Ποιοί μπαίνουν στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω… “Σπαρτιατών”

 Ποιοί μπαίνουν στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω… “Σπαρτιατών”

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη έκλεισε την εισαγγελική έρευνα για τους βουλευτές των Σπαρτιατών και πλέον ζητά με παραγγελία της, την απαγγελία της κατηγορίας της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος για τους 11 βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος και τον έγκλειστο Κασιδιάρη.

Στους 11 βουλευτές περιλαμβάνεται και ο Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, που πλέον έχει ανεξαρτητοποιηθεί.

Σε περίπτωση που το ανώτατο δικαστήριο κηρύξει έκπτωτους τους 11 βουλευτές, θα υποδείξει και τον τρόπο που θα πληρωθούν οι κενές βουλευτικές έδρες. Το κρίσιμο θέμα είναι, βεβαίως, εάν θα επιτραπεί τελικά στους “Σπαρτιάτες” να κατέλθουν στις ευρωεκλογές, αξιολογείται, πάντως, πως πιθανότερη εκδοχή είναι ο αποκλεισμός τους.

Σε μία τέτοια περίπτωση, η μεν Ν.Δ ωφελείται ίσως πολιτικά στον κεντρώο χώρο επειδή θα της πιστωθεί έμμεσα ο αποκλεισμός του ακροδεξιού κόμματος με σκιώδη αρχηγό τον Ηλία Κασιδιάρη, οι ψηφοφόροι τους, όμως, μπορεί να κινηθούν τελικά είτε προς την αποχή, είτε ως “αντισυστημικοί” προς την “Ελληνική Λύση”, τη “Νίκη”, ενδεχομένως και προς τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή θεωρείται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πρόσβαση σε ένα τμήμα του εκλογικού ακροατηρίου των απολιτίκ ή αντισυστημικών.

Τρία είναι τα σενάρια

  • Κατάληψη των αντίστοιχων εδρών από τον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο του κόμματος που είχε το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.
  • Αναλογική κατανομή του ποσοστού των Σπαρτιατών (4,68%) σε όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές του Ιουνίου 2023. Σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ θα αύξανε το ποσοστό της κατά 1,9% και θα πήγαινε στο 42,45% ενώ οι έδρες της από 158 θα ανέβαιναν σε 163. Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει άλλες 3 έδρες κ.ο.κ. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα προκληθούν «καραμπόλες» σε όλες σχεδόν τις εκλογικές περιφέρειες
  • Να διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές στις 11 εκλογικές περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτή των Σπαρτιατών. Πρόκειται για τις Α΄Αθηνών, Β Πειραιά, Βορείου και Δυτικού τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α και Β Θεσσαλονίκης, Λάρισας. Η διαδικασία θα είναι αντίστοιχη με τις εκλογές σε μονοεδρικές περιφέρειες.

Αν τελικά το κόμμα των “Σπαρτιατών” κηρυχθεί έκπτωτο και τα ψηφοδέλτιά του ακυρωθούν, τότε η πιθανότερη εξέλιξη- μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να ασκηθεί εναντίον των βουλευτών του κόμματος και να μοιραστούν στα υπόλοιπα κόμματα  της Βουής οι έδρες.

Για την ώρα δεν προβλέπεται κάποια κοινοβουλευτική διαδικασία καθώς ήδη έχει αρθεί η ασυλία των Σπαρτιατών για να δώσουν εξηγήσεις για το ίδιο αδίκημα , την πιθανή εξαπάτηση εκλογέωνΕκτός από το εκλογοδικείο που τρέχει ήδη και θα αποφασίσει επί των ενστάσεων για τη νομιμότητας της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις εθνικές εκλογές, θα τρέξει και το ποινικό δικαστήριο. Σύμφωνα με έγκριτους νομικούς, είτε καταδικαστούν από το ποινικό δικαστήριο, είτε κηρυχθούν έκπτωτοι από το εκλογοδικείο θα χάσουν τις έδρες τους.

Στην συνέχεια, το εκλογοδικείο θα αποφασίσει τη τύχη των εδρών, αν θα διαμοιραστούν οι έδρες τους στα κόμματα με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη και «υπόλοιπα» σε κάποιες περιφέρειες από τις εθνικές εκλογές ή θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές σε περιφέρειες που έβγαλαν βουλευτή. Αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση του εκλογοδικείου αφορά και τον αρχηγό του κόμματος, Βασίλη Στίγκα.

Οι πιθανές αλλαγές στην Βουλή

Σε περίπτωση που μοιραστούν λοιπόν και οι 12 έδρες των Σπαρτιατών, 6 θα λάβει η ΝΔ (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Αν. Αττική, Λάρισα, Ηράκλειο και Νότιος Τομέας όπου εκλέγεται ο Στίγκας), 3 ο ΣΥΡΙΖΑ (Αν. Αττική, Βόρειος Τομέας και Ηράκλειο ή Σέρρες), έναν το ΚΚΕ (Δυτικός Τομέας), έναν το ΠΑΣΟΚ (Β΄ Θεσσαλονίκης) και έναν η Πλεύση Ελευθερίας (Β΄ Πειραιώς).

Ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον τελικά προκριθεί το παραπάνω σενάριο, εισέρχονται στη Βουλή: ο Χρήστος Σπίρτζης (Αν. Αττική), η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (Βόρειος Τομέας) και ένας εκ των Σωκράτη Βαρδάκη (Ηράκλειο) ή Κώστα Καρπουχτσή (Σέρρες).

Η ΝΔ από 158 έδρες θα φτάσει τις 164, διαθέτοντας ακόμα μεγαλύτερη και ασφαλέστερη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Ο, δε, ΣΥΡΙΖΑ θα νοιώσει ακόμα ασφαλέστερος στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς οι 36 έδρες που κατέχει τώρα θα γίνουν 39, έναντι 32 του ΠΑΣΟΚ.

Σχετικά Άρθρα