Ο σπουδαίος Ντόναλντ Σάδερλαντ: Ποτέ δεν προτάθηκε για Όσκαρ, τιμήθηκε με αυτό
Αναγνωρίστηκε ως ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς που δεν ήταν ποτέ υποψήφιοι για Όσκαρ για οποιονδήποτε ρόλο τους. Τιμήθηκε όμως με Όσκαρ για το σύνολο της προσφοράς του το 2017. Ο λόγος για τον εμβληματικό Ντόναλντ Σάδερλαντ ο θάνατος του οποίου σκόρπισε παγκόσμια θλίψη. Πέθανε σε ηλικία 88 ετών. Ηθοποιός με μακρά πορεία στο καλλιτεχνικό στερέωμα, ο οποίος ωστόσο ποτέ δεν προτάθηκε, ούτε κέρδισε Όσκαρ.
Ο Ντόναλντ Σάδερλαντ γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1935 στην επαρχία Νιού Μπράνσγουικ του Καναδά και μεγάλωσε στη Νέα Σκωτία. Σε ηλικία 22 ετών μετακόμισε στη Βρετανία, όπου σπούδασε και έπαιξε μικρούς ρόλους σε τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες.
Σπούδασε μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και ως φοιτητής, πήγαινε καθημερινά στο σινεμά και παρακολουθούσε ταινίες του Φελίνι και του Κιούμπρικ. Τότε, κατάλαβε ότι δεν ήθελε να ακολουθήσει καριέρα μηχανικού και μετακόμισε στη Μεγάλη Βρετανία για να σπουδάσει υποκριτική.
Σε ηλικία 22 ετών μετακόμισε στη Βρετανία, όπου σπούδασε και έπαιξε μικρούς ρόλους σε τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες. Το μεγάλο βήμα στο Χόλιγουντ έγινε το 1967, στην ταινία «Και οι 12 ήταν καθάρματα».
With a heavy heart, I tell you that my father, Donald Sutherland, has passed away. I personally think one of the most important actors in the history of film. Never daunted by a role, good, bad or ugly. He loved what he did and did what he loved, and one can never ask for more… pic.twitter.com/3EdJB03KKT
— Kiefer Sutherland (@RealKiefer) June 20, 2024
Το μεγάλο βήμα στο Χόλιγουντ έγινε το 1967, στην ταινία «Και οι 12 ήταν καθάρματα».
Ο ψηλός ηθοποιός με τη βαθιά φωνή, τα διαπεραστικά γαλάζια μάτια και το πονηρό χαμόγελο, παρομοιαζόταν από ειδικούς με «χαμαιλέοντα» για την ευελιξία που τον διέκρινε, ερμηνεύοντας τόσο διαφορετικούς αλλά αξιομνημόνευτους ρόλους: Από τον «ανοιχτομάτη» («Hawkeye») Πιρς στο κινητό στρατιωτικό νοσοκομείο του MASH (1970), τον ιδιωτικό ντετέκτιβ στην «Εξαφάνιση» (1971), τον «Καζανόβα» στην ομώνυμη ταινία του Φελίνι (1976), τον απελπισμένο πατέρα στο «Συνηθισμένοι Άνθρωποι» (1980) μέχρι τον δικτάτορα στους «Αγώνες Πείνας» (2012) και τις συνέχειες της δημοφιλούς σειράς.
Ο Ντόναλντ Σάδερλαντ παντρεύτηκε τρεις φορές και απέκτησε πέντε παιδιά.
«Με βαριά καρδιά, σας ανακοινώνω ότι ο πατέρας μου, Ντόναλντ Σάδερλαντ, απεβίωσε. Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς ηθοποιούς στην ιστορία του κινηματογράφου. Ποτέ δεν πτοήθηκε από έναν ρόλο, καλό, κακό ή άσχημο. Αγαπούσε αυτό που έκανε και έκανε αυτό που αγαπούσε, και κανείς δεν μπορεί να ζητήσει κάτι περισσότερο από αυτό. Μια ζωή που έζησε καλά», ανέφερε ο Κίφερ Σάδερλαντ.
