Οι άνεμοι διώχνουν προσωρινά την αφρικανική σκόνη από την Αθήνα-Πότε επιστρέφει, πού επιμένει, συστάσεις ειδικών
Η αφρικανική σκόνη έχει κάνει αισθητή την παρουσία της τα τελευταία 24 ώρα στην Ελλάδα. Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Κρήτη, καθώς δέχεται τις μεγαλύτερες ποσότητες, όμως το φαινόμενο είναι ορατό και σε αρκετές περιοχές της χώρας ακόμα και στην Αθήνα. Ένα κιτρινωπό πέπλο σκόνης έχει σκεπάσει την πρωτεύουσα. Σημειώνεται ότι η αφρικανική σκόνη δεν αποτελεί τόσο πρόβλημα για όσους δεν έχουν κάποιο νόσημα, ωστόσο τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πρέπει να συμβουλευτούν άμεσα τον θεράποντα ιατρό τους. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι δυτικοί άνεμοι αναμένονται να την διώξουν σταδιακά τις επόμενες ώρες.
Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στην Κρήτη καθώς δέχεται τις μεγαλύτερες ποσότητες, όμως το φαινόμενο είναι ορατό και σε αρκετές περιοχές της χώρας ακόμα και στην Αθήνα.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη σχετικά με την πορεία της αφρικανικής σκόνης αναφέρει ότι «μετά από αυτό το ισχυρό επεισόδιο αφρικανικής σκόνης αναμένεται σταδιακά να ομαλοποιηθεί η όλη κατάσταση από σήμερα το απόγευμα και από τα δυτικά μιας και ο άνεμος θα γυρίσει σε βορειοδυτικό απομακρύνοντας αυτές τις μεγάλες ποσότητες προς την Τουρκία και την Κύπρο. Έτσι λοιπόν θα βελτιωθεί αρκετά η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα αύριο αλλά και το Σαββατοκύριακο. Αυτό όμως δεν θα κρατήσει για πολύ μιας και μέσα στην Κυριακή και κυρίως στις αρχές της άλλης εβδομάδας ένα νέο πιο ήπιο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης θα επηρεάσει την περιοχή μας».
«Καμπανάκι» από τους πνευμονολόγους
Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους η «αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μείγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα».
Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγεται, συστήνουν οι πνευμονολόγοι, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους. Συνεχίζοντας η ΕΠΕ, τονίζει πως «σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή».
Ισχυρή σύσταση κάνουν οι πνευμονολόγοι για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.
Τα άτομα που πάσχουν από άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι περισσότερο ευάλωτα στην αφρικανική σκόνη, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, κυρίως όταν η σκόνη καταγράφεται σε υψηλές τιμές στην ατμόσφαιρα και διαρκεί πολλές ημέρες σχολιάζει στο ethnos.gr.
Στον αντίποδα, όσοι είναι υγιείς, δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα από την αφρικανική σκόνη, με τα βαρύτερα συμπτώματα, που ενδεχομένως να παρουσιάσουν, να είναι κάποιος βήχας ή ελαφρό τσούξιμο στα μάτια. Με έναν απλό βήχα θα βγουν από τον οργανισμό και τα όποια μικροσωματίδια σκόνης εισήλθαν σε αυτόν με την αναπνοή.
Για την τρέχουσα επίσκεψη της αφρικανικής σκόνης στη χώρα μας ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Γουργουλιάνης, δεν εκφράζει κάποια ανησυχία, αφού, με βάση τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, δε θα διαρκέσει περισσότερες από δύο ημέρες και σε πολλές περιοχές της χώρας θα φυσάει και ένα αεράκι.
