Politico: “Είναι ο Μακρόν πολύ τοξικός για να κερδίσει;” – Οι Γάλλοι τον θεωρούν υπερόπτη και αυταρχικό
Το Politico μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί στη Γαλλία για τον Εμανουέλ Μακρόν μέσω άρθρου του με τίτλο «Είναι ο Μακρόν πολύ τοξικός για να κερδίσει;».
«Έξω από τη Γαλλία, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί την επιτομή του εκλεπτυσμένου, σίγουρου για τον εαυτό του Ευρωπαίου πολιτικού. Στη Γαλλία, θεωρείται όλο και περισσότερο ως υπεύθυνος.
Στον απόηχο της απόφασης-βόμβας του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μετά την ήττα στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι σύμμαχοι του Γάλλου προέδρου φοβούνται ότι θα μπορούσε να τους οδηγήσει στην καταστροφή.
«Δεν θα δείτε το πρόσωπο του Μακρόν στις αφίσες της προεκλογικής μου εκστρατείας, μπορώ να σας το πω αυτό», είπε ένα μέλος του κοινοβουλίου που ανήκει στον συνασπισμό του Γάλλου προέδρου. «Το Μέγαρο των Ηλυσίων δεν έχει κατανοήσει πραγματικά την «αντιπροεδρική» διάθεση στη Γαλλία», είπε ένας αξιωματούχος της αναγεννησιακής κοινοβουλευτικής ομάδας του Μακρόν, ο οποίος, όπως και άλλοι σε αυτήν την ιστορία μίλησε ανώνυμα.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Γάλλοι βλέπουν τον πρόεδρό τους ως υπερόπτη και αυταρχικό στον απόηχο πολυάριθμων κρίσεων, όπως η εξέγερση των Κίτρινων Γιλέκων και η πανδημία κοροναϊού, που έπληξαν τη Γαλλία τα τελευταία χρόνια. Η απροθυμία του να αλλάξει πορεία ενόψει των εκτεταμένων διαμαρτυριών για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος πέρυσι ενίσχυσε την άποψη ότι είναι απόμακρος και εκτός επαφής, ενώ ο τόνος του μπορεί να φανεί αλαζονικός και ελιτιστικός.
Την Κυριακή, αυτή η αντίδραση αποκρυσταλλώθηκε στην κάλπη. Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση τερμάτισε πρώτη στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη Γαλλία με 31,4 τοις εκατό των ψήφων – υπερδιπλάσιο από το 14,6 τοις εκατό που έλαβε το κόμμα του Μακρόν. Μια έρευνα που διεξήχθη την ημέρα της ψηφοφορίας έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι είχαν έναν βασικό στόχο: «να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τον Εμανουέλ Μακρόν και την κυβέρνηση».
Ως απάντηση στην ήττα, ο Μακρόν συγκλόνισε την Ευρώπη διαλύοντας το γαλλικό κοινοβούλιο και προκηρύσσοντας νέες εθνικές εκλογές για να πάρει την πρωτοβουλία και να φιμώσει την ακροδεξιά. Η ψηφοφορία απειλεί όχι μόνο να αναστατώσει τη γαλλική κυβέρνηση, αλλά και να τινάξει στον αέρα την ευρωπαϊκή πολιτική σε μια κρίσιμη στιγμή, με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία να είναι πλέον βαθιά στον τρίτο χρόνο.
Ενώ ο Μακρόν βλέπει τις πρόωρες εκλογές ως τον μόνο τρόπο να ανατρέψει την ακροδεξιά παλίρροια και να συσπειρώσει τους κύριους ψηφοφόρους όλων των πλευρών πίσω του, ο φόβος μέσα στο δικό του στρατόπεδο είναι ότι θα μπορούσε να συμβεί το αντίθετο.
«Αν ο πρόεδρος υποβάλει τον εαυτό του, είναι τεράστιος κίνδυνος», δήλωσε ο Mathieu Gallard, ερευνητής στην Ipsos. «Το σίγουρο είναι ότι αν εμπλακεί, θα κινητοποιήσει τον κόσμο εναντίον του».
