Κεντροαριστερά Κασσελάκη/ “Το Σάββατο μπορείς; Όχι, όχι…”- Το σκηνικό της 10ης Ιουνίου
Πριν μερικούς μήνες, σε μία αποστροφή κριτικής για την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την περίοδο του 2015, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε πως ο ίδιος δεν θα υπουργοποιούσε ποτέ τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ο τελευταίος του απάντησε πως δεν θα έχει την τύχη να υπουργοποιήσει ποτέ κανέναν, αμφισβητώντας ουσιαστικά το επιχείρημά του ότι θα νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή το “άνοιγμα” του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς το Μερα25 και την Πλεύση Ελευθερίας, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί διότι “οι ολιγάρχες θα του κόψουν το συνάλλαγμα”, υπονοώντας πως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει την στήριξη της εγχώριας επιχειρηματικής ελίτ. Στη συνέντευξή του στο AtticaTV (στους Γιώργο Χουδαλάκη και Γιώργο Μελιγγώνη), “διόρθωσε” την πρόσκληση συνεργασίας λέγοντας πως αυτή -όσον αφορά το Μερα25- απευθύνεται σε στελέχη του, εξαιρώντας εμμέσως αλλά σαφώς τον επικεφαλής του.
Αλλά και ως προς την Πλεύση Ελευθερίας, τα πράγματα δεν πήγαν καλά. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου τον αποκάλεσε “πολιτικό τουρίστα” και απέρριψε την πρόσκληση με τον γνωστό χειμαρρώδη τρόπο της.
Για τον Νίκο Ανδρουλάκη ουδεμία προϋπόθεση συνεννόησης υπάρχει. Εκ του ΠΑΣΟΚ έχει κατηγορηματικά ειπωθεί πως με την ηγεσία της Κουμουνδούρου δεν μπορεί να γίνει συζήτηση μετά τις ευρωεκλογές, η δε εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά είπε (στο Action 24) “με τον Ανδρουλάκη ποτέ”, κάτι που επανέλαβε και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Άφησε, όμως, ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να απευθύνει πρόσκληση σε στελέχη και “πρώην υπουργούς” του ΠΑΣΟΚ. Ποιούς εννοεί δεν το διευκρίνισε.
Προκλήσεις χωρίς ανταπόκριση
Όλα αυτά, ωστόσο, αποκαλύπτουν δύο πράγματα: α. την πρόθεση του Στέφανου Κασσελάκη να διαχειριστεί το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα με μία “φυγή προς τα μπρος” στην κατεύθυνση της συγκρότησης της, όπως λέει, μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, β. το ότι στο επίπεδο των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων του ευρύτερου αυτού χώρου δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση.
Ωστόσο, στον ΣΥΡΙΖΑ, αμφισβητείται -και κατά τις πληροφορίες θα αμφισβητηθεί ακόμα εντονότερα- η κατεύθυνση προς μία συνεννόηση με την Πλεύση Ελευθερίας και το Μερα25. Ο Κώστας Ζαχαριάδης δήλωσε πως είναι “στρατηγικού τύπου οι διαφορές με αυτά τα κόμματα” και αντιπρότεινε το λεγόμενο “μοντέλο Δούκα” (άρα μόνο προς το ΠΑΣΟΚ). Από την άλλη, πολλά στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως δεν μπορεί να υπάρξει σύγκλιση με δύο πρόσωπα, όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Γιάνης Βαρουφάκης, που έχουν επιτεθεί σφοδρά στον Αλέξη Τσίπρα και με τον τρόπο του έριξαν λάδι στη φωτιά του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου που αποτέλεσε ένα από τα βασικά όπλα της Ν.Δ στην μεγάλη νίκη της το 2019 και το οποίο δεξιοτεχνικά το κρατά στην επικαιρότητα.
Είναι, λοιπόν, για το …θεαθήναι αυτό το πολιτικό άνοιγμα του Στέφανου Κασσελάκη; Όλα θα κριθούν ως φαίνεται από το ποσοστό που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ στις 9 Ιουνίου. Εάν, όπως ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέει, πιάσει το νέο (αναθεωρημένο) στόχο του 20%, ή κάτι λιγότερο, θα έχει οικοδομήσει αναμφίβολα μία στέρεη βάση ως αφετηρία για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Η δεύτερη σημαντική παράμετρος θα είναι η διαφορά από το ποσοστό που θα λάβει η Ν.Δ. Εάν, για παράδειγμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιάσει ή και ξεπεράσει (όπως δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις) τον δικό του στόχο 33%+, και ο ΣΥΡΙΖΑ κινηθεί κοντά αλλά κάτω από το εκλογικό ποσοστό του Ιουνίου του 2023, τότε η ηγεμονία του πρωθυπουργού παραμένει ισχυρή- αν και όχι αλώβητη. Στην περίπτωση που η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι λίγο πάνω από τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες, το παιχνίδι ανοίγει.
