Ν. Παππάς: Με τη Gοlden visa θα αυξηθούν οι τιμές ακινήτων στις φθηνές περιοχές

 Ν. Παππάς: Με τη Gοlden visa θα αυξηθούν οι τιμές ακινήτων στις φθηνές περιοχές

«Η τροπολογία της Κυβέρνησης για την Golden Visa δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της κατοικίας στην χώρα μας» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2523 του Συμβουλίου, της 15ης Δεκεμβρίου 2022, σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Pillar II) και άλλες τελωνειακές και φορολογικές διατάξεις» όπου έχει ενταχθεί και η σχετική τροπολογία.

«Το πρόβλημα της κατοικίας είναι εκρηκτικό και θεμελιακό και εάν δεν γίνει μια τεράστια δημόσια παρέμβαση δεν θα έχουμε ούτε υποψία λύσης αυτού του φλέγοντος ζητήματος το οποίο επηρεάζει και το δημογραφικό και την ίδια τη βιωσιμότητα των μεγάλων πόλεων και των αστικών κέντρων που έχουν γίνει πόλοι έλξης του προγράμματος της Golden Visa» ανέφερε ο κ. Παππάς.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι στην πόλη της Γλασκώβης διαθέτει 160.000 κοινωνικές κατοικίες και αποτελεί ένα μοντέλο αυτού που λέμε κοινωνικό κράτος και βεβαίως δεν έχουν καμία σχέση με τις όποιες παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ή έχουν γίνει και κατά το παρελθόν.

Ο κ. Παππάς κατά την τοποθέτησή του επί της τροπολογίας ανέφερε ότι η αύξηση των ορίων για τους δικαιούχους της Golden Visa, είναι καταρχήν θετικό. Δεν πρέπει το όριο να είναι χαμηλό διότι πάνε και πέφτουν οι επενδυτές πάνω σε κατοικίες οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Αλλά δεν λύνει το πρόβλημα»

Εκτίμησε ότι οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης θα οδηγήσουν στα αποτελέσματα της προηγούμενης αναπροσαρμογής που είχε ως συνέπεια να σημειωθεί μια μια εκτόξευση της ζήτησης στις νότιες συνοικίες της Αθήνας, καθώς στις «φθηνές» περιοχές θα πάνε να επενδύσουν όσοι ψάχνουν Golden Visa.

Ο κ. Παππάς, είπε πως «θα έπρεπε το πρόγραμμα να έχει στοχευμένες γεωγραφικές εφαρμογές που να βοηθούν την ανάπτυξη». Ζήτησε την απαγόρευση του συνδυασμού Golden Visa και της βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς και να υπάρξει αναδρομική ισχύ, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που υπάρχει ήδη στο κέντρο της Αθήνας. Επέκρινε, δε, το οικονομικό επιτελείο πως έφερε τη ρύθμιση αυτή χωρίς κοστολόγηση.

Σχετικά Άρθρα