ΠΑΣΟΚ/ Τι αλλάζει με την υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου- Σε ποιά ακροατήρια “αλιεύουν” οι 8 υποψήφιοι
Αύριο Τρίτη 16 Ιουλίου ανακοινώνει την υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής η Άννα Διαμαντοπούλου, αλλάζοντας έτσι τους συσχετισμούς στην εσωκομματική εκλογή για τη νέα ηγεσία.
Η πρώην υπουργός αναμένεται να γνωστοποιήσει την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μέσω βίντεο που θα δοθεί το μεσημέρι στη δημοσιότητα. Και, όπως επισημαίνεται από πολλούς αναμένεται να μπει “σφήνα” μεταξύ των μέχρι τώρα τριών υποψηφίων που εμφανίζονται να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις (Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος) και των άλλων τεσσάρων (Μιχάλης Κατρίνης, Μιλένα Αποστολάκη, Νάντια Γιαννακοπούλου και Γιάννης Κανελάκης). Χωρίς να είναι βέβαιο ότι και οι 8 υποψήφιοι θα φτάσουν στους δύο γύρους της εκλογής του Οκτωβρίου, αφού πρέπει να συγκεντρώσουν υπογραφές είτε από 45 μέλη της Κ.Ε, είτε από 5.000 μέλη του ΠΑΣΟΚ, η υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου αναμένεται να επηρεάσει τον εσωκομματικό χάρτη.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώην επίτροπος το προηγούμενο διάστημα είχε σημειώσει ότι «καλώς γίνονται οι εσωκομματικές εκλογές» στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Ερωτηθείσα για ενδεχόμενη, τότε, υποψηφιότητά της είχε απαντήσει πως θα προσπαθήσει να συμμετάσχει στο οργανωτικό πλαίσιο των εκλογών του κόμματος, ενώ δήλωσε «παρών» στη διαδικασία.
Η πρώην υπουργός επρόκειτο για πολιτικό -παρότι απούσα για μεγάλο χρονικό διάστημα από τα εσωκομματικά της Χαριλάου Τρικούπη- γνωστή στην κοινωνία με πολλές προσβάσεις και εκτίμηση τόσο στα στελέχη και τον μηχανισμό του κόμματος, όσο και στους ψηφοφόρους. Άλλωστε, το προηγούμενο διάστημα, πολιτικοί φίλοι της Άννας Διαμαντοπούλου συνέλεγαν υπογραφές υπέρ της υποψηφιότητάς της, εκτιμώντας ότι έχει προφίλ που μπορεί να διεκδικήσει την πρωθυπουργία, σε ενδεχόμενο εκλογής της στην προεδρία του Κινήματος.
Σε αυτό το προφίλ “κυβερνησιμότητας” αναμένεται να στηριχθεί η ίδια και αυτό θα προβάλλει, ωστόσο αυτό που θεωρείται πλεονέκτημά της, για ορισμένους θα αναδειχθεί και ως μειονέκτημα: αφενός διότι το όνομά της έχει ακουστεί κατά καιρούς ως πιθανή υπουργός σε κυβερνήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ή ως επικεφαλής οργανισμού, αφετέρου επειδή η τελευταία υπουργική της θέσης ήταν πριν περίπου 12 χρόνια, στο Παιδείας, στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου επί πρώτου μνημονίου.
Αποτελεί, όπως και ο Χάρης Δούκας, εξωκοινοβουλευτική υποψηφιότητα -με όσα αρνητικά επισύρει αυτή η συνθήκη-, έχοντας όμως διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά του δημάρχου Αθηναίων, καθώς η ίδια κινείτο «πιο δεξιά» στον πολιτικό χάρτη της Χαριλάου Τρικούπη, γεγονός που αποτελεί στοίχημα για τους ψηφοφόρους που θα καταφέρει να προσελκύσει στην κάλπη. Ενδεχόμενα και η ίδια ποντάρει στους ψηφοφόρους που δεν ταυτίζονται αυτή τη στιγμή με κανέναν από τους υποψηφίους.
Η ίδια μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ» είχε αναφέρει ότι «η διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ είναι η πιο κρίσιμη από την κρίση και μετά, γιατί όλο το πολιτικό σύστημα ρευστοποιείται. Δηλαδή, η ΝΔ μετά από έναν πενταετή κύκλο, που δείχνει ότι κλείνει και σε πολλές πλευρές και δεν υπάρχει το αφήγημα που σε μεγάλο βαθμό έχει επικοινωνιακά χαρακτηριστικά».
Κέντρο, κεντροδεξιά ή …κεντροαριστερά;
Η υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου θα αποτελέσει την όγδοη στην κούρσα της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, με τους Νίκο Ανδρουλάκη, Χάρη Δούκα, Παύλο Γερουλάνο, Μιλένα Αποστολάκη, Μιχάλη Κατρίνη, Νάντια Γιαννακοπούλου και Γιάννη Κανελλάκη.
