Σε μακρά περίοδο παραλυσίας το ΠΑΣΟΚ- Τα πρόσωπα που θα σταθούν απέναντι στον Ανδρουλάκη
Με την απειλή των διαγραφών να επικρέμεται και την πλειονότητα των στελεχών -της νεότερης και παλαιότερης γενιάς- να αμφισβητούν ευθέως το Νίκο Ανδρουλάκη, άλλοι να τον αποκαλούν “πολιτικό νάνο” και άλλοι να τον παρομοιάζουν με τον …Κιμ Γιονγκ Ουν, το ΠΑΣΟΚ έχει διχαστεί βαθιά και οδεύει προς μία εσωκομματική εκλογή που όσο περισσότερο καθυστερεί τόσο περισσότερο θα δρα παραλυτικά και θα το αφοπλίζει τόσο απέναντι στη Ν.Δ, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως, όπως έδειξε και η δημοσκόπηση της GPO (Star) ο πρόεδρος του κόμματος δεν είναι “κουτσή πάπια”. Διατηρεί ακόμα ισχύ στον κομματικό μηχανισμό και θεωρείται επικρατέστερος στην εκλογή νέας ηγεσίας.
Ελέγχει τον μηχανισμό ο Ανδρουλάκης;
Στις ευρωεκλογές εκδηλώθηκε μία μικρή εσωκομματική ανταρσία, καθώς -σύμφωνα με τις καταγγελίες πολλών στελεχών- τα ψηφοδέλτια που διανεμήθηκαν από τις νομαρχιακές επιτροπές με “μονοσταυρία” στον γραμματέα του κόμματος και εξ απορρήτων του προέδρου, Ανδρέα Σπυρόπουλο, οδήγησαν σε ναυάγιο της υποψηφιότητάς του. Όχι μόνο δεν εξελέγη αλλά σχεδόν “πάτωσε”, αν αναλογιστεί κανείς ότι ήταν το no 2 του κόμματος. Όμως, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι “παιδί του κομματικού σωλήνα”, στέλεχος που γνωρίζει πολύ καλά την εσωτερική “αρχιτεκτονική”, έχει διατελέσει γραμματέας και ήταν αυτά τα ερείσματα που του χάρισαν και την ανάδειξή του σε πρόεδρο του κόμματος.
Ως αντίπαλοί του στη νέα εκλογή (που πιθανολογείται ότι θα διεξαχθεί μέχρι το τέλος του χρόνου ή το αργότερο στις αρχές του 2025) θα είναι, ως φαίνεται δύο πρόσωπα, οι Παύλος Γερουλάνος και Παύλος Χρηστίδης, τα οποία, όμως, είχαν εκτεθεί ανεπιτυχώς και στην προηγούμενη διαδικασία. Προφανώς οι συνθήκες έχουν αλλάξει, ωστόσο κανείς από τους δύο δεν φαίνεται ότι μπορεί να νικήσει σε μία man to man εκλογή. Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, εάν αποφασίσει, τελικά, να κάνει το βήμα στα 32 του, είναι, αναμφίβολα, ένας φιλόδοξος “new comer” με πολιτικό υπόβαθρο και άρτια επικοινωνιακά χαρακτηριστικά. Σε μία εποχή που τα “άουτσάϊντερ” γίνονται εύκολα διεκδικητές (η περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ το επιβεβαίωσε) επειδή ο κόσμος αναζητά το νέο, είναι σαφές πως έχει ελπίδες.
Το μοντέλο Δούκα
Θεωρητικά, το μόνο πρόσωπο που καταγράφεται δυναμικά στις δημοσκοπήσεις ως αντίπαλος του Νίκου Ανδρουλάκη είναι ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον …”έχρισε” αντίπαλό του μόνο με την υποψία ότι μπορεί να διεκδικήσει την ηγεσία και την εκδήλωση δημόσια της ανησυχίας του για το εκλογικό αποτέλεσμα. Λέγεται ότι το έκανε γιατί τον προτιμά, και τον προτιμά διότι θεωρεί πως μπορεί να τον νικήσει. Όμως, σε ένα σημαντικό μέρος της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ ο Χάρης Δούκας αναγνωρίζεται ως το βασικό πρόσωπο που μπορεί να επιδράσει ενωτικά στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και να αντιπαρατεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κυρίως επειδή διαθέτει, όπως φαίνεται, διεισδυτικότητα ακόμα και στο ήπιο κεντροδεξιό ακροατήριο, την ίδια ώρα που θετικά ή έστω ανεκτικά τον αντιμετωπίζει και ένα μεγάλο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ (κυρίως όσοι αντιδρούν στο ύφος και τις πολιτικές του Στέφανου Κασσελάκη).
Σε μία μικρή κλειστή εσωκομματική εκλογή ο Νίκος Ανδρουλάκης διατηρεί πιθανώς το προβάδισμα, εάν η διαδικασία ανοίξει, τότε ο Χάρης Δούκας αποκτά δυναμική, ιδιαίτερα εάν κατορθώσει να συσπειρώσει τα “βαριά χαρτιά” του ΠΑΣΟΚ και κάποιους από τους άλλους διεκδικητές.
Η τελευταία λέξη του Τσίπρα
Εκείνο, ίσως, που είναι το ισχυρότερο ατού του δημάρχου Αθηναίων είναι ότι, μετά τα όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μία επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη θα επιτείνει την παραλυσία και θα προκαλέσει φυγόκεντρες δυνάμεις, ή θα τον αναγκάσει να προχωρήσει σε διαγραφές και ηφαιστειώδη εσωστρέφεια. Κάποιοι, μάλιστα, εκτιμούν πως, στην αντίθετη περίπτωση, μία εκλογή Δούκα μπορεί να επιταχύνει τις διεργασίες και στον ΣΥΡΙΖΑ. Να πυκνώσουν, δηλαδή, οι φωνές για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, να ωθήσει προς αυτή την κατεύθυνση τον Στέφανο Κασσελάκη, να προκαλέσει νέες παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Γιώργου Παπανδρέου. Και εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκριθεί, τότε είναι πιθανό το ΠΑΣΟΚ του Δούκα να αποτελέσει τον πυρήνα της ανασύνθεσης του χώρου με στελέχη και προσωπικότητες όμορων κομμάτων να προσχωρούν.
Φυσικά, δεν έχει πει ακόμα την τελευταία κουβέντα του ο Αλέξης Τσίπρας. Όσα ακούστηκαν από το στόμα του στη διάσκεψη του Ινστιτούτου είναι μόνο η αρχή. Η ίδια δημοσκόπηση επιβεβαιώνει πως το αίτημα της επιστροφής του ως ενοποιητικό ηγετικό στοιχείο του ευρύτερου προοδευτικού χώρου αποκτά ολοένα και περισσότερους φίλους.
Το βέβαιο είναι, πάντως, πως το ΠΑΣΟΚ έχει εισέλθει σε μακρά περίοδο παραλυσίας, η οποία με τον ένα ή άλλο τρόπο θα επηρεάσει και τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου θα δείξουν πολλά, χωρίς, μάλιστα, από την εσωτερική κινητικότητα να εξαιρείται ακόμα και η Ν.Δ, με την κίνηση των δύο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά να εμφανιστούν μαζί και να στείλουν μηνύματα.