Κασσελάκης:”Χτίζουμε κίνημα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει νέα δυναμική” -Προτάσεις για αστυνομία, ΦΠΑ, ακρίβεια

 Κασσελάκης:”Χτίζουμε κίνημα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει νέα δυναμική” -Προτάσεις για αστυνομία, ΦΠΑ, ακρίβεια

Με την οικογενειακή του ιστορία- ο θείος του και ο προπάππους του σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς- ξεκίνησε την ομιλία του στα Χανιά ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος τόνισε πως δεν κρατά «αριστερόμετρα» και υπογραμμίζοντας πως «δεν είμαστε του συστήματος αλλά χτίζουμε κίνημα». «Δείξε μου τον προϋπολογισμό σου να σου πω τις προτεραιότητές σου», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, επιμένοντας σε πλαφόν στη λιανική του ηλεκτρικού ρεύματος. Τόνισε πως «εμείς δεν είμαστε εδώ να χωρίσουμε τη χώρα σε Αριστερούς και Δεξιούς».

«Τα λέω ντρέτα γιατί δεν με έχει κανείς, ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ τον έχει κανείς. Δεν παίρνουμε άδεια από συμφέροντα για να βγάλουμε προτάσεις. Άλλοι παίρνουν» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπλήρωσε με νόημα: «Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται με νέα δυναμική, ανακάμπτει, περνάει σε λίγο το ποσοστό των τελευταίων εκλογών, το Μαξίμου παίρνει τα κανάλια τηλέφωνα να πει “μην τον παρουσιάζετε τον Κασσελάκη”. Καλά, θα δείτε, δεν πάμε πουθενά, χτίζουμε κίνημα».

«Πάμε δυνατά στις ευρωεκλογές, πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας» υπογράμμισε.

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναφερόμενος στο έγκλημα στα Τέμπη, σημείωσε ότι «οι ευθύνες δεν σταματούν στον Κώστα Καραμανλή, ειδικά για το μπάζωμα. Αμφιβάλλω αν από αυτόν δόθηκε η εντολή. Μάλλον πιο ψηλά δόθηκε η εντολή. Υπαρξιακή ανάγκη συγκάλυψης αυτού του εγκλήματος από τη ΝΔ. Λόγω του παρανοϊκού νόμου περί ευθύνης υπουργών – θα τον καταργήσουμε αν γίνουμε κυβέρνηση – πάνε να τον αμνηστεύσουν. Ξεπλένουν τους δικούς τους πριν μπουν φυλακή».

Παράλληλα μίλησε επί προσωπικού, σε όσους ίσως λένε ότι «δεν ντρέπεται ο πατέρας του για το παιδί του», τονίζοντας:

«Πήγα σήμερα στον Αλικιανό, στο μνημείο που ο προπάππους μου σκοτώθηκε από τους Γερμανούς σε αντίποινα τρεις μήνες μετά τη μάχη της Κρήτης. Και ο θείος μου και ο προπάππους μυ σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς και είναι τα ονόματά τους εκεί.

Για τα γονίδιά μου δεν θα απολογηθώ ποτέ. Η Κρήτη δεν πρόκειται ποτέ να απολογηθεί όταν στέκεται απέναντι στον φασισμό. Εμείς παλέψαμε εδώ πέρα, φέραμε τεράστια αντίσταση στους Γερμανούς. Δεν θα αφήσουμε την ακροδεξιά και τον φασισμό να γίνει εδώ πέρα ξαφνικά ένας καρκίνος που δεν θα μπορέσουμε να νικήσουμε. Έχετε ευθύνη όλοι σας όσο η ακροδεξιά μεγαλώνει στη χώρα μας, όσο ο κόσμος αισθάνεται μία απαξίωση για το πολιτικό καθεστώς».

Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια, μίλησε για:

  • όριο στο κέρδος των παρόχων ενέργειας,
  • μηδενικό ΦΠΑ, σε βασικά αγαθά και τρόφιμα,
  • κατάργηση ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και μείωση στον χαμηλότερο συντελεστή που επιτρέπει η Ευρώπη στα καύσιμα, στη βενζίνη, αυτό είπε, δεν είναι παροχή, είναι ένα μέτρο που θα ανακυκλωθεί στην οικονομία. «Είναι δυνατόν η βενζίνη που διυλίζεται στην Ελλάδα να είναι πιο φθηνή στην Κύπρο;» διερωτήθηκε.

Σε ό,τι αφορά την φορολογία, είπε πως στη χώρα μας «έχουμε ένα φορολογικό καθεστώς παράνοιας. Είσαι επιχειρηματίας; Προκαταβάλεις φόρο λες και ξέρεις τι θα προκύψει μες τη χρονιά».

