Διάσκεψη Ινστιτούτου Τσίπρα/ Τι έγινε στα “πηγαδάκια”- Φωτογραφικά στιγμιότυπα
Το Ωδείο Αθηνών γέμισε ασφυκτικά τη Δευτέρα για την έναρξη της 1ης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας και το Ίδρυμα Ζάεφ «Μια Κοινωνία Για Όλους», με αφορμή τη συμπλήρωση έξι ετών από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
To σημαντικό στιγμιότυπο της πρώτης μέρας ήταν αναμφίβολα η βράβευση του επί 25 χρόνια διαπραγματευτή του ΟΗΕ για το ονοματολογικό Μάθιου Νίμιτς. Στα 84 χρόνια του πιά, αλλά ανθεκτικός, παρέλαβε το βραβείο και περιέγραψε στιγμές από αυτή την πορεία αναφερόμενος τιμητικά στους δύο πρωθυπουργούς (Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ) και στους δύο ΥΠΕΞ (Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτροφ) που την πέτυχαν και την υπέγραψαν. Η βράβευση συνοδεύτηκε από μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Μερικά στιγμιότυπα της εκδήλωσης
-Ο Ζόραν Ζάεφ “καθήλωσε” για αρκετά λεπτά το ακροατήριο, όταν απαντώντας σε ερώτηση της συντονίστριας του πάνελ των πρώην πρωθυπουργών, διηγήθηκε έναν θρύλο της περιοχής σχετικά με το πως οι λίμνες των Πρεσπών πήραν το όνομα αυτό: από μία κοπέλα με το όνομα Πρέσπα που ζούσε στην περιοχή πριν ακόμα σχηματιστούν οι λίμνες. Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι δεν γνώριζε τον θρύλο, ο ίδιος, όμως,αποκάλυψε πως ήταν δική του ιδέα να υπογραφεί η συμφωνία στις Πρέσπες: “Πέραν του ότι είχα πάει σχολική εκδρομή και είχα εντυπωσιαστεί από το τοπίο, οι Πρέσπες είχαν στην ιστορία μας και στην ιστορία της Αριστεράς έναν αρνητικό συμβολισμό από τον εμφύλιο πόλεμο. Εκεί έγιναν αδελφοκτόνες μάχες και από εκεί με βάρκες έφυγαν κυνηγημένοι πολλοί αριστεροί προς την τότε Γιουγκοσλαβία και την Αλβανία. Σκέφτηκαν, λοιπόν, αυτός ο όμορφος τόπος που είχε αυτό τον αρνητικό συμβολισμό να γίνει τόπος ειρήνης. Στην ιστορία τώρα όλοι θα θυμούνται τις Πρέσπες με αυτόν τον θετικό τρόπο”, είπε ο πρωην πρωθυπουργός.
–Σε μία διάσκεψη που βρέθηκαν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Γιώργος Παπανδρέου, αναμφίβολα σε πολλών το μυαλό μπήκε η …”ιδέα”. Ο τελευταίος, όμως, την έκανε ένα ωραίο τρολάρισμα: απευθύνθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, όταν ανέβηκε στο βήμα, και του είπε χαμογελώντας ότι βρίσκονται εδώ οι “Ολαντρέου”. Η αίθουσα σείστηκε από τα γέλια και ο Αλέξης Τσίπρας γελώντας του έγνεψε επικροτώντας το αστείο. Οι δύο άντρες άλλωστε έχουν συνδεθεί πλέον με πολιτική φιλία, συναντώνται πολύ συχνά και στο περιθώριο του Συμβουλίου της Ευρώπης που συμμετέχουν αλλά και στην Αθήνα. Η παρέμβαση Παπανδρέου, άλλωστε, υπέρ της συνεργασίας της κεντροαριστεράς με αναφορά στο γαλλικό παράδειγμα του “Λαϊκού Μετώπου” δεν πέρασε απαρατήρητη.
-Αρκετοί επισήμαναν πως η διάσκεψη του Ινστιτούτου Τσίπρα αποτέλεσε, επιπλέον, και βήμα συνάντησης και αναθέρμανσης των σχέσεων του πρώην πρωθυπουργού με τον Νίκο Κοτζιά. Ίσως ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκαν μαζί σε δημόσιο χώρο μετά την παραίτητη του τελευταίου από το υπουργείο Εξωτερικών τον Σεπτέμβριο του 2018. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε θερμά στην συνεισφορά του Νίκου Κοτζιά και έκανε ειδική μνεία στην παλαιότερη δήλωσή του ότι “η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή”. Αλλά και ο πρώην ΥΠΕΞ μόνο καλά λόγια είχε να πει για τον κ. Τσίπρα.
-Ο Νίκος Κοτζιάς αποκάλυψε πολλά άγνωστα στιγμιότυπα των διαπραγματεύσεων: απευθυνόμενος στον Νικόλα Ντιμιτρόφ του θύμισε τις συναντήσεις τους στο ρεστωράν “Όπερα” της Βιέννης (έδρα του ΟΗΕ), όπου δέθηκε η εμπιστοσύνη μεταξύ τους, αφού συζητούσαν ακόμα και για τα οικογενειακά τους προβλήματα.
-Αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στη διάσκεψη αναζητούσαν …εναγωνίως στο πλήθος να δουν εάν είχαν προσέλθει στελέχη της Νέας Αριστεράς, μάλλον με διάθεση να διατυπώσουν δηκτικά σχόλια. Όμως, ήταν εκεί πολλοί: Η Έφη Αχτσιόγλου, ο Γαβριήλ Σακελαρίδης, ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, η Σία Αναγνωστοπούλου και αρκετοί ακόμα, ενώ και ο Αλέξης Χαρίτσης ήταν εκεί.Απαντες πρόσεξαν την θερμή υποδοχή από τον Αλέξη Τσίπρα στον Αλέξη Χαρίτση.
-Ο Ζόραν Ζάεφ έβγαλε δεκάδες selfies με πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, διπλωμάτες και δημοσιογράφους, εύχαρις και προσιτός. Και κυριολεκτικά “αποθέωσε” τον ρόλο του διπλωματικού συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού και διευθυντή του Ινστιτούτου Βαγγέλη Καλπαδάκη για την όντως άρτια οργάνωση της διάσκεψης.
-Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε μάλλον διακριτικά από την διάσκεψη, κάθησε για λίγη ώρα στην πρώτη σειρά, και αποχώρησε καθώς είχε προγραμματισμένη συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων του Ant1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, όπου είπε ότι θα είναι υποψήφιος για ένα νέο σχήμα της κεντροαριστεράς ακόμα κι αν θέσει υποψηφιότητα και ο Αλέξης Τσίπρας.Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε στην αίθουσα του Ωδείου Αθηνών μόλις …37 λεπτά, καθήμενος 4 θέσεις μακριά από τον Αλέξη Τσίπρα.
-Διακριτικά εμφανίστηκε, ενώ ήδη στο βήμα ήταν οι Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας και ο …αδυνατισμένος πιά πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης
-Στη διάσκεψη βρέθηκαν και αρκετοί βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ο Παύλος Χρηστίδης, μάλιστα είχε αρκετές συζητήσεις στα “πηγαδάκια” με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, παντως, απέφυγε να προσέλθει και έστειλε τον εκπρόσωπο Τύπου Θανάση Γλαβίνα.
Δείτε μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από την διάσκεψη: