Παρασκήνιο: Κρας τεστ συνεργασίας με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας- Πυρετός διεργασιών για το κείμενο
Ως ένα πρώτο τεστ συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων θα μπορούσε να θεωρηθεί η πρωτοβουλία Ανδρουλάκη για πρόταση δυσπιστίας κατα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ωστόσο μέχρι αργά χθες το βράδυ η πρόταση ήταν στον αέρα καθώς οι πολιτικές δυνάμεις του “δημοκρατικού-προοδευτικού τόξου” που συμφωνούν δεν είχαν ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις για το κείμενο που θα προσδιορίζει “σαφώς” με βάση το Σύνταγμα το αντικείμενο της πρότασης δυσπιστίας.
Αυτές οι παρασκηνιακες διαβουλευσεις ειδικά στον άξονα Κουμουνδούρου–Χαρ. Τρικούπη αναμένεται να ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί και δεν είναι σαφές αν αυτές θα καταλήξουν οπωσδήποτε σήμερα επειδή στις 3 το απόγευμα συνεδριάζει η Ολομέλεια, προκειμένου να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας ή θα κατατεθεί τελικά στην επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας την Πέμπτη.
Πάντως μέχρι αργά χθες το βράδυ στην Κουμουνδουρου δεν είχε φτάσει καμία “πρόσκληση” από τη Χαρ. Τρικούπη για την “συνδιαμόρφωση” της πρότασης δυσπιστίας από τη στιγμή που όπως έλεγαν με νόημα κομματικές πηγές ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη δήλωσή του καλεί “όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου” να στηρίξουν την “θεσμική πρωτοβουλία” που αναλαμβάνει, μη έχοντας τους απαιτούμενους 50 βουλευτές για τη υποβολή της πρότασης.
- Η όλη διαδικασία είναι πρωτόγνωρη στα κοινοβουλευτικά χρονικά καθώς χρειάζονται δύο κόμματα τουλαχιστον για να συγκεντρωθούν οι 50 υπογραφές που απαιτούνται για την υποβολή της πρότασης δυσπιστίας με βάση το άρθρο 84 του Συντάγματος και τα τρία κόμματα που αναμενεται να συνυπογράφουν την πρόταση, ή θα συμφωνήσουν σ΄ένα ελάχιστο συναινετικό κείμενο ή θα επιδιώξουν το καθένα για τους δικούς του λόγους να περάσει τη δική του “γραμμή”, οπότε σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος “ναυαγίου” με πολιτικές και επικοινωνιακές επιπτώσεις.
Είναι γεγονός ότι η Κουμουνδούρου αιφνιδιάστηκε από την πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και γι΄αυτό σε δεύτερο χρόνο ο “φαντάρος” Στέφανος Κασσελάκης κατά την έξοδό του από το κέντρο εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα, επιχείρησε να υπερβεί την πρωτοβουλία αυτή, καλώντας “τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί ήρεμα και με στοιχειώδη αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει σε δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες και όχι σε μονάρχες, ώστε η χώρα να οδηγηθεί συντεταγμένα σε δημοκρατικές εκλογές”.
“Με την παρουσία, διεθνών παρατηρητών” πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας αντιδράσεις, διότι όπως εξήγησε “ένας πρωθυπουργός που υπό την ηγεσία του μοντάρονται στοιχεία εγκλήματος, παρακολουθούνται πολιτικοί και στρατιωτικοί από ΕΥΠ – Predator και διοχετεύονται απόρρητα προσωπικά δεδομένα με σκοπό την εκλογική εργαλειοποίηση, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΕΝΕΡΓΗΣΕΙ ΑΔΙΑΒΛΗΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ χωρίς αμφιβολία”.
Κάλεσε τέλος τον Κυριάκο Μητσοτάκη “να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων για μία και μόνη φορά και να μου απαντήσει εντός 24 ωρών (σ.σ. μέχρι χθες το βράδυ δηλαδή) αν συμφωνεί με τον οδικό χάρτη προς την ομαλότητα”, που περιέγραψε.
Σχεδόν παράλληλα χρονικά με τη δήλωση Κασσελάκη η εκπρόσωπος Τύπο κόμματος Βούλα Κεχαγιά έγραφε στο X: “Αυτονόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κάνει ο,τι είναι δυνατόν για να απαλλαγεί η χώρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ζητάμε εκλογές. Αυτονόητο ότι θα υποστηρίξουμε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή για το καλό της κοινωνίας και της χώρας.”.
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως η κυβέρνηση ουσιαστικά επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του ΒΗΜΑτος για “μονταζιέρα” στα ηχητικά ντοκουμέντα της τραγωδίας τνω Τεμπών οπότε και απαιτείται πλέον να δώσει εξηγήσεις, θέτοντας τα εξής ερωτήματα:
1) Ποιος και με ποιου εντολή έκανε συρραφή φράσεων (μοντάζ) από διαδοχικές συνομιλίες που είχε τη νύχτα του δυστυχήματος ο σταθμάρχης με δύο διαφορετικούς μηχανοδηγούς, προκειμένου η τραγωδία των Τεμπών να παρουσιασθεί ως ανθρώπινο αποκλειστικά λάθος;
2) Ποιος και με ποιου εντολή αλλοίωσε και παραποίησε αποδεικτικά στοιχεία, με σκοπό την απόκρυψη των κυβερνητικών ευθυνών και την παραπλάνηση των πολιτών;
Στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εν κατακλείδι θεωρούν ότι ενδεχομένως να υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, ειδικά μετά και το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ΒΗΜΑτος και η πρόταση δυσπιστίας θα αξιοποιηθεί τα μάλα για να τεθεί στο στόχαστρο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το έγκλημα των Τεμπών και συνολικά για την πολιτική του ενάντια στο κράτος δικαίου.