Μεταβολίτης του μικροβιώματος του εντέρου δίνει πρόγνωση του κινδύνου νεφρικής νόσου
Τα μικρόβια που ζουν στο έντερο παράγουν ένα υποπροϊόν που μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη του κινδύνου εμφάνισης νεφρικής νόσου ενός ατόμου, ανέφεραν ερευνητές την Τρίτη, 10 Απριλίου 2024, στο Journal of the American Society of Nephrology.
Όταν τα βακτήρια του εντέρου διασπούν ορισμένες χημικές ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα, παράγουν έναν μεταβολίτη που ονομάζεται Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης (trimethylamine N-oxide – TMAO). Σε εργαστηριακά πειράματα, το TMAO έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί νεφρική βλάβη και ουλές, είπαν οι ερευνητές.
Παρακολουθώντας τα επίπεδα του TMAO στο αίμα, σε περισσότερους από 10.000 ενήλικες των Η.Π.Α. σε μια μέση περίοδο παρακολούθησης 10 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν φυσιολογική νεφρική λειτουργία στην αρχή, αλλά αυξημένα επίπεδα TMAO στο αίμα διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο για μελλοντική ανάπτυξη χρόνιας νεφρικής νόσου.
Τα υψηλότερα επίπεδα TMAO συσχετίστηκαν επίσης με ταχύτερο ρυθμό μείωσης της νεφρικής λειτουργίας σε άτομα με φυσιολογική ή μειωμένη νεφρική λειτουργία κατά την έναρξη.
Τα ευρήματα ήταν ανεξάρτητα από τα κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά, τις συνήθειες του τρόπου ζωής, τη διατροφή και άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για νεφρική νόσο, δήλωσαν οι ερευνητές.
Τα επίπεδα TMAO αποτέλεσαν εξίσου ισχυρό ή και ισχυρότερο δείκτη κινδύνου χρόνιας νεφρικής νόσου από γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η προχωρημένη ηλικία και η φυλή, σύμφωνα με την έκθεση.
«Τα επίπεδα TMAO μπορούν να τροποποιηθούν σε μεγάλο βαθμό τόσο από τη διατροφή όσο και από τις φαρμακολογικές παρεμβάσεις», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Meng Wang από το Πανεπιστήμιο Tufts, στη Βοστώνη.
Εάν αποδειχθεί ότι η μείωση του TMAO αποτρέπει την ανάπτυξη νεφρικής νόσου, αυτή η προσέγγιση «θα μπορούσε να είναι μια οικονομικά αποδοτική και χαμηλού κινδύνου προληπτική στρατηγική», επεσήμανε η Wang.