Κολωνός/12χρονη: Μιλούν στο libre Ταραχοπούλου, Μεγαλοοικονόμου, Σιαηλή
Σήμερα Παρασκευή αναμένεται η ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού και μαστροπείας της 12χρονης στον Κολωνό. Το δικαστήριο από τον περασμένο Ιανουάριο δικάζει 25 άντρες και την μητέρα του παιδιού για την επί σειρά μηνών το 2022 σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση του κοριτσιού, 13 χρονών σήμερα. H εισαγγελική πρόταση χάδι στον Ηλία Μίχο προκάλεσε αντιδράσεις. Μια ανάσα πριν την τελική απόφαση στο libre μιλά η δικηγόρος της 12χρονης, Ασπασία Ταραχοπούλου, ο ψυχίατρος Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου και η Δήμητρα Σιαηλή από την Επιτροπή Αλληλεγγύης στην 12χρονη.
Το δικαστήριο άκουσε πριν από λίγες ημέρες την θέση της Εισαγγελέα της Έδρας η οποία προκάλεσε τη λαϊκή οργή, ερωτηματικά του δικαστικού κόσμου μια ανακοίνωση της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδας, η οποία έκανε σαφές πως είναι «επιστημονικά αβάσιμο ότι ένα 12χρονο παιδί μπορεί να συναινέσει σε σεξουαλική πράξη».
Η Εισαγγελέας Μαρία-Ελένη Νικολού εισηγήθηκε για τον βασικό κατηγορούμενο Ηλία Μίχο να κριθεί ένοχος για διακεκριμένη κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια κρίνοντας ότι πρέπει να αθωωθεί λόγω αμφιβολιών για τον βιασμό . Επίσης δεν αποδέχθηκε ότι ο 55χρονος εξέδιδε το παιδί και ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος για διευκόλυνση σε μαστροπεία (!). Συνολικά ζήτησε για τον επιχειρηματία απαλλαγή για τέσσερις βαριές κατηγορίες και ενοχή για άλλες τέσσερις . Ζήτησε επίσης ενοχή της μητέρας του παιδιού όπως δικάζεται, θεωρώντας πως πρέπει να κριθεί αυστηρά καθώς είχε την φροντίδα και επιμέλεια της 12χρονης. Αντίστοιχα ζήτησε ενοχή για τον “Μιχάλη”. Όσο για τους “πελάτες” η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την ενοχή των 22 και απαλλαγή ενός.
Ακολούθησαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων σε συνεχείς συνεδριάσεις και πλέον είμαστε εν αναμονή της δικαστικής απόφασης.
- Στο libre κάνει ένα σχόλιο πριν την απόφαση η δικηγόρος της 12χρονης, Ασπασία Ταραχοπούλου.
«Διαφωνούμε με την απόφαση της Εισαγγελέως, έχουμε δώσει τα στοιχεία που μπορούν να ανατρέψουν αυτή την πρόταση, η οποία θεωρούμε ότι δε στέκει νομικά. Η κα. Εισαγγελέας θεωρεί ότι στέκει. Πάντως το δικαστήριο δε δεσμεύεται να έχει την ίδια πρόταση». Όσο για τη 12χρονη –τότε-, θα πει: «η 12χρονη και η οικογένειά της δεν έχουν καμία φροντίδα από την Πολιτεία, ούτε ψυχολογική ούτε οικονομική υποστήριξη. Πλέον το παιδί παρακολουθείται ιδιωτικά από παιδοψυχολόγο μία φορά την εβδομάδα, η οποία δεν αμείβεται από δική της καλή θέληση».
«Όλη η οικογένεια, τα αδέρφια στηρίζουν τη μητέρα και θέλουν να αθωωθεί και να αποδοθεί Δικαιοσύνη για την αδελφή τους» καταλήγει.
Η 12χρονη, 13 χρονών σήμερα, μίλησε το απόγευμα της Τρίτης 26/03, στην εκδήλωση «Η υπόθεση trafficking της 12χρονης από τον Κολωνό: Προκαταλήψεις – Συσκοτίσεις – Συγκάλυψη». Τα όσα είπε, δημοσιοποίησε με ανάρτησή της στα social media, η δημοσιογράφος Δανάη Κισκήρα-Μπαρτζώκα.
«Είμαι η … (12χρονη) και θέλω να σας εκφράσω μια τελευταία φορά τα συναισθήματα μου. Ακούστε με σας παρακαλώ, ακούστε με. Εσείς ήσασταν η λύτρωση μου, η βοήθεια που περίμενα τόσο καιρό μέσα στον εφιάλτη που ζούσα. Σας εμπιστεύτηκα, σας μίλησα… περίμενα τη βοήθεια σας για να μην περάσει κανένα άλλο παιδί όσα πέρασα εγώ. Η τιμωρία μου όμως δεν έχει τελειώσει. Οι εφιάλτες μου είναι ακόμα εδώ.
Όχι τη μαμά μου.
