Γάζα: Ισραηλινή επίθεση σε κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας -Κυνική παραδοχή Νετανιάχου, διεθνής κατακραυγή

 Γάζα: Ισραηλινή επίθεση σε κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας -Κυνική παραδοχή Νετανιάχου, διεθνής κατακραυγή

«Αυτά συμβαίνουν σε έναν πόλεμο, θα το εξετάσουμε επισταμένως, βρισκόμαστε σε επαφή με τις κυβερνήσεις και θα κάνουμε τα πάντα για να μην ξανασυμβεί», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κυνικά παραδεχόμενος το χτύπημα στο κονβόι που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Όπως χαρακτηριστικά είπε για τη φονική αεροπορική επίθεση που σκότωσε επτά συνεργάτες της αμερικανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης World Central Kitchen,  «Δυστυχώς χθες, συνέβη ένα τραγικό περιστατικό, οι δυνάμεις μας έπληξαν ακούσια αθώους στη Λωρίδα της Γάζας».

Η δήλωσή του μεταδόθηκε από το νοσοκομείο Hadassah όπου βρίσκεται σε ανάρρωση, καθώς υπεβλήθη το βράδυ της Κυριακής σε επέμβαση κήλης. Ο ίδιος είπε ότι θα ξεκινήσουν έρευνες για το γεγονός, προκειμένου να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.

Ο εκπρόσωπος του στρατού, ο υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι, είχε εκφράσει σήμερα 2/4 τα βαθύτερα συλλυπητήρια του ισραηλινού στρατού στις οικογένειες και στη μεγάλη οικογένεια του World Central Kitchen, από την πλευρά του.

Σφοδρές αντιδράσεις και διεθνής κατακραυγή

Σφοδρό κύμα αντιδράσεων και διεθνής καταδίκη για την επίθεση του Ισραήλ προς το κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά εργαζόμενοι της ΜΚΟ World Central Kitchen.

Μεταξύ των θυμάτων είναι τέσσερις εργαζόμενοι από την Πολωνία, τη Βρετανία, την Αυστραλία κι ένας με διπλή υπηκοότητα Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας επιβεβαίωσε τον θάνατο της Αυστραλιανής Ζόμι Φράνκομ, μιλώντας για μια τραγωδία που δεν θα έπρεπε να έχει γίνει. «Μιλάμε για κάποια που προσφέρθηκε εθελοντικά να δώσει βοήθεια μέσω αυτής της φιλανθρωπικής οργάνωσης σε ανθρώπους που υποφέρουν, κάτω από τεράστια στέρηση στη Γάζα. Είναι απολύτως απαράδεκτο», δήλωσε ο Άντονι Αλμπανέζε.

Αναστέλλει τη δράση της η ΜΚΟ

Όπως ανακοίνωσε η ίδια η ΜΚΟ, οι εργαζόμενοι ήταν σε συνεχή επαφή με την ισραηλινή πλευρά, ενώ συμμετείχαν στη διαδικασία παράδοσης της ανθρωπιστικής βοήθειας που έφτασε μέσω του Θαλάσσιου Διαδρόμου της Κύπρου. Μετά το τραγικό πλήγμα η οργάνωση προχωρά σε αναστολή της δραστηριότητάς της στην περιοχή.

Ο Λευκός Οίκος ζήτησε διαλεύκανση της υπόθεσης και έρευνα για το θέμα.

Ο Πέδρο Σάντσεθ από την Ιορδανία και τον προσφυγικό καταυλισμό Hussein της UNRWA όπου βρίσκεται, απαιτεί εξηγήσεις από το Ισραήλ για τον θάνατο των εργαζομένων στη ΜΚΟ που παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια.

Από την πλευρά της Πολωνίας, επίσης το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ζητά εξηγήσεις από το Ισραήλ, ενώ δήλωσε την συμπαράστασή του  στην οικογένεια του εθελοντή.

Καταδίκη και έρευνα

Με τη σειρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε σε δηλώσεις του ότι είναι πολύ οδυνηρή, λέγοντας, «Ζητήσαμε από το Ισραήλ να ερευνήσει άμεσα και να δώσει ολοκληρωτικές και διαφανείς εξηγήσεις για το γεγονός».

Επίσης, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε από την πλευρά του διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ καταδίκασε το τραγικό χτύπημα. καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση ζητώντας την έναρξη έρευνας.

Όπως είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ, «Παρά τα αιτήματα για την προστασία των αμάχων και τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, συνεχίζουμε να βλέπουμε αθώους να σκοτώνονται».

Το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι εμπειρογνώμονες θα ερευνήσουν τους θανάτους.

Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και από το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, με τον Πρόεδρο της Κύπρου να ζητά άμεση έρευνα για τη δολοφονία των επτά ατόμων.

Σχετικά Άρθρα