Το ερώτημα είναι εάν το “κοινό Κασσελάκη” (αυτό που κατά τις δημοσκοπήσεις του δίνει προβάδισμα στα ηλικιακά κοινά μεταξύ 17-34 ετών) φτάσει τελικά στις κάλπες και δεν προτιμήσει τις παραλίες. “Να μην εξαντλήσουν την στήριξή τους με τις selfies με τον πρόεδρο αλλά να πάνε να ψηφίσουν”, έλεγε με νόημα στενός συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη.
Ο Στέφανος Κασσελάκης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ανέφερε στη συνέντευξή του στο Attica πως «καλώ το προοδευτικό κέντρο στο φυσικό του σπίτι. Είναι το μόνο σπίτι γιατί η ΝΔ επιλέγει να συγκυβερνήσει με την ακροδεξιά και το σημιτικό κέντρο έχει γίνει νεοφιλελεύθερο. Το προοδευτικό κέντρο έχει τη θέση του στον ΣΥΡΙΖΑ και μετά το Καταστατικό Συνέδριο θα μπορούν να μπουν ενεργά στον ΣΥΡΙΖΑ».
Όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ…
Επί της ουσίας, δηλαδή, καλεί ακόμα και πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ “να μπουν στον ΣΥΡΙΖΑ”. Πολύ δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο, κυρίως επειδή το ΠΑΣΟΚ δεν θα αφανιστεί εκλογικά, ακόμα και στην χειρότερη περίπτωση θα συγκρατήσει το ποσοστό των τελευταίων εθνικών εκλογών, και, επιπλέον, εκτός της μεταπήδησης κάποιων στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει και η οδός της αμφισβήτησης της ηγεσίας του Νίκου Ανδρουλάκη και της ανανέωσης του κόμματος σε διάφορα επίπεδα ώστε να κάνει επανεκκίνηση από άλλη (πιο κεντροαριστερή) βάση. Επ΄ αυτού μένει να δούμε τι ποσοστό θα καταγράψουν οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου και εάν θα εξελιχθούν τελικά σε ένα όχημα που προσεχώς θα προσδεθεί στη Ν.Δ- κάτι που φαίνεται πως συγκινεί ως προοπτική μία μερίδα της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ.
Αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ, πάντως, ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκαθάρισε πως δεν θα έχει καμία επικοινωνία με τον Νίκο Ανδρουλάκη την επόμενη των εκλογών. Παράλληλα, όμως, υποστήριξε ότι «υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα χνώτα μας ταιριάζουν και τα οποία θα προσκαλέσω να έρθουν στη δημοκρατική παράταξη». Επικαλούμενος μάλιστα και τον Ανδρέα Παπανδρέου, αναφέροντας ότι μεγάλωσε σε «παπανδρεϊκή» οικογένεια. Άρα θέλει το…ΠΑΣΟΚ χωρίς τον Ανδρουλάκη, την Πλεύση Ελευθερίας, μάλλον χωρίς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου (που τον “στολίζει” σε κάθε συνέντευξή της), το Μερα25 χωρίς τον Γιάνη Βαρουφάκη. Αυτά θυμίζουν το γνωστό παλιό τραγούδι της Γλυκερίας και του Γιάννη Μηλιώκα “Κάπου θα συναντηθούμε”…
Στις 10 Ιουνίου
Όσα θα συμβούν από τις 10 Ιουνίου και μετά θα έχουν ενδιαφέρον. Διότι μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να οραματίζεται μία “μεγάλη δημοκρατική παράταξη” που θα γράφει στην επιγραφή της ΣΥΡΙΖΑ και θα ελέγχεται από εκείνον, ουδείς, όμως, μπορεί να προβλέψει τι θα πράξουν πολλά κορυφαία στελέχη του κόμματος που ασφυκτιούν λόγω της οφθαλμοφανούς πολιτικής μετάλλαξης του. Ένα υψηλό ποσοστό θα καταστήσει δύσκολη, αν και όχι αδύνατη, την διαφοροποίηση, ακόμα και την αποχώρησή τους (εάν δεν τους περιθωριοποιήσει ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης), ένα μικρότερο ποσοστό (15-16%) θα δρομολογήσει εξελίξεις και νέα φάση εσωστρέφειας. Ένα είναι βέβαιο, είτε με εδραίωση στην δεύτερη θέση σε απόσταση από το ΠΑΣΟΚ, ακόμα περισσότερο με ποσοστό πάνω από το 17,8% του 2023, είτε με μικρότερο, ο Στέφανος Κασσελάκης “ήρθε για να μείνει”. Το δηλώνει σαφώς σε όλους τους παράγοντες της οικονομικής ζωής με τους οποίους συνομιλεί και οι οποίοι έχουν αποδεχτεί πλέον ότι δεν είναι “κομήτης”. Το τελευταίο το έχουν κατανοήσει πλήρως και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου από καιρό έχουν επιλέξει στρατηγικά τον πολιτικό τους αντίπαλο…