Άνοια: Επιστήμονες έφτιαξαν το ”έξυπνο” κουτάλι – Βοηθάει τους ασθενείς να νιώσουν τη γεύση του φαγητού
Ερευνητές στη Βρετανία ανέπτυξαν ένα «έξυπνο» κουτάλι που ενισχύει τη γεύση του φαγητού και προορίζεται για άτομα με άνοια. Το «έξυπνο» κουτάλι ονομάζεται Tasty Spoon και έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων που ζουν με άνοια.
Πολλοί ασθενείς που βρίσκονται στα τελευταία στάδια της νόσου, αρνούνται ή ξεχνούν να φάνε και να καταναλώσουν νερό, καθώς υποφέρουν από απώλεια μνήμης, αδυναμία αναγνώρισης τροφής και μειωμένη αίσθηση όσφρησης και γεύσης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και μυϊκής δύναμης του ασθενούς.
🥄 Innovative technology is creating a new spoon, aimed to enhance food flavours for dementia patients experiencing taste loss.
The Tasty Spoon™ is being developed by researchers at @ShefUniNews and @TheAMRC, funded by @alzheimerssoc.
👉 Read more: https://t.co/6StB58X6aw pic.twitter.com/pPGnxNvEPB
— Advanced Manufacturing Research Centre (@TheAMRC) July 26, 2024
«Η απώλεια γεύσης μπορεί να μειώσει δραματικά την απόλαυση του φαγητού, γεγονός που επηρεάζει την ευημερία του ασθενούς» δήλωσε ο Δρ. Κρίστιαν Μόργκνερ, από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, ηγείται της ανάπτυξης του «έξυπνου» κουταλιού.
«Αυτό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε ασθενείς που ζουν μόνοι ή σε δημόσιους οίκους φροντίδας με πιο γενικευμένη διατροφή», σημείωσε.
Το επαναφορτιζόμενο Tasty Spoon μοιάζει με ένα παραδοσιακό κουτάλι, αλλά μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες να διακρίνουν μεταξύ διαφόρων ειδών φαγητού.
Η ερευνητική ομάδα συνεργάζεται με την Εταιρεία Αλτσχάιμερ, η οποία υποστηρίζει την εισαγωγή νέων προϊόντων στην αγορά που βοηθούν τα άτομα με άνοια.
The 'Tasty Spoon'™ is no ordinary spoon. This breakthrough technological aid enhances food flavours for people living with dementia experiencing taste loss. 🥄
The aid, funded by @alzheimerssoc, was developed by @sheffielduni & @TheAMRC researchers. 👇 https://t.co/hN3pURto2e
— The University of Sheffield (@sheffielduni) July 26, 2024
«Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής ενός ατόμου» εξήγησε ο Σάιμον Λορντ, επικεφαλής καινοτομίας στην Εταιρεία Αλτσχάιμερ.
«Ωστόσο, τα κοινά συμπτώματα της άνοιας, όπως η απώλεια μνήμης και οι δυσκολίες στη σκέψη και την επίλυση προβλημάτων, μπορεί να επηρεάσουν την απόλαυση του φαγητού, την υγεία και τη διατροφή των ατόμων που ζουν με άνοια. Καινοτομίες όπως αυτή είναι ζωτικής σημασίας καθώς επικεντρώνονται στον εμπλουτισμό των καθημερινών εμπειριών και στη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας» κατέληξε ο Λορντ.