Ο ΟΑΣΕ, ο Κασσελάκης και οι διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές- Άνθρακες ο θησαυρός;

 Ο ΟΑΣΕ, ο Κασσελάκης και οι διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές- Άνθρακες ο θησαυρός;

Το εξώφυλο της τελικής έκθεσης αξιολόγησης του ΟΑΣΕ για τις εκλογές του Μαϊου 2023 στην Ελλάδα

Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Ή ο ΟΑΣΕ αξιολογεί κάθε εκλογική αναμέτρηση κράτους-μέλους (ως οφείλει από το καταστατικό του), οπότε και παρέλκει κάθε βαρύγδουπη δήλωση περί διενέργειας ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών με την συμμετοχή διεθνών παρατηρητών του οργανισμού, ή η Ελλάδα εντάσσεται στην κατηγορία χωρών, όπως η Τουρκία ή άλλα χειρότερα παραδείγματα, και ως εκ τούτου η επισήμανση για κάτι που ούτως ή άλλως συμβαίνει πρέπει να συμπληρωθεί με το επόμενο βήμα. Ποιό θα ήταν αυτό; Να αμφισβητηθεί εκ των προτέρων η πρόθεση της κυβέρνησης ότι θα διεξάγει αδιάβλητες εκλογές στις 9 Ιουνίου. Να κατηγορηθεί ότι προτίθεται να νοθεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Μόνο που για το τελευταίο απαιτούνται αποδείξεις.

Απόδειξη, όμως, διαβλητότητας εκλογών δεν μπορεί να είναι το ψήφισμα-καταδίκη του ΕΚ για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, ούτε καν το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Για το τελευταίο, μάλιστα, θα έπρεπε κανείς να αμφισβητήσει το αδιάβλητο των δύο προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, του Μαϊου και του Ιουνίου του 2023. Όμως, σχετικά με αυτές έχουν υπάρξει ήδη οι εκθέσεις αξιολόγησης της αποστολής του ΟΑΣΕ!

Η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη και η επανάληψή της μέσω του άρθρου του στην “Εφημερίδα των Συντακτών” έχει προβληματίσει (επιεικώς) πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Κάποιοι, μάλιστα, υπενθυμίζουν πως ανάλογες δηλώσεις -εμπλέκοντας την Singular Logic που έχει την ευθύνη μετάδοσης των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά κέντρα προς το υπουργείο Εσωτερικών- έχει κάνει και παλαιότερα και πρόσφατα ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Άγνωστο εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκανε την δήλωση για να προσπεράσει την πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη για την υποβολή πρότασης δυσπιστίας. Όσα επιπροσθέτως είπε, όμως, για “κοκορομαχία” και “σώου” στην Βουλή υπονομεύουν την σοβαρότητα της κίνησης με την οποία συμφώνησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσφέροντας τους βουλευτές του ώστε να συμπληρωθεί ο αναγκαίος αριθμός πενήντα. Και υποτιμούν όσα θα πει κατά την συζήτηση ο πρόεδρος της Κ.Ο Σωκράτης Φάμελλος.

Επιπλέον, συνδράμουν στην συσπείρωση της εκλογικής βάσης της Ν.Δ και της κοινοβουλευτικής της ομάδας. Ο μέσος ψηφοφόρος της Ν.Δ, παρότι σφόδρα δυσφορών με τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησής του, παρότι εκτιμά πως η κυβέρνησή του δεν έπραξε τα δέοντα για την διαλεύκανση της τραγωδίας των Τεμπών (πάνω από 80% το σχετικό ποσοστό στις δημοσκοπήσεις) θα αντιδράσει με την εικόνα μιας χώρας που η κυβέρνησή της σκοπεύει να διεξάγει εκλογές νοθείας. Οι δε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος σπεύδουν ήδη στα τηλεοπτικά πάνελ να κατηγορούν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ότι εξισώνει την Ελλάδα με τριτοκοσμικές χώρες.

Άνθρακες ο θησαυρός των διεθνών παρατηρητών;

Σχετικά Άρθρα