Ο Κασσελάκης “τρώει” τον Φάμελλο;- Έντονη φημολογία μετά την εκρηκτική συνεδρίαση της ΚΟΕΣ
Μια ακόμη κρίσιμη συνεδρίαση για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στις 7 το απόγευμα συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα δύο 24ωρα μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου και την αποχώρηση των 8 “διαφωνούντων” με τις επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να εξετάζει αλλαγές προσώπων στην ΚΟ, αλλά και στο επιτελείο του.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να προχωρήσει ακόμη και στην αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου, από τη προεδρία της ΚΟ, καθώς οι πληροφορίες τον φέρουν να είναι δυσαρεστημένος με τη στάση του προέδρου της ΚΟ στην εκρηκτική συνεδρίασης της ΚΟΕΣ, επειδή ζήτησε να αλλάξει η ημερομηνία του Καταστατικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην συμπίπτει με τον πρώτο γύρο της εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, κόντρα στις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής.
Ο ο κ. Κασσελάκης χθες είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με κομβικά πρόσωπα του “θερμού επεισοδίου” στην ΚΟΕΣ, όπως η αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, αλλά και με βουλευτές όπως η Μαρίνα Κοντοτόλη, η Ράνια Θρασκιά, η Καλλιόπη Βέττα, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο Γιώργος Παπαηλιού, ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ο Γιώργος Γαβρήλος και ο Χρήστος Γιαννούλης.
- Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου οι τετ α τετ συναντήσεις με τους βουλευτές είχαν προγραμματιστεί κατά την συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ την περασμένη εβδομάδα, ώστε ο πρόεδρος του κόμματος να έχει ενημέρωση περί τα κοινοβουλευτικά και είναι μια διαδικασία που “θα γίνεται συχνά από εδώ και πέρα” όπως λένε.
Εξάλλου χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντήθηκε με το διοικητη της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα με αφορμή τη συγχώνευση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας και σύμφωνα με πληροφορίες συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Το κλίμα πάντα ήταν καλό. “Πρέπει να είμαι ο πρώτος πρώην τραπεζίτης που συναντάτε” είπε ο κ. Κασσελάκης προς τον διοικητή της ΤτΕ, ο οποίος του απάντησε “Ναι, μάλλον, σίγουρα ο πρώτος με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης”. Ο κ. Στουρνάρας εκμυστηρεύτηκε στον κ. Κασσελάκη πως πίνει ξινό νερό λόγω προβλήματος που αντιμετωπίζει με πέτρες στα νεφρά και κατόπιν σχετικής συμβουλής που δέχθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα.
Τον κ. Κασσελάκη συνόδευαν ο διευθυντής του γραφείου του, Μανώλης Καπνισάκης, κι ο σύμβουλός του επί οικονομικών θεμάτων, Κυριάκος Αντωνάκος.
Πάντως λίγες ώρες αργότερα ο κ.Στουρνάρας στην παρέμβαση του στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής επί της κύρωσης της σύμβασης της συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια που σήμερα εισάγεται στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση, τόνισε ότι “το μεγάλο μέρος των προβλημάτων της (σ.σ της Attica) σήμερα προέρχεται από την περίοδο 2015-16 (σ.σ. κυβέρνηση Αλ Τσίπρα), σημειώνοντας “Την περίοδο αυτή, είχαμε και τη δημόσια δεδηλωμένη προσπάθεια της τότε κυβέρνησης να δημιουργήσει το λεγόμενο ‘παράλληλο τραπεζικό σύστημα’ το οποίο δεν θα υπαγόταν σε εποπτικούς ελέγχους της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πολύ γρήγορα έγινε αντιληπτό από όλους ποιος ήταν ο πραγματικός σκοπός”.
Και πρόσθεσε “Η Τράπεζα της Ελλάδος αποτέλεσε τότε το βασικό θεσμικό ανάχωμα στην προσπάθεια της τότε κυβέρνησης να παρέμβει στο τραπεζικό σύστημα και στην Attica Bank ειδικότερα. Τα γεγονότα είναι γνωστά και δεν θα ήθελα να τα επαναλάβω, στο βαθμό μάλιστα που πολλά από αυτά, αρκετά θλιβερά, αφορούν εμένα προσωπικά αλλά και την οικογένειά μου.”
Και όσον αφορά τις έντονες επιφυλάξεις της ηγεσίας το ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο, ο κ. Στουρνάρας απάντησε λέγοντας “Θα ήθελα να τοποθετηθώ απέναντι και σε ορισμένα επιχειρήματα που ακούγονται τελευταία για το σχετικό όφελος του ιδιώτη και του Δημοσίου από τη συναλλαγή αυτή. Πρώτον, όπως ήδη αναφέρθηκε, ιδιώτης επενδυτής είναι υποχρεωτικό να συμμετάσχει με βάση τους κανόνες του Κοινοτικού πλαισίου ανταγωνισμού. Δεύτερον, ο ιδιώτης επενδυτής δεν πρέπει να συγκρίνεται με το ΤΧΣ, αλλά με τους άλλους ιδιώτες επενδυτές στις σημαντικές τράπεζες: Ο συγκεκριμένος ιδιώτης επενδυτής, Thrivest, αναμένεται να έχει συνολική (προηγούμενη και τωρινή) αξία επένδυσης προς ίδια κεφάλαια (price to book value) ίση με 1,09 περίπου, εισέρχεται δηλαδή στην υπό συγχώνευση τράπεζα όχι με καλύτερους αλλά με δυσμενέστερους όρους από ό,τι εισήλθαν όλοι οι άλλοι επενδυτές στις σημαντικές τράπεζες από το 2015 μέχρι σήμερα (οι οποίοι εισήλθαν σε αντίστοιχες τιμές price to book value από 0,25 μέχρι 0,9). Τρίτον, το ΤΧΣ, όπως ήδη προαναφέρθηκε, έχει θετική αναμενομένη απόδοση στην επένδυσή του και συμβάλλει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα της χώρας καθώς και στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Τέταρτον, και όπως ήδη αναφέρθηκε, άλλος ιδιώτης επενδυτής πέραν της Thrivest που θα επένδυε με τους ίδιους ή και καλύτερους όρους από αυτούς που επενδύει η Thrivest δεν εμφανίστηκε.”