Το επόμενο 2ήμερο θα έχουμε υπερβάσεις των φυσιολογικών ορίων
«Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε πρώτο απ’ όλα, είναι ότι υπάρχουν πολλές τοξικές ουσίες, τις οποίες δε βλέπουμε αλλά είναι περισσότερο επικίνδυνες από αυτές που μπορούμε να δούμε. Η αφρικανική σκόνη αποτελεί ένα πρόβλημα για την υγεία μας, το οποίο, όμως, είναι πολύ μικρότερο σε σύγκριση με άλλα τοξικά μικροσωματίδια, που δεν μπορούμε να τα διακρίνουμε με γυμνό μάτι. Οι σημαντικότερες παράμετροι αναφορικά με την αφρικανική σκόνη, είναι οι τιμές της που καταγράφονται στην ατμόσφαιρα και το πόσες μέρες θα διαρκέσει. Αν η διάρκειά της είναι μεγάλη, η επιβάρυνση στον άνθρωπο αυξάνεται γεωμετρικά. Αν, για παράδειγμα, θα υπάρχει στην ατμόσφαιρα για τρεις ημέρες σε υψηλές τιμές, δε θα είναι η επιβάρυνση τριπλάσια. Μπορεί να είναι και δεκαπλάσια, αν οι τιμές της είναι πολύ υψηλές. Το επόμενο διήμερο θα έχουμε υπερβάσεις των φυσιολογικών ορίων της αφρικανικής σκόνης αλλά, ευτυχώς, όχι σε υψηλές τιμές», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Γουργουλιάνης.
Κατά τον ίδιο, είναι πολύ σημαντικό να γίνονται μετρήσεις των επιπέδων της αφρικανικής σκόνης και μάλιστα ενδελεχείς, ώστε να γνωρίζουμε ακόμα και κάθε ώρα τα επίπεδά της και στη συνέχεια να ενημερώνονται γι’ αυτά οι πολίτες. Αυτό θα είναι πολύ χρήσιμο για τις ευπαθείς ομάδες, αφού, γνωρίζοντας ποιες ώρες της ημέρας είναι υψηλές οι τιμές της αφρικανικής σκόνης, θα αποφεύγουν να βγαίνουν από το σπίτι τους. Ένα τέτοιο δίκτυο μετρήσεων υπάρχει, κατά τον κ. Γουργουλιάνη, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Οι κίνδυνοι για την υγεία
Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι υψηλές τιμές αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα, στους καπνιστές και κυρίως σε όσους πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στους πνεύμονες και κατά συνέπεια ο ασθενής να παρουσιάσει δύσπνοια. Στους πάσχοντες από άσθμα μπορεί να κλείσει τους βρόγχους των πνευμόνων και να προκληθεί κρίση άσθματος, άρα επίσης έντονη δύσπνοια.
«Σε μέρες που υπάρχει αφρικανική σκόνη σε υψηλές τιμές στην ατμόσφαιρα, είναι καλό οι συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών να μη βγουν από το σπίτι τους. Αν είναι υποχρεωτικό να βγει κάποιος, θα πρέπει να φοράει μάσκα. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι ηλικιωμένοι. Δε χρειάζεται να πάνε ημέρα με αφρικανική σκόνη στην τράπεζα, για να πάρουν τη σύνταξή τους. Για το καλό της υγείας τους ας πάνε την επόμενη ή μια άλλη ημέρα να πάρουν τα χρήματά τους. Η αφρικανική σκόνη από μόνη της δεν μπορεί να προκαλέσει θάνατο, παρά μόνο μία βαριά κρίση δύσπνοιας, σε όσους έχουν προβλήματα υγείας», καταλήγει ο κ. Γουργουλιάνης.
Ασφυκτιά η Κρήτη
Υψηλές συγκεντρώσεις Σαχαριανής σκόνης καταγράφηκαν στη νότια Ελλάδα, όπως αναφέρει το meteo.gr/ Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Σύμφωνα με καταγραφές του σταθμού ποιότητας αέρα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Ρέθυμνο, υψηλές συγκεντρώσεις Σαχαριανής σκόνης καταγράφηκαν σήμερα τις μεσημβρινές ώρες . Οι συγκεντρώσεις σωματιδίων PM10 ξεπέρασαν τα 180 μg/m³ στις 12:30 και έκτοτε σταδιακά υποχωρούν, όπως αναμενόταν άλλωστε και με βάση τα προγνωστικά στοιχεία του μοντέλου μεταφοράς σκόνης DUST/METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Ο συγκεκριμένος σταθμός ποιότητας αέρα αποτελεί μέρος του συστήματος ενημέρωσης και προειδοποίησης καιρικών συνθηκών που αναπτύχθηκε από το meteo.gr / Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνου.
