Φωτιά Λασίθι:Φόβοι για το δασάκι Κουτσουρά -Φθορές σε σπίτια,περιουσίες -4 τραυματίες, ένας διασωληνωμένος (vid)

 Φωτιά Λασίθι:Φόβοι για το δασάκι Κουτσουρά -Φθορές σε σπίτια,περιουσίες -4 τραυματίες, ένας διασωληνωμένος (vid)

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Μαύρος Κόλυμπος, στο Λασίθι το πρωί του Σαββάτου, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες 169 πυροσβεστών, 12 ομάδων πεζοπόρων και τριών ελικοπτέρων. Η μεγάλη φωτιά έχει σβηστεί ωστόσο υπάρχουν ακόμη διάσπαρτες εστίες και οι άνεμοι είναι ισχυροί. Για αυτό το λόγο παραμένουν στην περιοχή ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Οι προσπάθειες των πυροσβεστών εστιάζονται κυρίως ανατολικά προς Κουτσουρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti.gr, η φωτιά -που ξεκίνησε, νωρίς το πρωί, από την περιοχή του Καλυβίτη Σχινοκαψάλων πιθανότατα από υπολείμματα καύσης καλλιεργειών σε λιόφυτο- πέρασε μέσα από τις αυλές αρκετών σπιτιών, προκαλώντας ζημιές. Επίσης υπάρχουν πληροφορίες για φθορές σε αποθήκη μεγάλης επιχείρησης της περιοχής, ενώ έχουν καεί και κάποια θερμοκήπια.

Τέσσερις τραυματίες – Ο ένας διασωληνωμένος

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, πρόκειται για έναν 74χρονο από τον Μαύρο Κόλυμπο ο οποίος έχει διακομιστεί στο νοσοκομείο Βενιζέλειο με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα και έχει διασωληνωθεί προληπτικά.

Μία γυναίκα με κάταγμα στο χέρι, καθώς και ένας πυροσβέστης με διάστρεμμα οι άλλοι δύο τραυματίες.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα εκκενώθηκαν οι οικισμοί Μαύρος Κόλυμπος, Αχλιά, Αγία Φωτιά και Γαλήνη  με μηνύματα από το 112 και οι κάτοικοί τους έχουν απομακρυνθεί από τις περιοχές λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Φόβοι για το δασάκι του Κουτσουρά

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Ιεράπετρας, Μανώλης Φραγκούλης, επισήμανε πως η φωτιά κινείται σε ένα κομμάτι πολύ δύσβατο, ορεινό, με πεύκα, με χαμηλή βλάστηση, θαμνώδη βλάστηση και βραχώδη περιοχή.

«Μεγάλη μας αγωνία αυτή τη στιγμή είναι να μη φτάσει η φωτιά στο περίφημο δασάκι του Κουτσουρά» είπε ο δήμαρχος, ο οποίος περιέγραψε ως «εύστοχη και γρήγορη τη συνδρομή ελικοπτέρων, ειδικά όπου το δύσβατο της περιοχής καθιστά αδύνατη την πρόσβαση οχημάτων της Πυροσβεστικής».

«Έχουμε εκατοντάδες εθελοντές οι οποίοι προσπαθούν γύρω από την περιοχή να περιορίσουν τη φωτιά, καθότι κινείται ανατολικά προς τον οικισμό προς το χωριό Κουτσουρά ενώ δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες», είπε ο δήμαρχος.

«Ευτυχώς δεν έχουμε αυτή τη στιγμή κάποιο κατεστραμμένο σπίτι ολοσχερώς ή κάποιο θερμοκήπιο», πρόσθεσε.

«Η φωτιά ίσως ξεκίνησε από κλαδιά»

Για τη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Ιεράπετρας και πιο συγκεκριμένα στην θέση Μαύρος Κόλυμπος μίλησε και νωρίτερα ο δήμαρχος Ιεράπετρας Νίκος Φραγκούλης.

«Προσπαθούμε αλλά τα μέρη που πρέπει να επέμβουμε είναι δύσβατο. Δεν γνωρίζουμε πώς ξεκίνησε η φωτιά, ίσως είναι από κλαδιά», ανέφερε ο δήμαρχος Ιεράπετρας στην κάμερα του ΣΚΑΪ.

φωτια στο λασιθι
φωτια στο λασιθι

Σχετικά Άρθρα