Κύκλωμα εκβιαστών: Αντιμέτωποι με επτά κακουργήματα οι 14 συλληφθέντες
Επτά κακουργήματα και δύο πλημμελήματα περιλαμβάνει κατά περίπτωση το βαρύ κατηγορητήριο που αντιμετωπίζουν οι 14 συλληφθέντες για συμμετοχή στη εγκληματική οργάνωση που που εκβίαζε καταστηματάρχες στο κέντρο της Αθήνας.
Συνολικά 14 κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν το πρωί στα δικαστήρια, ωστόσο, οι 6 πήραν και νέα προθεσμία για να απολογηθούν αύριο, Πέμπτη.
Οι κατηγορίες
Οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με επτά κακουργήματα και δύο πλημμεληματα.
Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων κατηγορούνται για διεύθυνση, συγκρότηση κι ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, εκβίαση με απειλή και βλάβη επιχείρησης κατά επάγγελμα από κοινού κατά συρροή και κατ’ εξακολουθηση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επαγελμα κατ’ εξακολούθηση και ψευδή βεβαίωση άνω 120.000 ευρώ.
Μετά από καταγγελία, στελέχη της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων που διεξήγαγαν έρευνα, διαπίστωσαν ότι οι υπάλληλοι τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023 εκβίαζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης στο κέντρο της Αθήνας, για να τους δίνουν χρήματα και να γλιτώνουν τη βεβαίωση παραβάσεων από τη δημοτική αστυνομία.
Η μαφιόζικη δομή
Οι αποκαλύψεις είναι απανωτές για τον τρόπο λειτουργίας του κυκλώματος που είχε υιοθετήσει δομή και λειτουργία μαφίας. Κατέγραφαν τα πάντα, τα ποσά που εισέπρατταν και όσα επρόκειτο να εισπράξουν από τους εκβιασμούς. Τις ημερομηνίες και τα ποσοστά τους από τη μοιρασιά.
Υψηλότερα αμειβόμενη φαίνεται πως ήταν μια αρχιτέκτονας η οποία δούλευε στην υπηρεσία νεοτέρων μνημείων και είχε καθοριστικό ρόλο αφού έδινε άδειες σε ξενοδοχεία. Η «ταρίφα» της φαίνεται πως ήταν από 6.000 – 10.000 ευρώ.
Ποια είναι η «Νάνσυ» – Το παρελθόν της
Η «Νάνσυ» η οποία φέρεται να είναι ο ιθύνων νους της εγκληματικής οργάνωσης, είχε παρελθόν στις απάτες.
Το 2009 είχε κατηγορηθεί για «απόπειρα απάτης», καθώς παριστάνοντας τη μεσίτρια αποπειράθηκε να πουλήσει ακίνητα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, αξίας άνω των 120.000. Τελικά συνελήφθη και δεν πρόλαβε να εισπράξει τα χρήματα. Το 2010 είχε κατηγορηθεί για υπεξαίρεση, διότι ως εργαζόμενη σε γραφείο γενικών ασφαλίσεων, υπεξαίρεσε το χρηματικό ποσό των 124.831 ευρώ.
«Ψάρευε» επιχειρηματίες, κυρίως σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως το Σύνταγμα και το Γκάζι, με την υπόσχεση ότι θα είναι στο απυρόβλητο από ελέγχους του υγειονομικού, της δημοτικής αστυνομίας ή της πολεοδομίας.
Μάλιστα συνόδευε τους επίορκους υπαλλήλους στα καταστήματα, όταν έκαναν ελέγχους, για να εκφοβίσει τους επιχειρηματίες, δείχνοντάς τους ότι έχει διασυνδέσεις και αν δε συνεργαστούν, θα έχουν συνέπειες.
Η δράση του κυκλώματος υπαλλήλων του δήμου Αθηναίων, του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Αττικής δεν είχε περιοριστεί στην πρωτεύουσα. Όπως αποκαλύπτεται, είχαν εξαπλωθεί και σε προάστια, ακόμη και στη Μύκονο.
Ως άμεσα εμπλεκόμενοι φέρονται δύο υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε κομβικές θέσεις του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι και τέθηκαν σε αργία από την υπηρεσία τους, ενώ και 9 υπάλληλοι της Περιφέρειας (επόπτες υγείας) που φέρονται να εμπλέκονται, έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας.
Όπως αποδεικνύεται από μαρτυρίες θυμάτων, η δράση τους πάει πίσω τουλάχιστον μια 10ετια, με επιχειρηματία να αποκαλύπτει πως είχε συναλλαγές μαζί τους τουλάχιστον από το 2016, έχοντας δώσει πάνω από 120.000 ευρώ.
Για την υπόθεση έχουν γίνει 14 συλλήψεις, ωστόσο τα μέλη του κυκλώματος ανέρχονται σε τουλάχιστον 23.
«Λερναία Ύδρα» το κύκλωμα
«Το κύκλωμα δραστηριοποιούνταν και στη Μύκονο, έδιναν βεβαιώσεις ότι σε κάποιες εκτάσεις δεν υπάρχουν αρχαία κλπ.», είπε στο MEGA, ο επίτιμος πρόεδρος αστυνομικών υπαλλήλων Ν/Α Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης.
«Αυτοί έβγαζαν πολλά λεφτά και δεν είναι κάτι τωρινό. Τώρα έγινε η έρευνα. Φαίνεται ότι πάει πολύ πίσω. Αρχηγός του κυκλώματος είναι μια κυρία και υπαρχηγός ένας κύριος 63χρονος. Στις κυρίας το σπίτι βρέθηκαν ιδιόχειρα χειρόγραφα που αναφέρονται σε ποσά πολλά χρόνια πίσω, πάνω από 13 χρόνια. Βρέθηκαν χειρόγραφα που έλεγαν συγκεκριμένα μαγαζιά 2.000».
«Το ζήτημα είναι αν ήταν μόνοι τους αυτοί όλοι ή υπήρχε και κάποιος, κάποια κεφαλή από τον δήμο ή την πολιτική σκηνή, γιατί μόνοι τους κάποιοι χωρίς στηρίξεις… Πρέπει να γίνει έρευνα, να πάει πίσω γιατί αυτό το κύκλωμα έβγαζε πολλά χρήματα. Απαρτίζεται από 9 δημοσίους υπαλλήλους και από 5 ιδιώτες», τόνισε ο κ. Καλλιακμάνης και συμπλήρωσε:
«Πιστεύω ότι το κύκλωμα έχει απλωθεί παντού, όπου έβρισκαν έδαφος για να κάνουν εκβιασμούς και να πάρουν χρήματα, σίγουρα έμπαιναν στο παιχνίδι. Είναι πολλά τα λεφτά».