Κυβερνείο της Θεσσαλονίκης: H μεγάλη αίθουσα να πάρει το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή
H μεγάλη αίθουσα του Κυβερνείου της Θεσσαλονίκης (η αίθουσα χορών και δεξιώσεων) να πάρει το όνομα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, προτείνει ο Σύλλογος «Φίλοι του Κυβερνείου Θεσσαλονίκης (ΠΑΛΑΤΑΚΙ)».
Κι αυτό γιατί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ως πρωθυπουργός, τότε, είχε θέσει ως προμετωπίδα των έργων που δρομολογήθηκαν στη Θεσσαλονίκη την κατασκευή του Κυβερνείου. Μάλιστα επισκεπτόταν συχνά τον χώρο και επέβλεπε την πορεία των έργων.
Ο ίδιος μάλιστα, στα χρόνια που ακολούθησαν διέμεινε στο Κυβερνείο, τόσο ως πρωθυπουργός, όσο και αργότερα, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Τη σχετική πρόταση διαβίβασε στον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα ο πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Καρακώστας. Ο κ.Τασούλας, ο οποίος επέδειξε από την πρώτη στιγμή ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τύχη του Κυβερνείου, άκουσε με χαρά την πρόταση, δηλώνοντας πως αυτή θα ληφθεί σοβαρά υπόψη όταν έρθει η ώρα.
Υπενθυμίζεται ότι το Κυβερνείο, μετά από μία περίοδο 18 χρόνων αχρησίας και εγκατάλειψης πέρασε πλέον στη διαχειριστική «ομπρέλα» της Βουλής των Ελλήνων.
Η εξέλιξη αυτή ικανοποίησε ιδιαίτερα τη διοίκηση και τα μέλη του Συλλόγου «Φίλοι του Κυβερνείου Θεσσαλονίκης (ΠΑΛΑΤΑΚΙ)», καθώς είδαν ότι οι πολύχρονοι και επίμονοι αγώνες τους έφεραν ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα.
Τη σχετική εξαγγελία είχε κάνει στις 5 Ιουνίου ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στον χώρο. Την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο υπεγράφη παρουσία του πρωθυπουργού Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων, του Υπερταμείου και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).
Το μνημόνιο συνυπέγραψαν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Ηρώ Χατζηγεωργίου. Με το Μνημόνιο άνοιξε ουσιαστικά ο δρόμος για να ολοκληρωθούν οι πρόδρομες απαιτούμενες διαδικασίες (προμελέτες, μελέτες, συγκρότηση φορέα, εξασφάλιση απρόσκοπτης χρηματοδότησης κ.α.) και να ακολουθήσουν οι εργασίες για την αποκατάσταση, λειτουργική αναβάθμιση και αξιοποίηση του Κυβερνείου Θεσσαλονίκης ως πολυχώρου πολιτισμού, συνεδρίων και εκδηλώσεων. Το Μνημόνιο Συνεργασίας έχει διάρκεια ισχύος ως το τέλος του 2026 με δυνατότητα επέκτασης.
«Ήρθε η ώρα η Βουλή των Ελλήνων να αποκτήσει μια σταθερή βάση εδώ στη Βόρεια Ελλάδα. Και τι καλύτερη ευκαιρία γι’ αυτό η αξιοποίηση ενός από τα εμβληματικότερα δημόσια κτήρια της Θεσσαλονίκης που είναι γνωστό και ως Κυβερνείο ή Παλατάκι», είχε δηλώσει τότε ο Πρόεδρος της Βουλής κ.Τασούλας. Ο ίδιος είπε ακόμη ότι «αυτό το υπέροχο κτήριο που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Ζάππειο της Βορείου Ελλάδος».
Εν αναμονή των εξελίξεων και ο Σύλλογος «Φίλοι του Κυβερνείου Θεσσαλονίκης (ΠΑΛΑΤΑΚΙ)» δηλώνει διαθέσιμος να προσφέρει κάθε βοήθεια στους εμπλεκόμενους φορείς ενώ δεσμεύεται να κρατά ενήμερη την κοινωνία της Θεσσαλονίκης για τα ακολουθούμενα στάδια.