Αποκάλυψη διεθνών ΜΜΕ:Με αυτό το αμερικανικό όπλο χτύπησε το Ισραήλ τη Ράφα
Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους στη Ράφα της Γάζας, πραγματοποιήθηκε με χρήση βόμβας που προμηθεύτηκαν από τις ΗΠΑ το 2023, όπως αποκαλύπτουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Το βράδυ της 26ης Μαΐου, αεροπορική επιδρομή έπληξε τη γειτονιά Τελ αλ Σουλτάν στη Ράφα. Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια περιοχή όπου στεγάζονται εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Η πληγείσα περιοχή απέχει λιγότερο από 200 μέτρα από το συγκρότημα της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών στο βόρειο τμήμα της Ράφα. Πλάνα με γεωγραφικό εντοπισμό και δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι το χτύπημα κατέστρεψε κτίρια δίπλα σε μια πινακίδα που προσδιορίζει το στρατόπεδο 1 του Kuwaiti Al-Salam, ένα μέρος όπου στεγάζονταν εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.
Παράλληλα, πλάνα που τράβηξε ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Alamuddin Sadiq στον τόπο του χτυπήματος φαίνεται να δείχνουν και τι είδους πυρομαχικό χρησιμοποιήθηκε.
Τα θραύσματα που καταγράφηκαν την επομένη της επίθεσης μοιάζουν με το τμήμα μιας βόμβας μικρής διαμέτρου GBU-39 (SDB), επιβεβαίωσε στο Sky News ο Rahul Udoshi, ειδικός σε θέματα όπλων.
Το Ισραήλ έλαβε 1.000 από αυτά τα πυρομαχικά από τις ΗΠΑ μόλις το 2023. Το Bloomberg, ανέφερε τότε, ότι η παράδοση αυτή επιταχύνθηκε μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Τα αμερικανικά πυρομαχικά επιβεβαιώνει και το CNN
Το CNN εντόπισε βίντεο που δείχνουν σκηνές στις φλόγες στον απόηχο του χτυπήματος στον καταυλισμό για εσωτερικά εκτοπισμένους, γνωστό ως «Κουβέιτ Peace Camp 1».
Στο βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο το CNN εντόπισε γεωγραφικά στην ίδια σκηνή, είναι ορατή η ουρά μιας βόμβας μικρής διαμέτρου GBU-39 (SDB) αμερικανικής κατασκευής, σύμφωνα με τέσσερις ειδικούς σε εκρηκτικά όπλα που εξέτασαν το βίντεο.
Το GBU-39, το οποίο κατασκευάζεται από την Boeing, είναι ένα πυρομαχικό υψηλής ακρίβειας «σχεδιασμένο για να επιτίθεται σε στρατηγικά σημαντικούς στόχους» και έχει ως αποτέλεσμα χαμηλές παράπλευρες ζημιές, δήλωσε στο CNN ο ειδικός σε εκρηκτικά όπλα Κρις Κόμπ-Σμιθ την Τρίτη. Ωστόσο «η χρήση οποιωνδήποτε πυρομαχικών, ακόμη και αυτού του μεγέθους, θα εγκυμονεί πάντα κινδύνους σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή», δήλωσε ο ίδιος.
Ο Τρέβορ Μπολ, πρώην ανώτερο στέλεχος της ομάδας εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών του αμερικανικού στρατού, ο οποίος αναγνώρισε επίσης ότι το θραύσμα προερχόταν από ένα GBU-39, εξήγησε στο CNN πώς έβγαλε το συμπέρασμά του.
«Το τμήμα της κεφαλής [των πυρομαχικών] είναι διακριτό και το τμήμα καθοδήγησης και πτέρυγας είναι εξαιρετικά μοναδικό σε σύγκριση με άλλα πυρομαχικά. Τα τμήματα καθοδήγησης και πτέρυγας των πυρομαχικών είναι συχνά τα υπολείμματα που απομένουν ακόμη και μετά την έκρηξη ενός πυρομαχικού. Είδα το τμήμα ενεργοποίησης της ουράς και αμέσως κατάλαβα ότι ήταν μία από τις παραλλαγές SDB/GBU-39.
