Όπου φύγει φύγει οι… Σπαρτιάτες μετά τη δίωξη-Ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών-Τα σενάρια εν αναμονή του εκλογοδικείου

 Όπου φύγει φύγει οι… Σπαρτιάτες μετά τη δίωξη-Ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών-Τα σενάρια εν αναμονή του εκλογοδικείου

Μετά την παραγγελία του Αρείου Πάγου για άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος 11 βουλευτών των Σπαρτιατών (και εναντίον του καταδικασμένου ναζιστή Ηλία Κασιδιάρη), άρχισαν να φυλλοροούν ανεξαρτητοποιούμενοι από την ΚΟ, καθώς αναμένεται η απόφαση του εκλογοδικείου. Εάν οι 11 βουλευτές των «Σπαρτιατών» καταδικαστούν από ποινικό δικαστήριο και κριθούν ένοχοι, για το αδίκημα της εξαπάτησης ψηφοφόρων, τότε το Εκλογοδικείο, μπορεί να αποφασίσει την έκπτωση από τις έδρες τους και το διαμοιρασμό τους στα υπόλοιπα κόμματα, αναλογικά με τα ποσοστά του καθενός στη Βουλή. Οι δύο διαδικασίες, βέβαια, πραγματοποιούνται ανεξάρτητα, ωστόσο αρκετοί που παρακολουθούν από κοντά το ζήτημα, εκτιμούσαν και παλαιότερα ότι η μια διαδικασία μπορεί να «ξεκλειδώσει» την άλλη.

Το εκλογοδικείο, επί παραδείγματι, θα μπορούσε να βασιστεί στην απόφαση του δικαστηρίου και να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες. Υπενθυμίζεται ότι οι δυο ενστάσεις στρέφονται κατά της εκλογής του βουλευτή Πειραιά Αλέξανδρου Ζερβέα, του προέδρου και βουλευτή περιφέρειας Νότιου τομέα Αθηνών, Βασίλη Στίγκα, του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Πέτρου Δημητριάδη, και της Ακριβής Πετροπούλου, αναπληρωματικής βουλευτού Β’ Θεσσαλονίκης.

Ταυτόχρονα, εκκρεμεί και μία ένσταση η οποία αφορά τη χρήση και διατήρηση του εθνικού προσδιορισμού του εμβλήματος του κόμματος των Σπαρτιατών.

Στο ποινικό κομμάτι, οι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών όπως αιτιολογείται στο εισαγγελικό έγγραφο με αποδέκτη τον πρόεδρο της Βουλής, ανήκαν μεν στο κόμμα Σπαρτιάτες με επικεφαλής τον Βασίλειο Στίγκα, αλλά στην πραγματικότητα είχαν τη στήριξη και την απόλυτη καθοδήγηση του Ηλία Κασιδιάρη, έγκλειστου καταδικασμένου πρώην ηγετικού στελέχους της Χρυσής Αυγής.

Ο Βασίλης Στίγκας από το βήμα της Βουλής είχε προχωρήσει σε σοβαρές καταγγελίες, Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για Greek mafia και για καταστάσεις «Don Corleone».

«Ήδη έχω μπει στο ρεκόρ Γκίνες, αλλά δεν φταίω», είχε πει αναφερόμενος στο γεγονός ότι σε λιγότερο από δύο μήνες μετά τις εκλογές έχει απομονωθεί (χαρακτηριστικό το στιγμιότυπο να είναι μόνος τους στα έδρανα των Σπαρτιατών) και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση, φωτογραφίζοντας τον Ηλία Κασιδιάρη πίσω απ’ όλα όσα συμβαίνουν στους Σπαρτιάτες.

Σύμφωνα με έμπειρους νομικούς το εκλογοδικείο είναι πολύ πιθανό εφόσον ασκηθεί δίωξη εναντίον τους να προχωρήσει σε έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν τρία ενδεχόμενα:

  • Το πρώτο ενδεχόμενο είναι να γίνουν συνολικά νέες εκλογές, κάτι που προφανώς είναι απίθανο.
  • Το δεύτερο είναι το εκλογοδικείο να πει ότι μόνο στις 12 περιφέρειες και στους βουλευτές που εξέλεξαν Σπαρτιάτες υπάρχει πρόβλημα, άρα θα επαναληφθεί η εκλογή σε 12 περιφέρειες.
  • Και το τρίτο ενδεχόμενοι οι 12 βουλευτές να αναπληρωθούν από τα υπόλοιπα κόμματα με τη σειρά που είχαν αποτελέσματα.

Οι συνταγματολόγοι, που υποστηρίζουν τη δεύτερη εκδοχή, ισχυρίζονται ότι, ο διαμοιρασμός των εδρών των «Σπαρτιατών» από το Εκλογοδικείο, θα συνιστούσε αλλοίωση της λαϊκής βούλησης, πράγμα ανεπίτρεπτο κατά το Σύνταγμά μας.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, της χρηματοδότησης του κόμματος αυτή δίδεται σε κόμμα και όχι σε βουλευτές.

Από τη στιγμή λοιπόν που εξελέγησαν οι Σπαρτιάτες στην παρούσα Βουλή, οι Σπαρτιάτες (ως κόμμα) λαμβάνουν τη χρηματοδότηση, οπότε δεν θεωρείται απίθανο να απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση, στα πλαίσια της ρύθμισης που έγινε με αυτή της Χρυσή Αυγής.

