Άρης Σπηλιωτόπουλος:Ούτε θεσμική ιδιότητα έχω, ούτε εκπροσωπώ τον ΣΥΡΙΖΑ-Στις ευρωεκλογές δεν κρίνεται η κυβερνητική σταθερότητα
Η συνεργασία του κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου, που μιλά με την ιδιότητα του πολιτικού αναλυτή, με τον κ. Κασσελάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι «τεχνοκρατική» όπως λέει ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή. Και όπως δηλώνει ο ίδιος χαρακτηριστικά «δεν έχω καμία θεσμική ιδιότητα, ούτε εκπροσωπώ τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ».
Στη συνέντευξή του στο libre ωστόσο, μιλά για τις ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την οικονομική κρίση, τον νέο νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, χαρακτηρίζοντας τον «πρόχειρο puzzle» αλλά και για τις ευρωεκλογές και για όσα ο ίδιος προβλέπει να συμβαίνουν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Συνέντευξη
–Κύριε Σπηλιωτόπουλε, το πρώτο ερώτημα που θέλω να σας υποβάλλω είναι, γιατί επιλέξατε να γίνετε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και της επικοινωνιακής ομάδας του κ. Κασσελάκη. Ποιος είναι ο ρόλος σας ακριβώς;
Ας είμαστε ξεκάθαροι. Τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζομαι αποκλειστικά στο χώρο της στρατηγικής επικοινωνίας και ανάλυσης.
Από τότε που οικειοθελώς παραιτήθηκα από βουλευτής επέστρεψα στο επάγγελμα που είχα και πριν την κοινοβουλευτική μου πορεία.
Σήμερα, μάλιστα με το συνεργάτη μου τον Γιάννη Δημάκη έχουμε αξιοποιήσει ένα εισηγμένο, νέο μεθοδολογικό εργαλείο, για την ψυχομετρική καταγραφή και ανάλυση των μεταβολών όπως καταγράφονται στις ποιοτικές έρευνες.
Μελετούμε σε βάθος το «γιατί» της διαμόρφωσης συγκεκριμένων απόψεων, αντιλήψεων, πεποιθήσεων και συμπεριφορών ειδικών κοινών.
Στη βάση αυτή γίνεται η όποια τεχνοκρατική μας συνεργασία. Τώρα, για την σχέση με το πρόεδρο ή τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ο επαγγελματισμός μου δεν μου επιτρέπει να σχολιάσω περαιτέρω και είναι και κάτι που δεν σας αφορά. Εκείνο όμως που σας αφορά είναι ότι προφανώς δεν έχω καμία θεσμική ιδιότητα, ούτε εκπροσωπώ τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Οι ευρωεκλογές είναι de facto ψήφος επιδοκιμασίας ή αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής Κρίνονται οι πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση και επηρεάζουν την καθημερινότητα μας
Υπάρχουν πολλά και ικανά στελέχη, υπάρχει εκπρόσωπος, που κάνει άριστα την δουλειά της για να κάνει κάτι τέτοιο.
Εγώ εκφράζω τις απόψεις, τις πεποιθήσεις και την ανάλυση των ευρημάτων όπως ελεύθερα κάνει ο κάθε πολιτικός αναλυτής. Πολύ περισσότερο όταν έχει και την πολιτική εμπειρία την δική μου. Θα έλεγα για όσους έχουν μπει στο κόπο να με παρακολουθούν τα τελευταία χρόνια, ότι οι απόψεις με συνέπεια εξέφραζα ανταποκρίνονται στο ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο του δημοκρατικού και προοδευτικού κέντρου. Είναι λογικό λοιπόν, ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ εκφράζει το χώρο από την δημοκρατική αριστερά ως και το προοδευτικό κέντρο να υπάρχει και προσωπική πολιτική συνάφεια στον εφαπτόμενο αυτό χώρο.
–Το γεγονός ότι προέρχεστε από την “κυβέρνηση Καραμανλή” που έχει μεγάλη ευθύνη για την οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα σας επηρεάζει πολιτικά; Αισθάνεστε κάποιου είδους ευθύνη για όσα συνέβησαν για 10 και πλέον χρόνια;
Η ερώτηση αυτή χωρά μεγάλη συζήτηση.
Η οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα είχε τόσο βαθιές πολιτικές και κοινωνικές ρίζες που ο επιμερισμός της ευθύνης ακόμη και σήμερα μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο έντονης διαμάχης μεταξύ των δύο κύριων πολιτικών δυνάμεων της Μεταπολίτευσης, δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.
Όμως ότι κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ είναι σήμερα και κορυφαίοι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει το δίκαιο των ισχυρισμών μου για βαθιές ρίζες της κρίσης, πάνω και πέρα από στενοκέφαλες ή παλαιοπολιτικές εντυπώσεις.
–Έχετε δηλώσει υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Πριν από λίγο καιρό όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καταψήφισε τον σχετικό νόμο του κ. Πιερακάκη. Εσείς τι θα προτείνατε στον Κασσελάκη να κάνει;
Ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει ανάγκη συμβουλών. Για χάρη της συζήτησης στην υποθετική ερώτηση σας υποθετικά θα απαντούσα να πράξει ότι έπραξε.
Οι αναγωγές των ποσοτικών δημοσκοπήσεων είναι τόσο επισφαλείς, που για αυτό οι δημοσκοπήσεις στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις έχουν πέσει τελείως έξω
Το νομοσχέδιο που έγινε τελικά νόμος ήταν ένα πρόχειρο puzzle, σχεδόν γονατογράφημα, φωτογραφικών διατάξεων, προδήλως αντισυνταγματικό που άνοιξε διάπλατα τις πόρτες για μελλοντικές προσφυγές όσων έχουν έννομο συμφέρον, είτε στα αντίστοιχα εγχώρια όργανα, είτε στα ευρωπαϊκά.
Άλλο, η ίδρυση ΜΗ-Κρατικών, Μη-Κερδοσκοπικών, τριτοβάθμιων ιδρυμάτων με αναθεώρηση του Συντάγματος και άλλο η ίδρυση, αβέβαιης ποιότητας σπουδών, παραρτημάτων με την μέθοδο του «franchise» κάποιων ξένων κολλεγίων.
–Κάποια πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θέλετε να κάνετε;
Οι αναγωγές των ποσοτικών δημοσκοπήσεων είναι τόσο επισφαλείς, που για αυτό οι δημοσκοπήσεις στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις έχουν πέσει τελείως έξω. Συνεπώς, δεν θα κάνω πρόβλεψη. Μπορώ όμως να σας πω, ότι συντελούνται σημαντικές κοινωνικές διεργασίες που η χαλαρότητα της ψήφου των ευρωεκλογών ίσων επιτρέψει να εκφραστούν.
Άλλωστε στις ευρωεκλογές δεν κρίνεται ούτε η κυβερνητική σταθερότητα, ούτε η πορεία της χώρας. Κρίνονται οι πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση και επηρεάζουν την καθημερινότητα μας. Είναι de facto ψήφος επιδοκιμασίας ή αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής και του ύφους της εξουσίας. Εδώ, ίσως υπάρχουν εκπλήξεις.