Ο Μπολ κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι ενώ υπάρχει μια παραλλαγή του GBU-39 γνωστή ως Focused Lethality Munition (FLM) που έχει μεγαλύτερο εκρηκτικό ωφέλιμο φορτίο αλλά έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί ακόμη λιγότερες παράπλευρες ζημιές, αυτή δεν ήταν η παραλλαγή που χρησιμοποιήθηκε σε αυτήν την περίπτωση.
«Το FLM έχει σώμα σύνθετης κεφαλής από ανθρακονήματα και είναι γεμάτο με αλεσμένο βολφράμιο σε σκόνη. Οι φωτογραφίες της δοκιμής FLM έδειξαν αντικείμενα στη δοκιμή επικαλυμμένα με σκόνη βολφραμίου, η οποία δεν υπάρχει [στο βίντεο από τη σκηνή]», είπε στο CNN.
Οι σειριακοί αριθμοί στα υπολείμματα των πυρομαχικών ταίριαζαν επίσης με εκείνους ενός κατασκευαστή ανταλλακτικών GBU-39 με έδρα την Καλιφόρνια – δίνοντας περισσότερα στοιχεία ότι οι βόμβες κατασκευάζονταν στις ΗΠΑ.
Δύο επιπλέον ειδικοί σε εκρηκτικά όπλα αναγνώρισαν ότι το θραύσμα ήταν μέρος μιας αμερικανικής κατασκευής GBU- 39 κατά την εξέταση του βίντεο για το CNN.
Ερωτηθείσα σχετικά με τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν στο χτύπημα της Ράφα στην ενημέρωση της Τρίτης, η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ είπε στους δημοσιογράφους: «Δεν ξέρω τι είδους πυρομαχικά χρησιμοποιήθηκαν σε εκείνη την αεροπορική επιδρομή. Θα έπρεπε να σας παραπέμψω στους Ισραηλινούς για να μιλήσετε γι’ αυτό»
Οι ΗΠΑ ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στο Ισραήλ
Οι ΗΠΑ είναι εδώ και καιρό ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στο Ισραήλ, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), και αυτή η υποστήριξη συνεχίστηκε παρά την αυξανόμενη πολιτική πίεση στην κυβέρνηση Μπάιντεν για την επίθεση στη Γάζα.
Τον περασμένο μήνα, ο Μπάιντεν υπέγραψε νομοσχέδιο ξένης βοήθειας που περιελάμβανε 26 δισεκατομμύρια δολάρια για τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς – συμπεριλαμβανομένων 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ισραηλινή στρατιωτική βοήθεια, 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια για περιφερειακές στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ.
Η αναγνώριση των πυρομαχικών από το CNN είναι σύμφωνη με τον ισχυρισμό που έκανε ο εκπρόσωπος του IDF, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, σε μια ενημέρωση σχετικά με την τραγωδία την Τρίτη.
Ο Χαγκάρι είπε στους δημοσιογράφους ότι το χτύπημα – το οποίο είπε ότι είχε στόχο ανώτερους διοικητές της Χαμάς – χρησιμοποίησε δύο πυρομαχικά με μικρές κεφαλές που περιείχαν 17 κιλά εκρηκτικά, προσθέτοντας ότι αυτές οι βόμβες ήταν «τα μικρότερα πυρομαχικά που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα τζετ μας». Η παραδοσιακή κεφαλή GBU-39 έχει εκρηκτικό ωφέλιμο φορτίο 17 κιλών.
Ο Χαγκάρι είπε ότι η φονική πυρκαγιά που σημειώθηκε μετά το χτύπημα δεν προκλήθηκε αποκλειστικά από όπλα που χρησιμοποίησε ο ισραηλινός στρατός.
«Τα πυρομαχικά μας από μόνα τους δεν θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει μια πυρκαγιά αυτού του μεγέθους», είπε ο Χαγκάρι, προσθέτοντας ότι ο Ισραηλινός Στρατός ερευνά «τι μπορεί να προκάλεσε την ανάφλεξη».
Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ εξετάζει εάν το χτύπημα «πυροδότησε ακούσια πιθανά αποθηκευμένα όπλα σε κοντινό συγκρότημα».