Δεύτερη ανάγνωση στις δηλώσεις Γεωργιάδη: Γιατί η έκκληση στο φιλότιμο δεν είναι λύση στο ΕΣΥ
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024, στο Action 24, σχολίασε την ένταση που έχει προκληθεί μετά από τις απειλητικές από μέρους του δηλώσεις έναντι των ιδιωτών γιατρών που αρνούνται να υπηρετήσουν σε νοσοκομεία περιοχών με μεγάλες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις μέχρι τώρα ενέργειες του υπουργείου Υγείας για να καλυφθούν τα ιατρικά κενά του ΕΣΥ στις περιοχές αυτές.
Το νεότερο που προστέθηκε στους διαξιφισμούς υπουργείου – γιατρών, που παρακολουθεί το πανελλήνιο τις τελευταίες εβδομάδες, είναι η έκκληση Γεωργιάδη στο φιλότιμο των γιατρών που αρνούνται να κάνουν εφημερίες στα νοσοκομεία που δεν έχουν προσωπικό.
- Μπορεί η έκκληση στο φιλότιμο να είναι το τελευταίο πολιτικό χαρτί ενός υπουργού που πραγματικά θέλει να ξεπεραστεί η κρίση και να λύσει ένα πρόβλημα, για το οποίο η αντίθετη πλευρά (οι γιατροί) του έχουν καταθέσει τόσες φορές τα αιτήματά τους;
Ας δούμε τι (ξανα)είπε, ο υπουργός Υγείας για το έλλειμμα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και τις μεταρρυθμίσεις που μέχρι τώρα έχει υλοποιήσει το υπουργείο Υγείας, τις οποίες, όπως φαίνεται, δεν εκτιμά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για αυτό και δεν ανταποκρίνεται:
«Διαβάζω διάφορα δημοσιεύματα όπως «σύγκρουση του Άδωνι με τους γιατρούς» και τα λοιπά. Δεν έχω καμία διάθεση σύγκρουσης με κανέναν γιατρό. Στην εξάμηνή μου θητεία στο υπουργείο Υγείας, έχοντας εντοπίσει από την αρχή ότι το έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού -κυρίως ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού- είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας του παρόντος χρόνου αλλά και του μέλλοντος, έχω προχωρήσει σε μία πλειάδα πολλών κινήσεων, που σκοπό έχουν να θεραπεύσουν σε μόνιμη βάση αυτό το πρόβλημα.
Παραδείγματος χάρη,
· Τα απογευματινά χειρουργεία έγιναν και για να αυξήσουν το εισόδημα των γιατρών και των νοσηλευτών και να έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να είναι στο ΕΣΥ.
· Δεύτερον, η απόφασή μου για τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου των γιατρών του ΕΣΥ έγινε για να κάνει τη θέση του γιατρού στο ΕΣΥ περισσότερο οικονομικά ελκυστική, ώστε να έχει περισσότερους λόγους κάποιος όταν βλέπει μία πρόσκληση να λέει «ναι, θα πάω», παρά «όχι, δεν θα πάω», όπως δυστυχώς συμβαίνει τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο.
· Τρίτον, η δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να μπαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία και να συνεργάζονται μαζί τους γίνεται ακριβώς για να συμπληρώσουμε το έλλειμμα του ανθρώπινου δυναμικού των νοσοκομείων με τους ιδιώτες γιατρούς.
· Επίσης, θεσπίσαμε 2.100 ευρώ επιμίσθιο, επιπλέον του μισθού δηλαδή, αν ένας γιατρός πάει από ένα αστικό κέντρο σε ένα νησί για να δουλέψει τους καλοκαιρινούς μήνες.
· Θεσπίσαμε να μπορούν οι Δήμοι να τους δίνουν σπίτια και οι δαπάνες να μετράνε.
Έχουμε κάνει μία σειρά κινήσεων, που σκοπό έχουν να λύσουν ένα πραγματικό πρόβλημα και σε πρώτο χρόνο, αλλά και σε πιο μακροπρόθεσμη βάση».
«Όλη η φασαρία γίνεται για δύο εφημερίες τον μήνα»
Σχετικά με τα νοσοκομεία με άγονες προκηρύξεις θέσεων και τη στάση των ιδιωτών γιατρών, ο κ. Γεωργιάδης είπε:
«Έχεις ένα νοσοκομείο για το οποίο έχεις κάνει προσκλήσεις για κάλυψη κρίσιμων ιατρικών ειδικοτήτων πολλές φορές. Παραδείγματος χάρη, στη νήσο Κω, για τους τέσσερις παθολόγους έχουμε κάνει προκήρυξη 14 φορές και δεν πάνε. Το νοσοκομείο έχει μείνει πλέον χωρίς παθολόγο. Μπορεί να υπάρχει εφημερία χωρίς παθολόγο; Έχεις εννέα ιδιώτες παθολόγους γύρω – γύρω από το νοσοκομείο και κανέναν πλέον παθολόγο μέσα στο νοσοκομείο. Τι πρέπει να κάνω εγώ τώρα ως υπουργός Υγείας; Μπορώ να πω στους κατοίκους της Κω, της Σπάρτης, της Δράμας: «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω, τα λέμε του χρόνου και ας μη λειτουργεί το νοσοκομείο». Υπάρχει αυτή η επιλογή; Κατά τη γνώμη μου αυτή η επιλογή δεν υπάρχει».
