Έλληνες ορειβάτες ανέβηκαν στην απάτητη κορυφή των Ινδικών Ιμαλαΐων – Στα 6.496 μέτρα (εικόνες)
«Όταν το όνειρο γίνεται πραγματικότητα! Nya Kangri, 6.496 μ., πρώτη ανάβαση… 20-7-2024». Με αυτά τα λόγια ο Νικόλαος Κρούπης και ο Ορέστης Μήτρου, οι δύο «ταπεινοί γίγαντες της ελληνικής ορειβασίας», όπως τους χαρακτηρίζουν οι συναθλητές τους, πανηγύρισαν μέσω των social media την κατάκτηση της απάτητης -μέχρι πρότινος- κορυφής των Ινδικών Ιμαλαΐων.
«Πλέον η κορυφή δεν είναι απάτητη… Και η πρωτιά αυτή είναι ελληνική!!! Μπράβο σας Νίκο και Ορέστη! Μας κάνετε περήφανους. Τόσο για την πρωτιά, όσο και το αλπικό στιλ της ανάβασης! Δεν το έβαλες κάτω και τα καταφέρατε. Το παράδειγμά σου να γίνει έμπνευση. Για γνήσιες και μάγκικες αναβάσεις», έγραψε στενός φίλος των δύο ορειβατών, σπεύδοντας πανηγυρικά να συγχαρεί και να κοινοποιήσει το ελληνικό, με παγκόσμιο αντίκτυπο, επίτευγμα των δύο Ελλήνων ορειβατών.
Η επικοινωνία μαζί τους είναι ακόμη δύσκολη. Καθώς παραμένουν στα βουνά των Ινδικών Ιμαλαΐων έχοντας ξεκινήσει την κατάβαση και ταυτόχρονα καταστρώνοντας τα νέα σχέδιά τους. «Ετοιμαζόμαστε να φύγουμε, ίσως για άλλη κορυφή… Δεν έχουμε κάτι προγραμματισμένο. Περισσότερο θέλουμε να εξερευνήσουμε την περιοχή, αν και υπάρχει πρόβλημα γιατί χρειάζονται ειδικές άδειες λόγω παραμεθορίου. Οπότε όλα είναι ρευστά», δηλώνει στο iefimerida.gr ο Νικόλαος Κρούπης από τις χιονισμένες βουνοκορφές των Ιμαλαΐων.
Η ορειβατική αποστολή ξεκίνησε από την Ελλάδα στις 9 Ιουλίου αποτελούμενη από τους δύο έμπειρους ορειβάτες: το μέλος του Ορειβατικού Περιηγητικού Ομίλου Πύλης Τρικάλων, Νικόλαο Κρούπη, και το μέλος του Πεζοπορικού Ομίλου Αθηνών, Ορέστη Μήτρου. Προορισμός η κοιλάδα Nubra του Ladakh στην οροσειρά των Ινδικών Ιμαλαΐων στο Κασμίρ και στόχος η ανάβαση στην κορυφή Nya Kangri, ύψους 6.496 μ. Μια κορυφή που δεν είχε πατηθεί.
Προφανώς, το εγχείρημα ήταν πολύ δύσκολο. Η ανάβαση έγινε με την αλπική τεχνική, την απόλυτη ορειβατική τεχνική αναρρίχησης παγκοσμίως, μεταφέροντας τον αλπινισμό στα Ιμαλάια και μειώνοντας στο ελάχιστο την παρέμβαση του ανθρώπου στο βουνό με τη χρήση αναγκαστικά ελάχιστων μέσων αναρρίχησης σ’ αυτό.
Στο παρελθόν πολλοί ορειβάτες είχαν προσπαθήσει να ανέβουν στην κορυφή της Nya Kangri. H πρώτη προσπάθεια αναρρίχησης έγινε τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2008 από μια ινδική αποστολή, με αρχηγό τον Divyesh Muni. Επιχείρησαν την ανάβαση από την κοιλάδα, στα νότια της κορυφής, με αφετηρία το χωριό Tirir.
Αρχικά, σκαρφάλωσαν τις σαθρές νότιες πλαγιές και από ένα «λούκι» προσπάθησαν να φτάσουν στη νοτιοδυτική ράχη της κορυφής. Η αναρρίχηση ανακόπηκε στα 5.700 μέτρα λόγω δύσκολων καιρικών συνθηκών και ποιότητας χιονιού.
Στα τέλη Μαΐου του 2016, για δεύτερη φορά, η ομάδα του Divyesh Muni επιχείρησε ανάβαση από τη νότια κοιλάδα και σκαρφαλώνοντας στη νότια πλευρά του βουνού προς την ανατολική ράχη. Κατάφερε να φτάσει μόλις 250 μέτρα κάτω από την κορυφή Nya Kangri, καθώς η ανάβαση διεκόπη λόγω των δυνατών ανέμων και της χιονόπτωσης.
Τον Αύγουστο του 2016 η τριμελής ομάδα, αποτελούμενη από τους Κρούπη Ν., Μαργαρίτη Γ. και Τόλια Π., επιχείρησε ανάβαση από τη βόρεια πλευρά (κοιλάδα Sumur), σε αλπικό στιλ, χωρίς καμία υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια στο βουνό. Μετά από τέσσερις συνεχείς ημέρες ανάβασης κατάφεραν να φτάσουν στα 5.820 μ., όπου έκαναν την τέταρτη κατασκήνωση κάτω από την πυραμίδα της κορυφής.
Η κακοκαιρία, με διαρκή χιονοθύελλα, έκανε απαγορευτική την προσπάθεια ανάβασης στην κορυφή. Σ’ αυτή την αποστολή ήταν η πρώτη φορά που προσεγγίστηκε η κορυφή από τον βόρειο παγετώνα και εντοπίστηκε μια πιθανή διαδρομή ανάβασης στην κορυφή Nya Kangri.
Το 2022 πραγματοποιήθηκε μια δεύτερη αποστολή, από τους Ν. Κρούπη, Π. Τόλια και Ι. Σουλτούκη, ακολουθώντας τη βόρεια διαδρομή. Οι ορειβάτες έφτασαν κοντά στην κορυφή, στα 6.118 μ., στη βόρεια, νοτιοδυτική ράχη.
Ωστόσο, λόγω καιρικών συνθηκών αλλά και τεχνικών δυσκολιών η προσπάθεια διακόπηκε. Η προσπάθεια συνεχίστηκε το 2023, όταν οι Νικόλαος Κρούπης και Ορέστης Μήτρου έφτασαν μέχρι τα 6.010 μ. από τη νότια πλευρά αλλά διέκοψαν λόγω της μεγάλης ποσότητας χιονιού. Η τελευταία προσπάθεια, πριν από λίγες μέρες, έμελλε όχι μόνο να είναι η πλέον επιτυχής, αλλά και αυτή που ανέβασε τους δύο ορειβάτες στο… βάθρο των νικητών!
Πηγή: iefimerida.gr