Ο εφιάλτης των δημοσκόπων για τον ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοί είναι τελικά οι ψηφοφόροι του- Το “κόλπο” Κασσελάκη

 Ο εφιάλτης των δημοσκόπων για τον ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοί είναι τελικά οι ψηφοφόροι του- Το “κόλπο” Κασσελάκη

Ο επιχειρημασία Νάσος Παπαργυρόπουλος υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη

Προβεβλημένο και από τα νεότερα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραφε τις προάλλες πρόσφατη επίσκεψή του στα γραφεία της Κουμουνδούρου ως μία εντυπωσιακή εμπειρία: “Δεν γνώριζα σχεδόν κανέναν από όσους συνάντησα ανεβαίνοντας τους ορόφους”, είπε χαρακτηριστικά. Λογικό. Η αλλαγή της ανθρωπογεωγραφίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αφορά, όμως, μόνο τις επιλογές που έχει κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης σχετικά με τα πρόσωπα που βρίσκονται γύρω του. Αφορά και την ανασύνθεση του εκλογικού σώματος στο οποίο απευθύνεται.

Κι αυτό καταλήγει να είναι ένας μικρός εφιάλτης για τους αναλυτές και τους δημοσκόπους. Οι μετρήσεις και τελικά οι προβλέψεις για το ποσοστό που θα καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις ευρωεκλογές γίνονται προσώρας με σημείο αναφοράς εκείνους που τον ψήφισαν στις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Όταν, ωστόσο, ο ίδιος ο Κασσελάκης “αλιεύει” δεξιοτεχνικά στα αχαρτογράφητα νερά του Tik-Tok και πλαισιώνει τις προκριματικές εκλογές για το ευρωψηφοδέλτιο με Greek idol’s, πανελίστες, νέους τηλεοπτικά προβεβλημένους ψυχιάτρους, ακόμα και γόνο γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας από τα νυχτερινά κέντρα της οποίας έχει περάσει ολόκληρη η κοσμική Αθήνα των τελευταίων δεκαετιών, όσοι φυλομετρούν ακόμα τον Μάρξ και τον Ανδρεϊκό “Πατερναλιστικό καπιταλισμό” αισθάνονται ήδη εκτός εποχής.

Αφελώς, ιστορικά στελέχη της ανανεωτικής αριστεράς εξεγέρθηκαν επειδή ο νέος αρχηγός περιέγραψε τις προθέσεις του να αλλάξει το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ και άργησαν να καταλάβουν πως στην πραγματικότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ σύντομα θα υπάρχει ίσως μόνο το όνομά του. Ακόμα και στο Μέγαρο Μαξίμου -που αν μη τι άλλο κάτι περισσότερο καταλαβαίνουν από επικοινωνία και εκλογικές συμπεριφορές- αντιλαμβάνονται πως ο Κασσελάκης είναι “παίκτης” που δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Σε μία άλλη εποχή, ο Τσίπρας θα όργωνε προεκλογικά την επικράτεια και θα υπέβαλε εαυτόν στην βάσανο να συνομιλεί με απόμαχους της αριστεράς, τώρα αρκεί μία επίσκεψη με φουσκωτό στη Γαύδο και τα σχετικά βίντεο στα social media, ή τρεις επισκέψεις-συνεντεύξεις στον Λιάγκα και μία στη Ναταλία Γερμανού.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει επιλέξει εκλογικό ακροατήριο σε μία κοινωνία που βρίσκεται σε σημείο βρασμού και έλκεται απ΄ οτιδήποτε μοιάζει “αντισυστημικό” και καινούριο. Γι αυτό, ακριβώς επειδή το διαισθάνονται, όλοι εκείνοι στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλουν μία τέτοια μετάλλαξη, προβληματίζονται ήδη σχετικά με το τι θα κάνουν την επόμενη μέρα. Διότι, εάν αυτό που γίνεται viral στα social media “γράψει” 17% -λίγο πάνω, λίγο κάτω, δεν έχει σημασία- στις κάλπες, τότε αφενός δεν θα μπορούν να μείνουν, αφετέρου δεν θα μπορούν να βρουν δικαιολογία για να φύγουν. Και ίσως αναγκαστούν να υποστούν σιωπηλοί (;) την ολοκλήρωση της μετάλλαξης…

Σχετικά Άρθρα