Ουκρανία: Οι 10 χώρες που της επιτρέπουν να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με όπλα τους
Αν και ήδη συμβαίνει, τα ουκρανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης συνέταξαν έναν άτυπο κατάλογο με 10 δυτικές χώρες οι οποίες φέρονται έτοιμες να επιτρέψουν και τυπικά στο Κίεβο να πλήξει το ρωσικό έδαφος με όπλα που έχουν λάβει από αυτές. Χαρακτηριστικά, το Liga.Novosti σημειώνει ότι στις δέκα πρώτες χώρες περιλαμβάνονται το Ηνωμένο Βασίλειο, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σουηδία και η Εσθονία.
Προς «επιβεβαίωση» της εν λόγω ετοιμότητας, παραθέτει συνοπτικά τις δηλώσεις που έκαναν εκπρόσωποι των χωρών αυτών σε διάφορα επίπεδα κατά τη διάρκεια του Μαΐου, χωρίς να παραθέτει απευθείας αποσπάσματα.
Ταυτόχρονα, το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραδοσιακά τηρούν μια γραμμή που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση στο θέμα αυτό.
Την προηγούμενη ημέρα, ο συντονιστής για τις στρατηγικές επικοινωνίες στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αλλαγές στη θέση των ΗΠΑ σχετικά με τη μη χρήση αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία για πλήγματα στο ρωσικό έδαφος.
Παρ’ όλα αυτά, με φόντο τις τελευταίες δηλώσεις της Βαρσοβίας και του Παρισιού, τα ουκρανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης κυκλοφορούν τίτλους ότι 10 χώρες «εξουσιοδότησαν την Ουκρανία να χτυπήσει τη Ρωσία με τα όπλα τους».
Συγκεκριμένα, μετά το δημοσίευμα του «Liga. Novosti», μια τέτοια θέση πήρε το «Insider», ενώ σε αυτήν αναφέρθηκε και ένας σύμβουλος του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, ο Serhiy Leshchenko, ο οποίος έκανε μια ανάρτηση στο κανάλι του στο Telegram σχετικά με την «άδεια» από 10 χώρες.
Στις 28 Μαΐου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν μίλησε υπέρ του να επιτραπεί στο Κίεβο να πλήξει στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γερμανία.
Διευκρίνισε ότι υποστηρίζει επιθέσεις σε εγκαταστάσεις από τις οποίες εκτοξεύονται πύραυλοι στο ουκρανικό έδαφος, αλλά αντιτίθεται σε επιθέσεις με δυτικά όπλα σε πολιτικές ή στρατιωτικές εγκαταστάσεις που δεν εμπλέκονται στις Στρατηγικές Δυνάμεις Άμυνας.
Στις 29 Μαΐου, ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Cesariy Tomczyk δήλωσε ότι οι πολωνικές αρχές δεν περιορίζουν τη χρήση από το Κίεβο των όπλων που προμηθεύει η Βαρσοβία για πλήγματα κατά εγκαταστάσεων στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στις 28 Μαΐου ότι οι εκπρόσωποι των χωρών του ΝΑΤΟ, όταν μιλούν για χτυπήματα κατά της Ρωσίας, θα πρέπει «να δώσουν στους εαυτούς τους λογαριασμό για το τι παίζουν».
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η Ρωσία παρακολουθεί στενά τη συζήτηση για το θέμα αυτό. Σε περίπτωση που οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιήσουν όπλα μεγάλου βεληνεκούς, η Μόσχα θα πρέπει και πάλι να αποφασίσει για μια «ασφαλή ζώνη», δήλωσε ο Πούτιν.
Ουσιαστικά αυτό σημαίνει βαθύτερη προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων προς τα δυτικά του ουκρανικού εδάφους.
Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των δυτικών χωρών που προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία σχετικά με τους περιορισμούς στη χρήση τους.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παροτρύνουν το Κίεβο στη χρήση αμερικανικών όπλων εκτός Ουκρανίας.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι απέκλεισε την προμήθεια στο Κίεβο πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Taurus επειδή το Βερολίνο δεν θα ήταν σε θέση να διατηρήσει τον έλεγχο της διαχείρισης των στόχων χωρίς να στείλει Γερμανούς στρατιωτικούς στην Ουκρανία, κάτι που όπως είπε ήταν μια γραμμή που δεν ήθελε να περάσει.