Μίλησε για πρόσβαση στη ρευστότητα, ενώ παράλληλα είπε «βοηθάμε τον μικρομεσαίο επιχειρηματία με αλλαγή στην φορολογία των επιχειρήσεων με μια προοδευτική κλίμακα. οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουνε 220.000 κέρδος και λιγότερο θα δουν μείωση του φόρου εισοδήματος στο 17% και οι επιχειρήσει από 220.000 και πάνω (μόνο 3% των επιχειρήσεων) θα δουν μια μικρή αύξηση στο 24%. «Αυτό θα βοηθήσει την ανάπτυξη και στατικά χωρίς δυναμικό μοντέλο θα φέρει 100 εκατομμύρια στα ταμεία μας. Αυτά είναι χρήματα που μπορούμε να τα επενδύσουμε».

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να υπάρξει προοδευτική κλίμακα στα ατομικά εισοδήματα και ένα φορολογικό σύστημα για 10 χρόνια.

Η αύξηση στον κατώτατο μισθό είπε είναι χαμηλή, αλλά ευπρόσδεκτη και κάτω από τον πληθωρισμό της τελευταίας 4ετίας.

Οι 5 προτάσεις για την Αστυνομία

Μιλώντας για την Αστυνομία είπε: «Ουδέποτε έχω υπάρξει από τους ανθρώπους που κατηγορούν τους αστυνομικούς συνολικά Υπάρχουν πολλοί καλοί αστυνομικοί που υπηρετούν το λειτούργημά τους, πολλοί απ’ αυτούς είναι λαϊκά παιδιά, με χαμηλές αμοιβές άλλο αυτό που έγινε πριν δύο μέρες κι άλλο να βαφτίζουμε μια ολόκληρη κατηγορία ανθρώπων αρνητικά».

Αλλά «αυτό που έγινε μπροστά από φυλάκιο αστυνομικό δείχνει ότι θεσμικά η αστυνομία χρειάζεται επανίδρυση, χρειάζεται τεράστια ανασυγκρότηση».

Βλέπουμε στην έμφυλη βία ότι η κατάσταση είναι θεσμικά αναποτελεσματική, όταν κάποιος πρέπει να υπάρχει πρόληψη

Κάποιες ιδέες που έχω και θα επεξεργαστούμε με το κόμμα, με τα think tank για να βγάλουμε μια πολύ πιο ξεκάθαρη πρόταση:

  • Η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας πρέπει να αποφασίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων με συναίνεση. Πρέπει να υπάρχει λογοδοσία της ηγεσίας στον Έλληνα πολίτη. Έχουμε αλλάξει τρεις υπουργούς Προστασίας του Πολίτη σε ένα χρόνο, τώρα έχουμε τον πιο έμπειρο υποτίθεται υπουργό που δεν ξέρω τι κάνει αν αυτά είναι τα αποτελέσματα
  • Όλοι οι αστυνομικοί πρέπει να μπαίνουν στο σώμα με πανελληνίες και να καταργηθούν οι Ειδικοί φρουροί με εκπαίδευση δύο μηνών. Και να αμείβονται κατάλληλα.
  • Χρειαζόμαστε δια βίου εκπαίδευση και επιμόρφωση, σε νέου τύπου εγκλήματα, όπως είναι το μπούλινγκ, η έμφυλη βία και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Πρέπει να στελεχώσουμε με εξειδικευμένο προσωπικό.
  • Πρέπει να έχουμε τους Αστυνομικούς της γειτονιάς, αυτός ο θεσμός πρέπει να δουλέψει. Οι Αστυνομικοί να επιλέγονται βάση εντοπιότητας, να ξέρουν τα προβλήματα
  • Να ψηφιοποιήσουμε την επαφή του πολίτη για την Αστυνομία, ώστε να μπορεί διαδικτυακά ή μέσω μέσεντζερ μια κοπέλα η οποία απειλείται να μπορεί να στείλει μήνυμα. Δε φτάνει να λέμε πάλι «ανθρώπινο λάθος» πρέπει να λύνουμε το πρόβλημα πριν δημιουργηθεί.

Ως προς την εξωτερική πολιτική, υπογράμμισε πως δεν πρέπει να εμπλεκόμαστε στους πολέμους των ΗΠΑ, αλλά να στραφούμε στην Ευρώπη, με κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.

Επισήμανε, εξάλλου, πως το κόμμα του είναι ξεκάθαρα με τον παλαιστινιακό λαό.

Αναφορικώς με τα εξοπλιστικά, τόνισε πως δεν πρέπει να υπερασπιζόμαστε δαπάνες τυφλά: «Η ασφάλεια του Έλληνα πολίτη δεν είναι προς διαπραγμάτευση. Δεν θα είμαστε yes men της Αμερικής».

Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε για αποκεντρωμένη «πράσινη» στέγη σε όλη τη χώρα κι αποκέντρωση, αλλά και το ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να γίνει ξενώνας μεταναστών και προσφύγων.

Κλείνοντας, έκανε αναφορά στην προσωπική του ζωή καλώντας τις Χανιώτισσες και τους Χανιώτες να ακούνε τι λέει η νέα γενιά.

Στη συνέχεια, ο κ. Κασσελάκης παρουσίασε τους υποψήφιους της Κρήτης για τις προκριματικές των ευρωεκλογών.

Σχετικά Άρθρα