Γιατί τον παρακολουθούσε η NSA
Ο Ντόναλντ Σάδερλαντ ήταν ανάμεσα στα ονόματα εκλεκτών Αμερικανών, που ενοχλούσαν το κατεστημένο των ΗΠΑ, σε μια περίοδο που προσπαθούσε να πείσει το αμερικανικό κοινό για το πόσο αναγκαίος ήταν δήθεν ο Πόλεμος στο Βιετνάμ.
Μόλις το 2017, ήρθαν στο φως νέα στοιχεία που αποκάλυπταν ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) είχε δημιουργήσει μια ειδική λίστα παρακολούθησης (Watch List) προσώπων και φορέων, μεταξύ των οποίων ήταν ο Καναδός ηθοποιός και ενάντιος του πολέμου στο Βιετνάμ Σάδερλαντ.
- Ειδικότερα, η NSA υιοθέτησε δύο διαφορετικές συνταγματικά «αμφισβητήσιμες πρακτικές» που αφορούν τη παρακολούθηση πολιτών των ΗΠΑ, σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα αρχεία που δημοσίευσε το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, μια ειδική της Γερουσίας, με επικεφαλής τον γερουσιαστή Φρανκ Τσέρτς, ερεύνησε μια σειρά από τέτοιες «πρακτικές» της NSA, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου προγράμματος Watch List, το οποίο παρακολουθούσε τις διεθνείς επικοινωνίες ακτιβιστών κατά του πολέμου κατά του Βιετνάμ και άλλων υποτιθέμενων «ανατρεπτικών στοιχείων».
Η άλλη πρακτική ήταν η δημιουργία ενός ογκώδους συστήματος αρχειοθέτησης από την NSA για εξέχοντες πολίτες των ΗΠΑ των οποίων τα ονόματα εμφανίζονταν στο Signals Intelligence (SIGINT). Πρόκειται για ένα απόρρητο σύστημα αρχειοθέτησης –δηλαδή φακέλωμα-, που όμως εγκαταλείφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και καταστράφηκε το 1974
Τα αρχεία για γνωστούς Αμερικανούς ήταν προϊόν των σαρωτικών προσπαθειών της NSA να παρακολουθεί τις επικοινωνίες των αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου και να εντοπίσει τα άτομα που αναφέρονται σε αυτά, όπως αναφέρουν τα αρχεία.
- Τελικά, αυτό το τεράστιο φακέλωμα ξεπέρασε σε όγκο το 1.000.000 ονόματα, συμπεριλαμβανομένων 73.000 πολιτών των ΗΠΑ που αναφέρονται στο SIGINT.
Ανάμεσά τους ήταν πολιτικοί, επιχειρηματίες, συνδικαλιστές, προσωπικότητες του Χόλιγουντ και δημοσιογράφοι, από Γερουσιαστές, όπως ο Γουόλτερ Μοντέιλ και την ηθοποιό Τζόαν Γουντογουόρντ μέχρι τον διεθύνοντα σύμβουλο της IBM Τόμας Γουότσον και τον Πρόεδρο της United Auto Workers, Λέοναρντ Γούντκοκ.
Μετά από αίτημα του FBI ο Ντόναλντ Σάδερλαντ θα έμπαινε και αυτός στη λίστα παρακολούθησης.
Σημειώνεται ότι ο Σάδερλαντ είχε προηγουμένως, το 1970, πρωταγωνιστήσει στην επική σατιρική κωμωδία M*A*S*H (Κ.Ι.Μ.Α.Σ., δηλαδή, Κινητή Ιατρική Μονάδα Αμερικανικού Στρατού, σε σκηνοθεσία α Ρόμπερτ Όλτμαν. Το μυθιστόρημα του Ρίτσαρντ Χούκερ, στο οποίο βασίστηκε το αριστούργημα, αναφέρεται σε μια κινητή μονάδα γιατρών στον Πόλεμο της Κορέας, 1950-1953.
Ο σκηνοθέτης όμως είχε ως σκοπό να καυτηριάσει τον Πόλεμο του Βιετνάμ. Η επιτυχία της ταινίας είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία τηλεοπτικής σειράς με το όνομα M*A*S*H που έκανε επίσης επιτυχία.
Ο Σάδερλαντ με τη στάση του έδειξε ότι τη σωστή πλευρά της ιστορίας και αυτό ενόχλησε εκείνους που ήταν στη λάθος.