Εάν επιχειρήσει κανείς να κατατάξει τους υποψηφίους στον πολιτικό χάρτη του πλουραλιστικού ΠΑΣΟΚ αλλά υπό το φως των εξελίξεων σε Ελλάδα και Ευρώπη (π.χ Γαλλία), ο μεν Νίκος Ανδρουλάκης αναδεικνύει το σοσιαλδημοκρατικό του προφίλ, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ισορρόπησε σε τεντωμένο σχοινί μεταξύ ανοχής στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και μίας αριστερής στροφής για την οποία κατηγορήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ότι μεταβάλλει το κόμμα του σε “πράσινο ΣΥΡΙΖΑ”. Εν γένει, πάντως, το αφήγημά του είναι μάλλον “θολό”.
Ο Χάρης Δούκας, από την άλλη, λέει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να γίνει ούτε “δεκανίκι της Ν.Δ”, ούτε “συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ”, ουσιαστικά, όμως, προτάσσει την ανάγκη ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου και φέρεται υπέρ των συνεργασιών στην κυνετροαριστερά. Πολύ πιό καθαρός είναι προς την κατεύθυνση αυτή ο Μιχάλης Κατρίνης που κάνει λόγο για μοντέλο εκλογικής συμπόρευσης κατά το μοντέλο της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς στην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Ο Παύλος Γερουλάνος, από την άλλη θεωρείται, εν γένει κεντρώος αλλά συχνά μιλά για το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ και θεωρείται πιό κοντά στο πολιτικό προφίλ του Γιώργου Παπανδρέου.
Η Νάντια Γιαννακοπούλου και η Μιλένα Αποστολάκη, τέλος, δεν θεωρούνται υπέρ της συνεργασίας στην κεντροαριστερά και εμφανίζονται “κεντρώες”, χωρίς να αποκλείουν την πιθανότητα κάποιας υπό προϋποθέσεις συνεργασίας με τη Ν.Δ.
Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι μάλλον δύσκολο έως απίθανο να κινηθεί υπέρ της σύγκλισης του ΠΑΣΟΚ με τους όμορους χώρους στα αριστερά του και θεωρείται ότι στην πιθανότητα να είναι αναγκαία η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας στις επόμενες εθνικές εκλογές δεν θα είναι αρνητική στην συμπόρευση με το κυβερνών κόμμα.
Την ίδια ώρα οι υπόλοιποι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ βρίσκονται σε διαδικασία συλλογής υπογραφών και σε περιοδείες. Ο Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε χθες στη Σύρο όπου μίλησε φίλους και στελέχη της παράταξης. «Τα χιλιάδες μέλη μας που έμειναν στα δύσκολα χρόνια, κράτησαν την παράταξη όρθια και δούλεψαν σκληρά ώστε να πατάει πλέον γερά στα πόδια της», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
Ο Χάρης Δούκας βρέθηκε στην Ήπειρο χθες όπου τόνισε μεταξύ άλλων πως «μία κυβέρνηση, που εμφανίζεται με ένα κεντρώο προσωπείο, κατάφερε να ξεγελάσει αρκετούς. Προδόθηκε, όμως, από το πολιτικό της DNA, την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων. Οι πολίτες αναζητούν διέξοδο. Εμείς είμαστε η εναλλακτική λύση». Σήμερα το απόγευμα θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Πάτρα.
Ο Παύλος Γερουλάνος σε χθεσινό άρθρο του περιέγραψε τις αρχές με τις οποίες θα προσεγγίσει τις εσωκομματικές εκλογές και τους λόγους που το κάνει, υπογραμμίζοντας πως «ό,τι κάνουμε στο ΠΑΣΟΚ, σήμερα, είναι η καλύτερη ένδειξη τού τι θα κάνουμε αύριο, αν ο λαός μάς εμπιστευτεί ξανά το τιμόνι της χώρας».
Από την πλευρά της η Νάντια Γιαννακοπούλου, μιλώντας το πρωί στο Action24, απηύθυνε έκκληση στον κόσμο ώστε να «σπάσει τους μηχανισμούς για ένα ανοιχτό και κοινωνικό ΠΑΣΟΚ», υπογραμμίζοντας για το ζήτημα συλλογής υπογραφών πως «όσες μαζέψει θα τις καταθέσει».
Η Μιλένα Αποστολάκη υπογράμμισε, μιλώντας στο Open, πως φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει «το μαχητικό ΠΑΣΟΚ, το διεκδικητικό ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν πρόκειται κανείς να χαρίσει σε κανέναν τίποτα. Χρειάζεται ομάδα γύρω από την ηγεσία, επιτελείο, συλλογική λειτουργία».
Τέλος, ο Μιχάλης Κατρίνης σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Documento την Κυριακή, τόνισε ότι έθεσε υποψηφιότητα όντας αποφασισμένος για δύο πράγματα. «Να μην συμβιβαστώ με την εικόνα ενός μικρομεσαίου κόμματος του 13 και του 15% που θα έχει ως στόχο τη δεύτερη θέση και να μιλήσω ξεκάθαρα και ανυποχώρητα για μια μεγάλη παράταξη που θα είναι κόμμα εξουσίας και θα κυβερνήσει».