Κολωνός: Μειοψηφία πρόεδρος και εισαγγελέας-Οι ένορκοι αθώωσαν την μητέρα της 12χρονης

 Κολωνός: Μειοψηφία πρόεδρος και εισαγγελέας-Οι ένορκοι αθώωσαν την μητέρα της 12χρονης

Με ικανοποίηση και χειροκροτήματα από το συγκεντρωμένο πλήθος αλλά και από τους πολίτες που περίμεναν με ιδιαίτερη αγωνία την τιμωρία ή μη του βασικού κατηγορούμενου της υπόθεσης στον Κολωνό. Άλλωστε η πρόταση της εισαγγελέως για απαλλαγή από τις κατηγορίες του βιασμού και της μαστροπείας (αντιθέτως, έστελνε με πολυετή ποινή κάθειρξης στη φυλακή τη μητέρα) είχε προκαλέσει έντονες και οργισμένες αντιδράσεις, με την κοινή γνώμη να εξοργίζεται από όσα ανέφερε η εισαγγελέας

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η απόφαση καταδίκης του Ηλία Μίχου πάρθηκε κατά πλειοψηφία, κάτι που σημαίνει ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο έφεσης από την Εισαγγελία. Από την πλευρά των δικαστών, ο πρόεδρος συγκαταλέγεται στους μειοψηφούντες, συμφωνώντας επί της ουσίας με την άποψη που είχε εκφράσει η εισαγγελέας.

Αυτό σημαίνει πως οι ένορκοι, οι λαϊκοί δηλαδή δικαστές, ήταν εκείνοι που έκριναν το αποτέλεσμα της δίκης για τη σεξουαλική κακοποίηση της 12χρονης, χαρίζοντας ουσιαστικά την ελευθερία στη μητέρα της και στέλνοντας τον 55χρονο βασικό κατηγορούμενο στη φυλακή.

Οι ένορκοι φαίνεται πως υιοθέτησαν την άποψη, η οποία εκφράστηκε από μεγάλο μέρος της κοινωνίας, και με οριακή πλειοψηφία αθώωσαν τη μητέρα από την κατηγορία της μαστροπείας, ενώ αντίθετα ήταν καταδικαστικοί για το βασικό κατηγορούμενο.

Άλλωστε, οι ένορκοι θεωρείται ότι εκφράζουν το “κοινό περί δικαίου αίσθημα”. Δεν προέρχονται από συγκεκριμένη κοινωνική τάξη με συγκεκριμένες καταβολές και κοινωνικές ιδέες αλλά αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα του συνόλου της κοινωνίας.

Είναι χαρακτηριστικό δε πως οι δικαστές έδειξαν να μην πιστεύουν πως οι περισσότεροι απο τους καταδικασθέντες που φέρονται να έκλεισαν ραντεβού με την ανήλικη παραπλανήθηκαν και δεν κατάλαβαν την πραγματική της ηλικία.

Εν αναμονή, λοιπόν, της ανακοίνωσης των ποινών για τους καταδικασμένους, η οποία μάλλον θα γίνει τη Δευτέρα.

Αναφορικά με τη μητέρα της 12χρονης, τώρα αναμένει την αποφυλάκισή της ύστερα από σχεδόν 18 μήνες στη φυλακή, κάτι που θα γίνει μόλις ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Σχετικά Άρθρα