Τουρκία: Στα σχολικά βιβλία η θεωρία της “Γαλάζιας Πατρίδας”- Εδραιώνεται ο αναθεωρητισμός- Επιχαίρουν οι εθνικιστές

Τουρκία: Στα σχολικά βιβλία η θεωρία της “Γαλάζιας Πατρίδας”- Εδραιώνεται ο αναθεωρητισμός- Επιχαίρουν οι εθνικιστές

Ο χάρτης της Γαλάζιας Πατρίδας θα προβάλλεται στα σχολεία της Τουρκίας, αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τη νέα διδακτέα ύλη και αφορά όλες τις σχολικές βαθμίδες.

«Αν έλεγε μόνο ‘’Γαλάζια Πατρίδα’’ θεωρητικά θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, όμως με τον χάρτη δείχνουν και τα δικαιώματα της Τουρκίας στη ‘’θάλασσα των νήσων’’ όχι πια το Αιγαίο, αλλάζουν την ονομασία. Το δείχνουν τρία μέσα ενημέρωσης και σήμερα η εφημερίδα Turkiye το έχει πρωτοσέλιδο» ανέφερε ο Μανώλης Κωστίδης σε ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη.

«Πρέπει να διδάσκετε και να δείχνετε το χάρτη» είναι το μήνυμα του τουρκικού υπουργείου Παιδείας προς τους εκπαιδευτικούς.

«Τα παιδιά στην Τουρκία εκπαιδεύονται σε μια λογική αναθεωρητισμού» σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου.

Επιχαίρουν οι εθνικιστές στην Τουρκία

Τη θεωρία της “Γαλάζια Πατρίδας” εντάσσουν στα σχολικά βιβλία από τη νέα σχολική χρονιά οι Τούρκοι, σύμφωνα την εθνικιστική τουρκική εφημερίδα «Αϊντινλίκ» η οποία αναφέρει ότι θα καλυφθεί με μαθήματα που αφορούν θέματα από την ασφάλεια, την οικονομία, τον τουρισμό μέχρι τον αθλητισμό. Στα σχολικά βιβλία θα περιλαμβάνονται και χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας» και της «Πατρίδας των Αιθέρων».
Στα σχολικά βιβλία θα περιλαμβάνονται εκτός από τη Γαλάζια Πατρίδα και η Ανατολική Μεσόγειος, η Θάλασσα των Νήσων (όπως αποκαλούν το Αιγαίο) και η Πατρίδα των Αιθέρων. Συζητείται επίσης η σημασία της Κύπρου για την Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο.

Μιλώντας στην εφημερίδα, τρεις απόστρατοι ναύαρχοι ανέφεραν ότι «τα χρόνια προσπαθειών έχουν αποφέρει αποτελέσματα. Θα διδάξουμε καλύτερα τα δικαιώματά μας και θα προετοιμάσουμε τη νεολαία μας για το μέλλον. Με άλλα λόγια, τώρα μεγαλώνει μια γενιά που έχει συνείδηση για τη Γαλάζια Πατρίδα. Θα μάθουν στο γυμνάσιο τι είναι η θαλάσσια δικαιοδοσία, τι είναι τα χωρικά ύδατα, τι είναι τα εσωτερικά ύδατα, τι είναι η υφαλοκρηπίδα, ποια είναι η αποκλειστική οικονομική ζώνη, πώς μοιράζονται αυτά, ποια είναι η θέση της Τουρκίας, ποια είναι τα δικαιώματα της Τουρκίας στις γύρω θάλασσες. Θα τα μάθουν όλα αυτά».

Ο απόστρατος υποναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος είναι μέλος της Ειδικής Επιτροπής στο Συμβούλιο Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ανέφερε ότι η Γαλάζια Πατρίδα είναι το Εθνικό μας Σύμφωνό (Misak-ı Milli) στις θάλασσες. Ο Γιαϊτζί είπε ότι «θα διδαχθούν πολλά θέματα από τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες έως τα χωρικά ύδατα, από τα εσωτερικά ύδατα μέχρι την υφαλοκρηπίδα, από την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) μέχρι τα δικαιώματα της Τουρκίας».

Ο απόστρατος αντιναύαρχος Ντενίζ Κουτλού δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό για την Τουρκία να μαθαίνουν τα παιδιά από μικρή ηλικία για τα δικαιώματά της χώρας τους στη Γαλάζια Πατρίδα. Ο απόστρατος υποναύαρχος Μεσούτ Οζέλ δήλωσε ότι «είναι βέβαιο ότι οι νέοι που θα μεγαλώσουν με αυτό το ιδανικό θα προστατεύσουν τα εδάφη της χώρας πιο σταθερά».

Αξιολογώντας την ένταξη αυτών των θεμάτων στα σχολικά βιβλία, οι ναύαρχοι δήλωσαν στην εφημερίδα «Αϊντινλίκ» ότι αυτό το βήμα είναι πολλά υποσχόμενο για το μέλλον της Γαλάζιας Πατρίδας.

Σχετικά Άρθρα