Γάζα: Κατάπαυση πυρός για τον εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας

Γάζα: Κατάπαυση πυρός για τον εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας

Οι ισραηλινές αρχές συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μια σειρά «ανθρωπιστικών παύσεων» του πυρός, διάρκειας τριών ημερών η καθεμία, στην κεντρική, νότια και βόρεια Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να ξεκινήσει από την Κυριακή η εκστρατεία εμβολιασμού των παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας, ανακοίνωσε ένα στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Αυτό που συζητήσαμε και έγινε δεκτό είναι ότι η εκστρατεία θα ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα υπάρξει ανθρωπιστική παύση» για πολλές ώρες καθημερινά, είπε ο Ρικ Πίπερκορν, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γάζα.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πίπερκορν είπε ότι το ίδιο προβλέπεται στη συνέχεια να γίνει στο νότιο και το βόρειο τμήμα του θύλακα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επειδή οι δρόμοι έχουν καταστραφεί και ο πληθυσμός έχει εκτοπιστεί οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ενδέχεται να χρειαστούν μία επιπλέον ημέρα για κάθε ζώνη. Η συμφωνία προβλέπει ότι σε αυτήν την περίπτωση η ανθρωπιστική παύση θα παραταθεί. Η κατάπαυση του πυρός σε κάθε ζώνη θα διαρκεί από τις 6 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα.

«Υπάρχει μια συμφωνία και ελπίζουμε ότι όλες οι πλευρές θα τη σεβαστούν. Διαφορετικά, θα είναι αδύνατον να κάνουμε μια κανονική εμβολιαστική εκστρατεία», τόνισε ο Πίπερκορν.

Οι ισραηλινές αρχές, με τις οποίες επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν έκαναν κανένα σχόλιο. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δηλώσει χθες το βράδυ ότι δεν θα πρόκειται για κατάπαυση του πυρός αλλά για «τη διάθεση ορισμένων περιοχών» στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να γίνει ο εμβολιασμός. Η Χαμάς από την πλευρά της ανέφερε ότι «στηρίζει» την «ανθρωπιστική εκεχειρία» και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους διεθνείς οργανισμούς.

Ο ΟΗΕ είχε ζητήσει ανθρωπιστικές παύσεις διάρκειας επτά ημερών για την καθεμία από τις δύο φάσεις του εμβολιασμού. Στόχος είναι να εμβολιαστούν 640.000 παιδιά κάτω των 10 ετών.

Η δεύτερη δόση του εμβολίου θα χορηγηθεί εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων μετά την πρώτη, διευκρίνισε ο Πίπερκορν.

Τα εμβόλια φτάνουν στη Γάζα αλλά για το πρώτο παιδί που προσβλήθηκε από τη νόσο είναι αργά

Πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πως ο Αμπντούλ Ραχμάν, το βρέφος που αποτελεί το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας μετά από 25 χρόνια, παρέλυσε. «Δεν μπορεί να σταθεί, να καθίσει ή να κινηθεί όπως πριν. Είναι πολύ αδύναμος», λέει η μητέρα του βρέφους, Νιβίν Αμπού αλ-Τζιντιάν στο CNN από μια πρόχειρη σκηνή στο προσφυγικό στρατόπεδο Αλ-Μαουάσι. «Τον επόμενο μήνα θα γίνει ενός έτους. Θα έπρεπε ήδη να περπατάει, αλλά ξαφνικά σταμάτησε να κινείται.»

Η πολιομυελίτιδα πλήττει κυρίως παιδιά κάτω των 5 ετών και μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη παράλυση, ακόμα και θάνατο. Είναι εξαιρετικά μεταδοτική και μπορεί να προληφθεί μόνο μέσω ανοσοποίησης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ως προληπτικό μέτρο, ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη ξεκινήσει να εμβολιάζει τα στρατεύματα που επιχειρούν στη Γάζα.

Ο Αμπντούλ Ραχμάν δεν κατάφερε, λόγω του πολέμου, να λάβει τους καθιερωμένους παιδικούς εμβολιασμούς που θα τον προστάτευαν. Ο εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας συνιστάται γενικά να ξεκινά μέσα σε λίγους μήνες από τη γέννηση.

Η επανεμφάνιση του ιού —που έχει εξαλειφθεί στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες— υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα δύο εκατομμύρια κατοίκων της Γάζας. Πολλοί άνθρωποι στον θύλακα στερούνται τροφίμων, ιατρικών προμηθειών και καθαρού νερού, με έως και 90% του πληθυσμού να είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Για την αντιμετώπιση της έξαρσης, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι σε συνεργασία με την παιδική υπηρεσία του ΟΗΕ, τη UNICEF, θα ξεκινήσει μια μαζική εκστρατεία εμβολιασμού για να εμβολιαστούν 640.000 παιδιά κάτω των 10 ετών στον πολιορκημένο θύλακα.

Η εμβολιαστική κάλυψη πρέπει να φτάσει περίπου το 95% του στοχευμένου πληθυσμού για να αποτραπεί η εξάπλωση της πολιομυελίτιδας. Αν η εκστρατεία εμβολιασμού αποτύχει να φτάσει σε αυτό το όριο, ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι θα είναι «απλώς θέμα χρόνου» πριν η πολιομυελίτιδα μολύνει χιλιάδες παιδιά στη Γάζα.

Σχετικά Άρθρα