ΣΥΡΙΖΑ: Αυξάνονται οι φωνές για προσφυγή στη βάση-Τι δείχνουν η άρνηση και οι κινήσεις Κασσελάκη

 ΣΥΡΙΖΑ: Αυξάνονται οι φωνές για προσφυγή στη βάση-Τι δείχνουν η άρνηση και οι κινήσεις Κασσελάκη

Η συνεδρίαση της ΚΟ ήταν το πρώτο hard rock επεισόδιο στο μετά τις ευρωεκλογές θρίλερ στον ΣΥΡΙΖΑ με πολλούς παρατηρητές να θεωρούν σχεδόν βέβαιη τη νέα διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι πιέσεις στον Στέφανο Κασσελάκη -ο ίδιος μέχρι στιγμής αρνείται- πρωτοκλασάτων για προσφυγή στη βάση του κόμματος αυξάνονται ενώ ακόμη ένα επιβαρυντικό στοιχείο στην πορεία του κόμματος είναι οι επικείμενες δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου, οι οποίες αναμένεται να επιβεβαιώσουν πλέον την αναντιστοιχία της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης με την εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. (Ήδη η interview κατατάσσει τον ΣΥΡΙΖΑ 5ο κόμμα).

Οι χειρισμοί του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και το deal με τον Νίκο Παππά για τη θέση του Προέδρου της ΚΟ και τις κινήσεις εξευμενισμού του Παύλου Πολάκη με τη διαγραφή Λινού και την εκ νέου υπεράσπιση του διαγραφέντος βουλευτή Χανίων στη χθεσινή του συνέντευξη στο MEGA, δείχνουν πως πρόθεση του Στέφανου Κασσελάκη είναι ένα νέο «ξεκαθάρισμα» με περαιτέρω συρρίκνωση του κόμματος σε ελεγχόμενο πεδίο. Είτε σε αυτό της Κεντρικής Επιτροπής (που εφόσον ευοδωθεί το πρέσινγκ και στον Παύλο Πολάκη, με Παππά και Πολάκη θα ελέγχει πλειοψηφικά), είτε στο Συνέδριο, το σώμα του οποίου θα ορίσει ο ίδιος κατά το δοκούν.

  • Πάντως το νέο τοπίο ένα χρόνο μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη φέρνει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγχει τη μειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Τόσο ο αποπεμφθείς Πρόεδρος της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος, όσο και η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη διατύπωσαν την άποψη πως ο κ. Κασσελάκης οφείλει να λυτρώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον διχασμό και να προσφύγει στη βάση, προκειμένου να τοποθετηθούν τα μέλη του κόμματος, στα οποία ομνύει από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρώην γραμματέας, Γιώργος Βασιλειάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ενώ υπέρ της προσφυγής σε εσωκομματικές κάλπες τάχθηκε και ο ευρωβουλευτής Νίκος Φαραντούρης που έχει δηλώσει «παρών» στις εξελίξεις.

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ

Καταρχάς πρόβλημα στην πολιτική του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εντόπισε χθες και ο πρώην Πρόεδρος της ΚΟ, Σωκράτης Φάμελλος, αναφέροντας στον ΑΝΤ1 πως «έχω ανοίξει ξεκάθαρα θέμα πολιτικής της ηγεσίας», για να προσθέσει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συλλογικές διαδικασίες και δεν έχει σε τίποτα να φοβηθεί τα μέλη του. Έχω θέσει θέμα πολιτικής της ηγεσίας. Και εσείς μπορείτε να το μεταφράσετε όπως θέλετε».

Η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, ανέφερε χαρακτηριστικά στο action 24 πως «η εκλογή από τη βάση θα είναι μια λυτρωτική κίνηση για τον ΣΥΡΙΖΑ», συμπληρώνοντας ότι «η αγωνία μου είναι μην φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ ξανά στο 3%». «Ανοιχτά και δημοκρατικά θα λυθούν όλα, με αποφάσεις σεβαστές από όλους για να δυναμώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, να σταματήσει την καθοδική του πορεία», συνέχισε η Αντιπρόεδρος της Βουλής, ενώ κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη ότι ο ίδιος είναι που προχωρά στην κατασκευή εσωτερικών εχθρών.

