Reuters: Η Ελλάδα φέρνει 5.000 εργάτες γης από Αίγυπτο -Ενεργοποιείται συμφωνία του 2022
Μετά από μια επώδυνη δεκαετία, η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί σχεδόν 3% φέτος, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο της ευρωζώνης του 0,8%. Όμως, η φυγή εργαζομένων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η συρρίκνωση του πληθυσμού και οι αυστηροί κανόνες μετανάστευσης έχουν κάνει τη χώρα να αγωνίζεται να βρει δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους για να καλύψει κενές θέσεις στη γεωργία, τον τουρισμό, τις κατασκευές και άλλους τομείς, αναφέρει το Reuters. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν υπογράψει, από τον Νοέμβριο του 2022 διμερή διακρατική συμφωνία για την απασχόληση 5.000 εποχικών εργατών γης, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών σε εργατικά χέρια στον αγροτικό τομέα.
Ήδη, έχει καταρτιστεί ο κατάλογος με τους πρώτους 2.400 υποψηφίους, οι μετακλήσεις των οποίων θα αρχίσουν να διεκπεραιώνονται μέσα στο καλοκαίρι του 2024.
Συναντήσεις Καιρίδη στην Αίγυπτο
Την Αίγυπτο, χώρα – «κλειδί» για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης, επισκέπτεται από την Πέμπτη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης. έχοντας σειρά διμερών επαφών με σειρά ομολόγων του κατά τις οποίες σημείωσε την ανάγκη καταπολέμησης της παράνομης -και διευκόλυνσης της νόμιμης και λελογισμένης, με όρους και κανόνες- μετανάστευσης.
Ο κ. Καιρίδης συναντήθηκε αρχικά με τον Αιγύπτιο υπουργό Εργασίας, Χασάν Σιχάτα, με τον οποίο όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, διερεύνησε τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της νόμιμης μετανάστευσης.
Τέλος, ο κ. Καιρίδης συναντήθηκε με την αιγύπτια υπουργό Μετανάστευσης, Σόχα Γκέντι, με την οποία συζήτησε το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο χωρών στην επαγγελματική κατάρτιση των υποψηφίων προς μετάκληση εργατών και παροχής τεχνογνωσίας από ελληνικής πλευράς σε επίπεδο διαδικασιών ασύλου.
«Οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις βρίσκονται σήμερα στο καλύτερο επίπεδο της ιστορίας τους. Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία των δύο χωρών στο μεταναστευτικό είναι φυσική και αυτονόητη. Θεμέλιο αυτής, είναι η από κοινού καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και η ενθάρρυνση της νόμιμης εργασιακής κινητικότητας. Η Ευρώπη οφείλει να αναγνωρίσει πως η Αίγυπτος φιλοξενεί σήμερα περισσότερους από 9 εκατομμύρια μετανάστες και συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης και τη διαχείριση της μεταναστευτικής πίεσης προς την Ευρώπη.