S&P: Τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος από την ΕΚΤ

 S&P: Τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος από την ΕΚΤ

Ο οίκος αξιολόγησης S&P προβλέπει τρεις μειώσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης το 2024 (τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο) ωστόσο δεν αναμένει ότι η ΕΚΤ θα επιταχύνει τον κύκλο μείωσης το επόμενο έτος.

Η πόρτα θα ανοίξει για μια πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο και ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων θα είναι σταδιακός, ελλείψει κάποιου εξωτερικού σοκ. Η S&P βασίζει αυτές τις προβλέψεις σε δηλώσεις των τελευταίων τριών μηνών της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και άλλων μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Συνεχίζει να προβλέπει τρεις μειώσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης για το 2024 (πιθανώς τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο) με την ΕΚΤ να βασίζεται σε κάθε μείωση στις νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό και στα ενημερωμένα στοιχεία για τους μισθούς.

Αντίθετα, ο οίκος δεν αναμένει πλέον από την ΕΚΤ θα επιταχύνει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων το επόμενο έτος. Προβλέπει τώρα μόνο τρεις μειώσεις των επιτοκίων κατά 25 μ.β το 2025, σε σύγκριση με πέντε προηγουμένως, έτσι ώστε το επιτόκιο της διευκόλυνσης καταθέσεων να φτάσει στο 2,5% αντί για 2,0%.

Πράγματι, στην περίπτωση του βασικού σεναρίου της ήπιας προσγείωσης, όπου ο πληθωρισμός μειώνεται λιγότερο από ό,τι αναμένεται το 2025 και το 2026 και η αύξηση του ΑΕΠ αυξάνεται στο επίπεδο της δυνητικής ανάπτυξης, μια τροποποιημένη προσέγγιση του κανόνα Taylor στη νομισματική πολιτική δεν προτείνει μεγαλύτερο περιθώριο για μειώσεις επιτοκίων το 2025. Η αβεβαιότητα σχετικά με τη δυνητική ανάπτυξη έχει αναπόφευκτα αντίκτυπο στις προβλέψεις για τα επιτόκια της ΕΚΤ.

Σχετικά Άρθρα