Λασίθι/Φωτιά: Χωρίς ενεργό μέτωπο- Στάχτη 2000 στρέμματα- Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία, λείπουν 3.500 πυροσβέστες

 Λασίθι/Φωτιά: Χωρίς ενεργό μέτωπο- Στάχτη 2000 στρέμματα- Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία, λείπουν 3.500 πυροσβέστες

Ολονύχτια «μάχη» με τις φλόγες έδωσαν πυροσβέστες και εθελοντές για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, που ξέσπασε χθες και έλαβε μεγάλες διαστάσεις στην Ιεράπετρα Λασιθίου με αποτέλεσμα να εκκενωθούν τέσσερις οικισμοί. Η κατάσταση είναι βελτιωμένη από χθες αλλά οι δυνάμεις περιμένουν σε επιφυλακή λόγω των ανέμων. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, πλέον δεν υπάρχει ενεργή εστία στο μέτωπο παρά μόνο διάφοροι καπνοί και «καντηλάκια».

Τρία άτομα τραυματίστηκαν, ένας ηλικιωμένος πυροσβέστης κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης, μία γυναίκα με κάταγμα στο χέρι και πιο σοβαρά ένας 74χρονος πολίτης. O τελευταίος υπέστη σοβαρά εγκαύματα, την ώρα που προσπαθούσε να σώσει το χωράφι του, και νοσηλεύεται διασωληνομένος στην ΜΕΘ του Βενιζέλειου. 

Σύμφωνα με το radiolasithi.gr, 2.000  στρέμματα έχουν γίνει στάχτη στο Μαύρο Κόλυμπο Iεράπετρας, ενώ ευτυχώς η πυρκαγιά δεν μπήκε στο δασάκι του Κουτσουρά.

H Πυροσβεστική αναφέρει πως χθες εκδηλώθηκαν 71 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε 12 ώρες τονίζοντας την ανάγκη για την λήψη μέτρων και μέσων πυροπροστασίας κατά την καύση.

Από την πλευρά του ο υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, συγκάλεσε χθες έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο καθώς οι άνεμοι από το απόγευμα ανεβάινουν σε ένταση.

Παράλληλα όμως όπως έχει αναδείξει πρόσφατα σε ρεπορτάζ το libre τα οργανικά κενά στο σώμα της Πυροσβεστικής, είναι περίπου 3.500, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας του ανθρώπινου δυναμικού φτάνει τα 49 έτη και μεγάλες «σειρές» που εισήχθησαν τη δεκαετία του ’90 βαίνουν προς συνταξιοδότηση. 

Σχετικά Άρθρα