Πήγαινα στην πλατεία με το ποδήλατο μου όπως όλα τα παιδιά της γειτονιάς. Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί ποτέ αυτό το τέρας μπροστά μου. Όμως εμφανίστηκε. Σας ζητώ συγγνώμη που δεν μίλησα από την αρχή… φοβόμουν πολύ. Ήρθε η ώρα όμως, ήρθε η λύτρωση μου, ήρθατε εσείς.
Πίστεψα ότι τελείωσαν οι εφιάλτες μου και ξαφνικά: Που είναι η μαμά μου; Γιατί τη μαμά μου; Που είναι τα αδέλφια μου; Που είναι η οικογένεια μου; Γιατί με αφήσατε μόνη μου; Εγώ φταίω, εγώ φταίω που δεν σας μίλησα νωρίς. Όχι η μαμά μου. Θέλω να σταματήσουν οι εφιάλτες μου εδώ.
Τα Χριστούγεννα δεν με άφησαν ούτε τη μαμά μου να δω.
Θέλω να σας πω κάτι κυρία εισαγγελέα: όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που έχετε στα χέρια σας ήταν όλα μια πλάκα ; Αυτό θέλετε να μου πείτε μετά από όλα αυτά που πέρασα; Αυτό που ζητάω από το δικαστήριο και από τον κύριο πρόεδρο, τους δικαστές και τους ενόρκους είναι να με πιστέψουν ότι η μητέρα μου δεν γνώριζε τίποτα από όλα αυτά που έκανα και όχι ότι στα μισά λέω αλήθεια και στη μαμά μου λέω ψέματα. Η μαμά μου είναι αθώα και θα το λέω συνέχεια μέχρι να το καταλάβουν όλοι».
- Στην εκδήλωση μίλησε και ο ψυχίατρος Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου. ¨Λίγο πριν από τη δικαστική απόφαση μιλά στο libre.
«Όλη η οικογένεια περνάει μια σοβαρή κρίση με τη φυλάκιση της μητέρας και την πιθανή καταδίκη της για κάτι που κανένα παιδί και κανένα άλλο μέλος της οικογένειας δεν πιστεύει ότι έχει διαπράξει. Η άθλια πρόταση της εισαγγελέως και η, ακόμα δεν ξέρουμε, σημερινή απόφαση έχει συντελέσει στον περαιτέρω ψυχικό τραυματισμό της 12χρονης αλλά και όλων των παιδιών. Η μητέρα ήταν όλα αυτά τα χρόνια ο στυλοβάτης της πολυμελούς και πάμπτωχης οικογένειας, αυτή ήταν το σημείο αναφοράς για όλα, στη δουλειά όλη μέρα για να μπορούν να ζήσουν, καμιά βοήθεια ποτέ, ούτε και τώρα από τις ούτως ή άλλως ανύπαρκτες κοινωνικές υπηρεσίες. Και η τωρινή δημοτική αρχή της Αθήνας ακριβώς όπως η προηγούμενη δήλωσε αδυναμία (και άρνηση) για την όποια βοήθεια στην οικογένεια. Η 12χρονη περνάει δύσκολες μέρες με όλα αυτά. Την ταλαιπώρησαν φοβερά με την όλη ανακριτική διαδικασία χωρίς να τηρηθούν οι κανόνες που προβλέπονται για κακοποιημένα παιδιά, Υπήρξαν τρομοκρατικές απειλές από αγνώστους για να την κάνουν να σωπάσει- για την αστυνομία…σαν μη συνέβη τίποτα. Εδώ και καιρό που έγινε δυνατό να πηγαίνει κανονικά στο σχολείο εκεί που μένει ,είχε εξαιρετική επίδοση στα μαθήματα, αλλά οι εφιάλτες, ο φόβος, η αγωνία εξακολουθούν. Με τις εξαιρετικά συχνές επιπτώσεις στα κακοποιημένα παιδιά, αυτά που έχουν υποστεί την σεξουαλική κακοποίηση, που βιώνουν τις συνέπειες, όταν αυτό αποκαλυφθεί… να αισθάνονται ενοχές… ιδιαίτερα όταν, πχ εν προκειμένω, να βλέπει η 12χρονη να φορτώνουν στη μητέρα της, με απίστευτη διαστροφή, παραποίηση, επιλεκτική χρησιμοποίηση και στο βάθος συγκάλυψη των πραγματικών γεγονότων την κατηγορία της μαστροπείας. Το ψυχολογικό βάρος σε όλη την οικογένεια είναι τεράστιο.
Και, επίσης, καμιά ψυχολογική βοήθεια από καμιά δημόσια υπηρεσία για την οικογένεια, ιδιαίτερα για κάποια από τα παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες. Για κάποια από τα παιδιά η αγωνία για το τι θα γινόταν στη δίκη τα έκανε να αδυνατούν να παρακολουθήσουν για φέτος το σχολείο. Ως προς το οικονομικό σκέλος, η μόνη βοήθεια ήταν αυτή στην οποία συντελέσει η Λαϊκή Συνέλευση Σεπολίων και η Επιτροπή για την υπεράσπιση της 12χρονης. Χωρίς αυτή την από τα κάτω κινηματική πρωτοβουλία, που είναι διαρκείας, αν και όχι ανεξάντλητων δυνατοτήτων , τα προβλήματα της οικογένειας θα ήταν ακόμα πιο βαριά. Και εν κατακλείδι, αυτή δεν είναι παρά μόνο μια από τις χιλιάδες οικογένειες μέσα στην ακραία φτώχεια που το κοινωνικό σύστημα μέσα το οποίο ζούμε καθημερινά παράγει σε όλο και μεγαλύτερη έκταση χωρίς καμιά απολύτως βοήθεια».