Οι πρώιμες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Μακρόν θα μπορούσε για άλλη μια φορά να νικήσει καθώς οι ψηφοφόροι επιστρέφουν στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές με δύο γύρους στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου. Αναδύεται μια πραγματική προοπτική ότι ο προεδρικός συνασπισμός θα μπορούσε ακόμη και να υποβιβαστεί ως η τρίτη δύναμη Η γαλλική πολιτική, πίσω από την ακροδεξιά και ενδεχομένως την αριστερά.
Για πολλούς συμμάχους και πρώην υποστηρικτές, η εξαιρετική αυτοπεποίθηση του Μακρόν μετατρέπεται τώρα σε άρνηση της πραγματικότητας που τον κάνει τυφλό στην αντιπάθεια που δημιουργεί.
Η απόφαση να επιστρέψουμε στις κάλπες είναι «η παραληρηματική πράξη ενός ανθρώπου που έπεσε νοκ άουτ από την ήττα», είπε ένας πρώην υπάλληλος του Elysée. Οι εντάσεις στο εσωτερικό του συνασπισμού που στηρίζει τον Μακρόν είναι τέτοιες που οι βαρέων βαρών καλούν τον Γάλλο πρόεδρο να κάνει ένα βήμα πίσω. Ο Φρανσουά Μπαϊρού, βασικός σύμμαχος και ένας από τους πρώτους υποστηρικτές του Μακρόν, βρέθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων το βράδυ της Δευτέρας για να στείλει το μήνυμα ότι ο Μακρόν «δεν πρέπει να εμπλακεί πολύ στην εκστρατεία», σύμφωνα με κεντρώο βουλευτή. Ο Μπάιρου έχει συζητήσει ακόμη και μια αναγκαία «απομακρονοποίηση» με τους βουλευτές του, σύμφωνα με τον βουλευτή, ο οποίος, όπως και άλλοι που αναφέρονται εδώ, έλαβε την ανωνυμία για να μιλήσει με ειλικρίνεια. «Όσο περισσότερο μιλάει, τόσο περισσότερο χάνουμε πόντους [στις δημοσκοπήσεις]», είπε ένας σύμβουλος βουλευτή από το κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν. Αυτή είναι μια άνευ προηγουμένου αλλαγή της κομματικής δυναμικής για την Αναγέννηση. Το κόμμα του Γάλλου προέδρου, που προέκυψε μαζί του, έχει απορριφθεί εδώ και καιρό ως ένας απλός θάλαμος ηχούς για τον Μακρόν, που δεν θα υπήρχε χωρίς αυτόν.
Ενώ είναι συνηθισμένο για τους Γάλλους προέδρους να χάνουν την ελκυστικότητά τους, έχει κατηγορηθεί για κακή διαχείριση μιας σειράς κρίσεων, μερικές από τις οποίες ήταν της δικής του κυβέρνησης. Οι περσινές διαμαρτυρίες για τις συντάξεις, στις οποίες εκατοντάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους για να αντιταχθούν στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, δεν τον συγκίνησαν. Ο Μακρόν ουσιαστικά αγνόησε αυτές τις φωνές, χρησιμοποιώντας μια συνταγματική κερκόπορτα για να περάσει το νόμο χωρίς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.
Θεωρείται επίσης ευρέως ως πρόεδρος των πλουσίων και όχι ως άνθρωπος που προέρχεται από τον γαλλικό λαό για να τους ηγηθεί. Ήταν επενδυτικός τραπεζίτης πριν μπει στην πολιτική και ορισμένες από τις πολιτικές του σχετικά με τις φορολογικές περικοπές έχουν δημιουργήσει την άποψη ότι ενδιαφέρεται πρωτίστως να βοηθά δισεκατομμυριούχους μεγάλων επιχειρήσεων όπως ο Bernard Arnault, το αφεντικό της LVMH, της μεγαλύτερης εταιρείας ειδών πολυτελείας στον κόσμο και ενός από τους πλουσιότερους. ανθρώπους στον πλανήτη.
Υπάρχει επίσης ένα πρόβλημα με το στυλ παρουσίασής του. Η ευγλωττία του Μακρόν μερικές φορές δεν λειτουργεί προς όφελός του, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται συχνά διδακτικός, καθηγητής ή υποστηρικτικός.