Ήδη μετά την παραγγελία του Αρείου Πάγου, ο βουλευτής Γιώργος Μανούσος ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του από το κόμμα. «Η μέχρι τώρα παραμονή μου σε αυτή (την ΚΟ) είχε να κάνει με την πεποίθησή μου ότι η ελληνική δικαιοσύνη δεν θα ανεύρισκε ούτε ένα ψήγμα αξιοπιστίας σε αυτές τις ψευδείς καταθέσεις, ειδικά μετά τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκόμισα ενώπιον της», ανέφερε ο βουλευτής και συνέχισε:

«Η ηθική μου, η στάση ζωής αλλά και η αξιοπρέπειά μου, δεν μου επιτρέπουν να συνεχίζω να συνυπάρχω με τον άνθρωπο που οδήγησε με ψεύδη και συκοφαντίες κατηγορούμενη σύσσωμη την κοινοβουλευτική του ομάδα».

«Αναμένοντας ως εκ τούτου και την απόφαση του Α.Ε.Δ.. θα εκπληρώνω τα καθήκοντά μου ως ανεξάρτητος βουλευτής τιμώντας την ψήφο των χιλιάδων συμπατριωτών μας που με εμπιστεύτηκαν», σημείωσε.

Επίσης, λίγη ώρα αργότερα ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του και ο βουλευτής Ιωάννης Δημητροκάλλης.

  • Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την δίωξη που έχει ασκήσει ο Άρειος Πάγος εις βάρος του προέβη ο Ηλίας Κασιδιάρης μέσω της συνηγόρου του.

Συγκεκριμένα ο Ηλίας Κασιδιάρης «αστειευόμενος» δήλωσε: «Αν είχα χιούμορ θα δήλωνα ότι στηρίζω ΝΔ, ώστε ο Άρειος  Πάγος να ασκήσει δίωξη στους βουλευτές της και το εκλογοδικείο να τους αποβάλει άμεσα από τη Βουλή»

«Πρόκειται για αστειότητες που υποτιμούν την ελεύθερη βούληση και την νοημοσύνη του Ελληνικού λαού», πρόσθεσε καταλήγοντας ο κ. Κασιδιάρης.

Η ποινική δίωξη θα ασκηθεί σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος των:

1. Αθανάσιου ΧΑΛΚΙΑ, 2. Χαράλαμπου ΚΑΤΣΙΒΑΡΔΑ 3. Γεώργιου ΜΑΝΟΥΣΟΥ, 4. Αλέξανδρου ΖΕΡΒΕΑ, 5. Ιωάννη ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΛΗ, 6. Διονυσίου ΒΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗ, 7. Γεωργίου ΑΣΠΙΩΤΗ, 8. Μιχαήλ ΓΑΥΓΙΩΤΑΚΗ, 9. Ιωάννη ΚΟΝΤΗ, 10. Πέτρου ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ και 11. Κωνσταντίνου ΦΛΩΡΟΥ.

Ειδικότερα, η δίωξη αφορά τους έντεκα βουλευτές που εξελέγησαν με το κόμμα Σπαρτιάτες κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, εκτός από τον Βασίλειο Στίγκα, αλλά και τον έγκλειστο της Χρυσής Αυγής Ηλία Kασιδιάρη, που παραγγέλλεται να διωχθεί ποινικά ως ηθικός αυτουργός της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος, καθώς από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι αυτός ήταν ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών, αυτός κινούσε τα νήματα, καθοδηγώντας και συμβάλλοντας καθοριστικά στην εκλογική του κάθοδο αλλά και την εκλογή των βουλευτών του στη Βουλή.

Η δίωξη του Ηλία Κασιδιάρη ως ηθικού αυτουργού, δηλαδή ως υποκρυπτόμενου επικεφαλής των Σπαρτιατών, στηρίχθηκε στην ύπαρξη στοιχείων που προέκυψαν από την έρευνα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ότι είχε συνεχείς επαφές μέσα από τη φυλακή με υποψήφιους βουλευτές των Σπαρτιατών και ότι είχε αυτός αναλάβει την καθοδήγηση και την πολιτική τους στήριξη, κάτι που η νομοθεσία το απαγορεύει, τόσο για τον ίδιο όσο και για άλλους εγκλείστους της ΧΑ που έχουν καταδίκες ως εγκληματική οργάνωση.

Παράλληλα, η κυρία Αδειλίνη παράγγειλε δίωξη και για τον δικηγόρο Σωτήριο Μεταξά, καθώς μετείχε, όπως προέκυψε από την έρευνα στις επαφές του Ηλία Κασιδιάρη με τους υποψήφιους και μετέπειτα βουλευτές του κόμματος Σπαρτιάτες.

Ο Σωτήριος Μεταξάς διώκεται για συνέργεια στην εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.

Η έρευνα που κατέληξε σε διώξεις για τους Σπαρτιάτες δρομολογήθηκε πριν από μήνες, όταν ο επικεφαλής του κόμματος Βασίλης Στίγκας δημόσια κατήγγειλε παρασκηνιακές και έκνομες ενέργειες στο κόμμα του, κάνοντας λόγο για Greek Mafia και “Don Corleone», φωτογραφίζοντας τον Ηλία Κασιδιάρη.

Ο κ. Στίγκας κατέθεσε δύο φορές στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που παρενέβη μετά τις καταγγελίες του και ανέλαβε προσωπικά την έρευνα, ενώ εξηγήσεις ως ύποπτοι έδωσαν όλοι οι βουλευτές του κόμματός του αλλά και ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Σχετικά Άρθρα