- Η Δήμητρα Σιαηλή είναι μέλος στην Επιτροπή Αλληλεγγύης στην 12χρονη. Παρούσα στα δικαστήρια και τη γειτονιά της 12χρονης από την πρώτη στιγμή στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό του κοριτσιού και της οικογένειας. Περιμένοντας την απόφαση, στην εκπνοή του χρόνου, μιλά στο libre.
«Όταν ξεκίνησε όλη η υπόθεση, η μικρή και όλη η οικογένεια δεν μπορούσαν να πιστέψουν τη σκευωρία που έχει στηθεί εναντίον τους. Σταδιακά έχασαν την εμπιστοσύνη τους στη Δικαιοσύνη. Στην αρχή νόμιζαν ότι είναι μια παρεξήγηση και ανυπομονούσαν να έρθει η δική να δικαιωθούν. Όταν βγήκε η πρόταση της εισαγγελέως, ήταν έκδηλο ότι τα πράγματα ήταν σοβαρά. Ήταν η κορύφωση του δράματος. Φάνηκε η πρόθεση τους να αθωώσουν τον Μίχο και βρήκαν εξιλαστήριο θύμα τη μανά και αυτό βολεύει για πολλούς λογούς: πρώτον γιατί βγάζει λάδι ως βασικό μαστροπό τον Μίχο, δεύτερον πέφτει στα πατριαρχικά αντανακλαστικά που θέλουν τη μάνα να είναι υπερτέλεια αλλιώς είναι ένα τέρας και είναι και το μίσος για τη φτώχεια ή η άγνοια -για παράδειγμα χθες μου είπε κάποια κοπέλα ότι ‘’κάτι θα βρήκαν στον υπολογιστή της μάνας’’ και της λέω ‘’τι σε κάνει να θεωρείς αυτονόητο ότι είχε υπολογιστή;’’» λέει.
Μπαίνοντας πιο βαθιά στη δίκη, εξηγεί: «Η μανά συνελήφθη ως η βασική μαστροπός και αυτό θέλουν να περάσουν. Δεν υπάρχουν στοιχειά για τη μανά. Η εισαγγελέας λέει ότι πίεζε το παιδί να φέρει λεφτά και της ασκούσε ψυχολογική πίεση και η μικρή επέλεξε να το κάνει αυτό. Δηλαδή η εισαγγελέας υιοθέτει πλήρως την τοποθέτηση της πλευράς του κατηγορουμένου. Δεν υπάρχουν στοιχεία να δείχνουν συνέργεια και σχέση της μάνας με τον Μίχο. Ίσα ίσα εκείνη όταν το έμαθε, αντέδρασε έντονα… Η εισαγγελέας δε θεωρεί τον Μίχο βασικό μαστροπό. Και να θυμίσουμε ότι έχει πει το παιδί ότι απειλούταν με όπλα. Κι ενώ τα βρήκαν, η πρότασή της τον πάει μόνο για οπλοκατοχή επειδή εκείνος ισχυρίστηκε ότι δεν την απείλησε. Κι αν τα δείτε, είναι μια σελίδα Α4 μπρος πίσω… Τι παραπάνω να δει ένα παιδί για να φοβηθεί;».
«Εμείς θεωρούμε ότι αυτό που καλύπτεται είναι το κύκλωμα της μαφίας, ένα κοινό κύκλωμα μαφίας που απλώνεται στην υπόθεση της Greek Police Mafia, της Ηλιούπολης και εκείνης πρόσφατα με τις αλλοδαπές θύματα τράφικινκγ. Μιλάμε για κοινά ξενοδοχεία, κοινό οίκο ανοχής, κοινά πρόσωπα… και δεν έχει ερευνηθεί τίποτα… Για την υπόθεση της 12χρονης πήγαν στον οίκο ανοχής που της εξέδιδαν, δε βρήκαν τον μαστροπό κι έφυγαν. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που είναι μπλεγμένος και στις άλλες υποθέσεις.
Η Δήμητρα διατηρεί την αισιοδοξία της για την απόφαση. Διατηρεί την αισιοδοξία της γιατί «υπάρχουν τόσα στοιχεία εναντίον του που τα έχουν παρακάμψει» και επίσης «πλέον έχει ασκηθεί τεράστια κοινωνική πίεση για απόδοση Δικαιοσύνης» και «φυσικά περιμένουμε και τους ενόρκους που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο –είναι 4». Θυμίζει μάλιστα πως στην υπόθεση Λιγνάδη εκείνος καταδικάστηκε λόγω των ενόρκων τελικά.