Το επικίνδυνο στοίχημα του Μακρόν
Παρά τους φόβους του κόμματός του, ο Μακρόν έχει τα δικά του σχέδια για την εκστρατεία των πρόωρων εκλογών. Την Τετάρτη αναμένεται να εκφωνήσει μια μεγάλη ομιλία για να δώσει τον τόνο στη μάχη του με την ακροδεξιά. Σύμφωνα με διάφορα γαλλικά μέσα, ο πρόεδρος σχεδιάζει να κορεστεί τα μέσα ενημέρωσης με τρεις εμφανίσεις την εβδομάδα.
Ενώ η προεδρία δεν είναι διαθέσιμη στις εκλογές, η αξιοπιστία του Μακρόν είναι. Ωστόσο, έχει παραμερίσει τις προτάσεις ότι θα μπορούσε να παραιτηθεί εάν το κόμμα του συντριβεί σε άλλη μια ταπεινωτική ήττα.
«Πάω [στον αγώνα] για να κερδίσω», είπε στο περιοδικό Figaro τη Δευτέρα.
Ο κίνδυνος είναι ξεκάθαρος: Ο πρόεδρος συμμετείχε σε μεγάλο βαθμό στην εκστρατεία για τις ευρωεκλογές που μόλις τελείωσαν με ένα καταστροφικό αποτέλεσμα για το κόμμα του.
«Η Αναγέννηση σημείωσε καταστροφικά αποτελέσματα παρά την έντονη συμμετοχή του προέδρου και του πρωθυπουργού του Γκάμπριελ Ατάλ στην εκστρατεία», δήλωσε ο Γκάλαρντ από την Ipsos. «Η συμμετοχή τους δεν ήταν αρκετή για να κινητοποιήσει τη βάση των ψηφοφόρων τους, αλλά το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο αυτή τη φορά με την αληθοφάνεια μιας κυβέρνησης [Εθνικής Συσπείρωσης] για πρώτη φορά», είπε.
Ο Μακρόν απολάμβανε συχνά να παίρνει ρίσκα κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας, είτε αντιμετωπίζει εχθρότητα είτε κάνει ανακοινώσεις που δεν έχουν οριστικοποιηθεί πλήρως. Η άνοδός του στην εξουσία, από ταπεινός σύμβουλος μέχρι τον υπουργό Οικονομίας και μετά τον Πρόεδρο, είναι μια ιστορία καλής τύχης και τυχερών παιχνιδιών.
Όμως ο Μακρόν έχει υποστεί τώρα δύο συνεχόμενες εκλογικές ήττες —στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2022 και ξανά την Κυριακή— και τώρα αντιμετωπίζει άλλη μία.
«Ο Εμανουέλ Μακρόν έχασε την αύρα που είχε το 2017» όταν εξελέγη για πρώτη φορά, είπε ο Γκάλαρντ, «και μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι παλεύει να επικοινωνήσει πού οδηγεί τη χώρα», συνέχισε.
Από την αυτοπεποίθηση στην αυταπάτη;
Ο Γάλλος πρόεδρος συμμετείχε στις ευρωπαϊκές εκλογές μετά από τις εκδηλώσεις μνήμης της D-Day μαζί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι της Ουκρανίας και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. «Μεθυσμένος από τη δική του παρουσία» στη διεθνή σκηνή, «η αντι-κορύφωση [των αποτελεσμάτων] τον χτύπησε σκληρά», είπε ο ίδιος πρώην υπάλληλος του Elysée.
Ο Μακρόν εξήγησε τη δική του απόφαση με περιφρόνηση. «Η Γαλλία χρειάζεται μια σαφή πλειοψηφία σε γαλήνη και αρμονία. Το να είσαι Γάλλος, κατά βάθος, σημαίνει να επιλέγεις να γράφεις ιστορία, όχι να σε οδηγεί», είπε καθώς ανακοίνωσε ότι διαλύει την Εθνοσυνέλευση.
Τι θα γίνει λοιπόν αν χάσει;
Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση θα γίνει η ηγετική δύναμη στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας για πρώτη φορά. Ο προεδρικός συνασπισμός του Μακρόν είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το αριστερό μπλοκ. Δεκάδες βουλευτές του θα μπορούσαν να χάσουν τις έδρες τους.
«Μας ρίχνουν από το λεωφορείο», είπε ένας σύμβουλος του κόμματος, «για ένα λάθος που του ανήκει».