Παπανδρέου: Ζωτικής σημασίας να μπορέσουμε να αναζωογονήσουμε τα δημοκρατικά μας συστήματα
«Πρέπει να ανακαλύψουμε εκ νέου τις δημοκρατικές μας αρχές, να χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας προκειμένου να επανεξετάσουμε τρόπους, προκειμένου να εγγυηθούμε ένα ισχυρό δημοκρατικό πλαίσιο για τους πολίτες μας και συνακόλουθα, μέσω αυτών των δημοκρατικών διαδικασιών, να αντιμετωπίσουμε τις λύσεις τους» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός, παρουσίασε στο Συμβούλιο της Ευρώπης την έκθεσή του, με θέμα: «Ενίσχυση της δημοκρατίας μέσω συμμετοχικών και διαβουλευτικών διαδικασιών» και τόνισε πως είναι «ζήτημα ζωτικής σημασίας το να μπορέσουμε να αναζωογονήσουμε τα δημοκρατικά μας συστήματα και οι αρχές της συμμετοχικής και διαβουλευτικής δημοκρατίας παρέχουν μια κατεύθυνση προς μια πιο περιεκτική και αποτελεσματική διακυβέρνηση, συμπληρωματικά, με το αντιπροσωπευτικό σύστημα».
«Με την άμεση συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι πολιτικές μας αντικατοπτρίζουν τις διαφορετικές φωνές και ανάγκες των κοινοτήτων μας. Μια ακόμη σημαντική πτυχή αυτής της έκθεσης είναι η έμφαση που δίνεται στη χρήση ψηφιακών πλατφορμών για την ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας. Η τεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη, θα πρέπει να βρίσκεται υπό τον δημοκρατικό έλεγχο και να χρησιμοποιείται για το δημόσιο καλό. Το Facebook, το Google, το Instagram και το TikTok και τώρα το λογισμικό AI, όπως και το Chat.gpt, αποτελούν ιδιωτικές πλατφόρμες για την επίτευξη κέρδους» επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας:
«Γιατί να μην εξετάσουμε τρόπους, ούτως ώστε τα κοινοβούλια, οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί να μπορούν να κάνουν χρήση αυτής της τεχνολογίας για πιο ουσιαστικές διαβουλεύσεις, περισσότερο διαφανείς μορφές συμμετοχής και αξιόπιστου διαλόγου με τους πολίτες μας;»
Συμπλήρωσε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης, με τις Αρχές του Ρέικιαβικ, αποφάσισε να δώσει έμφαση σε νέες προσεγγίσεις και ο ΟΟΣΑ πρωτοστατεί επίσης στην εξεύρεση τρόπων για την εφαρμογή νέων πρακτικών. «Μια ακόμη σημαντική πτυχή που συνειδητοποίησα κατά την εκπόνηση αυτής της έκθεσης δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι τα περισσότερα εκπαιδευτικά μας συστήματα υστερούν στο ζήτημα της διδασκαλίας της δημοκρατίας στη νέα γενιά» επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός και κατέληξε:
«…καθώς προχωράμε μπροστά, πρέπει να αγκαλιάσουμε και να αναπτύξουμε περαιτέρω αυτούς τους συμμετοχικούς και διαβουλευτικούς μηχανισμούς. Δεν πρόκειται απλώς για τεχνικές προσεγγίσεις, αλλά για μια ευρύτερη φιλοσοφία ενδυνάμωσης των πολιτών μας, ενισχύοντας έτσι τα ίδια τα θεμέλια της δημοκρατίας μας. Με αυτόν τον τρόπο, τα συστήματα διακυβέρνησης μας θα είναι ανθεκτικά και θα αντικατοπτρίζουν την πραγματική βούληση του λαού κάθε μέρα και όχι απλώς κάθε τέσσερα χρόνια».