«Όλη η φασαρία γίνεται για δύο εφημερίες τον μήνα και εισπράξαμε σχεδόν καθολική άρνηση. Πιστεύετε ότι το να πάει ένας ιδιώτης παθολόγος, την ώρα που το νοσοκομείο δίπλα του έχει πραγματικό πρόβλημα λειτουργίας και να κάνει δύο εφημερίες τον μήνα είναι τόσο μεγάλη θυσία προς τους συμπολίτες του, προς την κοινωνία, προς την πόλη του, προς το νησί του; Είναι τόσο μεγάλη θυσία;».
«Κάνω μια ύστατη έκκληση στο φιλότιμο αυτών των ανθρώπων και τους λέω: Έχουμε πρόβλημα. Δεν θέλουμε ούτε να σας ξεβολέψουμε, ούτε να σας κλείσουμε τη συνταγογράφηση, ούτε να φαίνεται ότι τσακωνόμαστε, ούτε τίποτα. Δεν μπορούμε, όμως, να λέμε στον πιο οικονομικά αδύναμο συμπολίτη μας ή σε εκείνον που δεν θέλει να πάει στον ιδιώτη γιατρό “κόψε τον λαιμό σου”. Γιατί, όταν του λέμε ότι το νοσοκομείο δεν θα έχει παθολόγο και η μόνη σου επιλογή είναι να πας σε παθολόγο στον ιδιωτικό τομέα, είναι σα να του λέμε ή θα έχεις λεφτά να πληρώσεις ή μείνε χωρίς γιατρό. Με συγχωρείτε, εγώ αυτό δεν μπορώ να το πω».
«Εγώ δεν φλέγομαι να πάρω κατασταλτικά μέτρα, προφανώς το κράτος έχει άπειρες επιλογές για να υποχρεώσει κάποιον να κάνει κάτι. Εγώ λέω: σας προσφέρουμε μπλοκάκι, θα πληρώνεστε όσο οι γιατροί του ΕΣΥ για να κάνετε δύο εφημερίες το μήνα, βοηθήστε μας. Και μέχρι του χρόνου, θα έχουμε σκεφτεί και άλλες λύσεις μήπως καταφέρουμε και καλύψουμε τα κενά».
Αυτά είπε και σήμερα ο κ. Γεωργιάδης, υποστηρίζοντας ότι από τη μεριά του υπουργείου (με δικές του πρωτοβουλίες) έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για να γίνει ελκυστικό το ΕΣΥ στους γιατρούς, ενώ από την άλλη μεριά, οι ιατρικοί Σύλλογοι του διαμηνύουν -όχι μόνο τις τελευταίες εβδομάδες αλλά τα τελευταία χρόνια- πως το ΕΣΥ απέχει πολύ από το να είναι ελκυστικό ως προς τις οικονομικές απολαβές και τις επαγγελματικές συνθήκες, προκειμένου να προσελκύσει τους ιατρούς να το στελεχώσουν. Η μαζική φυγή των υγειονομικών από το ΕΣΥ -είτε προς τον ιδιωτικό τομέα είτε προς το εξωτερικό- κρατά από την περίοδο της οικονομικής κρίσης και, παρά το φιλότιμο που απέδειξαν ότι έχουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία μας, στηρίζοντας με όλες τις δυνάμεις τους το ΕΣΥ στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης, έλαβαν σαν αμοιβή κούφια χειροκροτήματα και κενές υποσχέσεις για μόνιμο διορισμό και άλλα πολλά ηχηρά παρόμοια που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Την επιτυχή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης την καρπώθηκε η κυβέρνηση τότε, χωρίς να αναγνωρίσει στην πράξη ότι την οφείλει στους υγειονομικούς και χωρίς να τους ανταμείψει στην πράξη. Και τώρα, έχοντας αφήσει για αρκετά ακόμα χρόνια το ΕΣΥ να καταρρέει, έρχεται η έκκληση Γεωργιάδη στο (ήδη αποδεδειγμένο) φιλότιμο…
Αυτό που μπορεί να κάνει ο υπουργός, την ύστατη ώρα, για το ΕΣΥ και τους πολίτες που δικαιούνται καλές δωρεάν υπηρεσίες δημόσιας Υγείας είναι να ικανοποιήσει τα χρόνια αιτήματα των υγειονομικών, αφού -όπως φαίνεται- οι μέχρι σήμερα ‘μεταρρυθμίσεις’ του δεν πείθουν ούτε τους πιο καλόπιστους.
Οι γιατροί ζητούν, κυρίως:
· ουσιαστική αύξηση των αμοιβών, στον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ,
· βελτίωση των συνθηκών εργασίας,
· εφαρμογή της 48ωρης εργασίας, όπως επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση,
· προκήρυξη θέσεων πλήρους και μόνιμης απασχόλησης,
· παροχή επιστημονικών και οικονομικών κινήτρων,
· επαρκή εξοπλισμό των νοσοκομείων,
· άνοιγμα του ΕΣΥ στους ιδιώτες ιατρούς με αξιοπρεπείς όρους εργασίας και διαφανείς διαδικασίες, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες υγειούς ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια,
· αναπροσαρμογή του επιδόματος αγόνου με καθυστέρηση πέραν των 12 μηνών, (καθώς νομοθετήθηκε το 2022 με πρόβλεψη η ΚΥΑ να εκδοθεί έως τα τέλη Ιουνίου του 2023).
Ας ικανοποιήσει η κυβέρνηση τα βασικότερα από τα χρόνια και δίκαια αιτήματα των υγειονομικών και δεν θα χρειαστούν ούτε απειλές ούτε επίκληση στο φιλότιμο… Εργαζόμενοι -και μάλιστα σκληρά- είναι οι υγειονομικοί μας και δεν είναι εύκολο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους να φεύγουν από το ΕΣΥ ή να αρνούνται διορισμό ή να μεταναστεύουν._