο. Και ειδικά εκείνες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης.

Η κοινωνία αντιμετωπίζει ήδη τις συνέπειες της στεγαστικής κρίσης για αυτό και χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές αντιμετώπισης της καθώς και προστασία της πρώτης κατοικίας για δανειολήπτες που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία. Παράλληλα απαιτούνται πιέσεις από την κυβέρνηση προς τις τράπεζες προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην ευκολότερη δανειοδότηση επιχειρήσεων αλλά και στη μείωση των υπερβολικά υψηλών τραπεζικών προμηθειών που εισπράττουν σήμερα.

Προοπτικές ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας θα μπορούσαν να δώσουν πολιτικές που θα στηρίζουν τις ΜμΕ στην ψηφιακή τους προσαρμογή καθώς και στην κατάρτιση και ενίσχυση των δεξιοτήτων των εργαζομένων τους. 

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως αποκλείεται η κυβέρνηση να λάβει άμεσα όλα αυτά τα μέτρα. Πρέπει όμως να γίνει ξεκάθαρο ότι αν δεν υπάρξει και καμία δράση για την αντιμετώπιση της υφιστάμενης κατάστασης, αυτή η καθυστέρηση θα σημάνει και τη χαριστική βολή για έναν μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο.

Σχετικά Άρθρα