Ο Ευρωβουλευτής, Νικόλας Φαραντούρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως «οι εκλογές για την ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να εκτονώσουν την κρίση». «Αυτό που επείγει δεν είναι να βγούμε κάποιοι και να πούμε “κύριε, κύριε, είμαι κι εγώ εδώ”» παρατήρησε, αναφορικά με το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. «Προφανώς και υπάρχουν ζητήματα και θέματα ηγεσίας που τίθενται και δημιουργούν την αίσθηση του σπιράλ απαξίωσης. Λύσεις υπάρχουν και βεβαίως η εκτόνωση μιας τέτοιας κρίσης με την προσφυγή στη λαϊκή βούληση με την αναβάπτιση ή οποιαδήποτε άλλη λύση θα μπορούσε να εκτονώσει την κατάσταση. Αν αυτό λειτουργήσει εκτονωτικά και λυτρωτικά, τότε ναι. Μάλιστα αυτό δεν το έχει αποκλείσει ούτε ο πρόεδρός μας, ο Στέφανος Κασσελάκης», κατέληξε ο κ. Φαραντούρης.

Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο προσφυγής στην κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ άφησε χθες για πρώτη φορά ανοιχτό η Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «έχει πει στην Πολιτική Γραμματεία ότι δεν θέλει να ταλαιπωρήσει άλλο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό όμως μπορεί να μην γίνεται να αποφευχθεί» εξήγησε σχετικά η κυρία Κεχαγιά, ενώ κατά της προσφυγής στη βάση τάχθηκε σήμερα ο Βουλευτής του κόμματος, Πέτρος Παππάς.

«Δεν βρίσκω τον λόγο γιατί πρέπει να ταλαιπωρηθεί ξανά ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν με αυτή τη διαδικασία και να προσέλθουν στις κάλπες. Έντεκα μήνες πριν εκλέξαμε έναν καινούριο πρόεδρο, έξι μήνες πριν αμφισβητήθηκε ξανά αυτός ο πρόεδρος, επαναεπιβεβαιώθηκε η εμπιστοσύνη του κόσμου» είπε αρχικά ο κ. Παππάς, για να συμπληρώσει πως «δεν πρέπει να γίνουν εκλογές. Αν κάποιος έχει κάποιον Μεσσία στο συρτάρι ή αν κάποιος θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ από το 15% στο 35%, ας το καταθέσει. Ας κάνουν πρόταση μομφής, ας αναλάβουν το κόστος απέναντι στον κόσμο που είναι εξοργισμένος με την εικόνα που δείχνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ας καταθέσουν πρόταση μομφής στην Κεντρική Επιτροπή, όπως προβλέπεται. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα».

Από πλευράς του, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Χρήστος Γιαννούλης υποστήριξε σήμερα πως «σαφέστατα υπάρχει πρόβλημα στην ηγεσία του κόμματος», όμως προέταξε το ζήτημα της ενότητας.

Να αφήσει τις προκλήσεις ο Στέφανος Κασσελάκης και να προκηρύξει εκλογές ηγεσίας από τη βάση ζήτησε σε σημερινή του παρέμβαση στο OPEN και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ο κύριος Θεοχαρόπουλος παρατήρησε πως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δείχνει να φοβάται τη βάση, δεν ήθελε δημοψήφισμα και το αρνήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή, καλώντας τον παράλληλα να ανοίξει τώρα τις διαδικασίες εκλογής από βάση.

«Θέμα ηγεσίας τίθεται εκ των πραγμάτων. Το θέτει με καθαρό τρόπο ο σύντροφος Πολάκης· αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος θέτει για δεύτερη φορά στην προεδρία του θέμα ηγεσίας, με την ανάρτησή του-απάντηση στους 87 – αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της Πέμπτης. Η πολιτική αξιοπρέπεια επιβάλλει ειλικρίνεια και θάρρος. Καθαρές κουβέντες, καθαρές λύσεις» είχε δηλώσει σε συνέντευξη της στην «ΕφΣυν» και η βουλευτής Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπουλου. «Ο ηγέτης δεν μπορεί να κρύβεται λέγοντας δεν σηκώνω το γάντι και επιχειρώντας αποπροσανατολισμούς με βραδινές αναρτήσεις, με όρους εμμονής και στοχοποίησης στελεχών για την πολιτική τους άποψη. Ο ηγέτης οφείλει να λειτουργεί ως εγγυητής της ενότητας του κόμματος», κατέληξε η κυρια Νοτοπουλου.

Σχετικά Άρθρα