«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται αυτούς τους μήνες. Δεν είναι παράδοξο ότι συμβαίνει μέσα στον Μάρτιο συνήθως συνοδεύεται με νότιους ανέμους και με αυξημένη θερμοκρασία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής ερευνών του στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, Δρ. Κώστας Λαγουβάρδος και προσέθεσε ότι δεν πρόκειται για το χειρότερο επεισόδιο. «Πριν 5 χρόνια είχαμε ένα πολύ μεγαλύτερο στην Κρήτη. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο το βλέπουμε πλέον αρκετά συχνά. Το πόσο έχει αυξηθεί η συχνότητα του δεν μπορούμε να το πούμε γιατί δεν έχουμε από πολύ παλιά μετρήσεις για να το κάνουμε αυτό. Είναι όμως ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα γιατί επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά όταν οι συγκεντρώσεις είναι μεγάλες στο έδαφος», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος ενώ τονίζει ότι έχουν καταγραφεί υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης όχι όμως τόσο έντονες χαμηλά. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι σήμερα υπάρχουν μετρήσεις στην Κρήτη που οι συγκεντρώσεις αυτές εντοπίζονται και χαμηλά.
Τέλος, ο κ. Λαγουβάρδος επισημαίνει ότι από σήμερα το απόγευμα το φαινόμενο υποχωρεί, ωστόσο «φαίνεται να υπάρχει ένα νέο κύμα ζέστης, εντονότερης απ’ αυτήν που είχαμε και μεταφορά σκόνης από την αρχή της επόμενης εβδομάδας , δηλαδή τις πρώτες ημέρες του Απριλίου».
Χρήση μάσκας σε ευάλωτα άτομα
Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά (ΙΣΠ) απευθύνει σύσταση για αποφυγή πολλών μετακινήσεων εκτός σπιτιού και προληπτική χρήση μάσκας στο πρόσωπο, ειδικά στα άτομα με σοβαρά αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα. Ο ΙΣΠ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας, συνιστά παραμονή εντός κλειστών χώρων, συχνή ανανέωση του αέρα, καθαρισμό των φίλτρων στα κλιματιστικά και χρήση ιονιστή – καθαριστή της ατμόσφαιρας (αν είναι δυνατόν), ειδικά όταν εκεί διαβιούν άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Αναφέρεται ότι με τη χρήση ιονιστή απομακρύνονται η σκόνη και τα μικροσωματίδια από τον αέρα, ενώ παράλληλα αποσυντίθενται βλαβερά μικρόβια και βακτήρια, σημειώνει ο ΙΣΠ.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νικόλαος Πλατανησιώτης δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή επίσκεψη της “αφρικανικής σκόνης” σε συνδυασμό με την μετεωρολογική πρόβλεψη ότι η θερμοκρασία θα φθάσει στους 25 βαθμούς Κελσίου -τη μεγαλύτερη θερμοκρασία από το 2001 γι’ αυτήν την εποχή- και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή απ’ όλους μας και ειδικά από τα άτομα με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα. Σε περιοχές με ήδη βεβαρυμένη ατμόσφαιρα, με βιομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες και αυξημένη λειτουργία κινητήρων εσωτερικής καύσεως, πρέπει να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις και η έντονη δραστηριότητα στο εξωτερικό περιβάλλον. Είναι προτιμότερη η παραμονή σε καλά αεριζόμενους και κλιματιζόμενους χώρους, ενώ αν εμφανιστούν φαινόμενα δύσπνοιας να ζητηθεί άμεσα ιατρική συμβουλή».