Δημοσκοπική ευφορία στον ΣΥΡΙΖΑ- Ποιοι μπαίνουν απευθείας στο Ευρωψηφοδέλτιο- Task Force για φαινόμενα διαβλητότητας

 Δημοσκοπική ευφορία στον ΣΥΡΙΖΑ- Ποιοι μπαίνουν απευθείας στο Ευρωψηφοδέλτιο- Task Force για φαινόμενα διαβλητότητας

Κλίμα αισιοδοξίας επικρατεί στην Κουμουνδούρου μετά και την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis για το MEGA καθώς φαίνεται ότι το κόμμα εξέρχεται από τη δίνη της εσωστρέφειας και επανέρχεται σταθερά στη δεύτερη θέση του πολιτικού σκηνικού, αν και το ποσοστό του κινείται ακόμη κάτω από το 17% των εθνικών εκλογών. Η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τις προσεγγίσεις στελεχών του έχει να κάνει με την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος σε όλα τα μέτωπα που ανοίγει το Μαξίμου και η κυβέρνηση, ωστόσο παράλληλα θεωρούν ότι το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και η ενοχική στάση της κυβέρνησης αποτελεί το κομβικό σημείο των εξελίξεων ενόψει των ευρωεκλογών.

Προς αυτή την κατεύθυνση, δείχνουν το “άδειασμα” που ξεκίνησε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος μίλησε για “ατομική επιλογή και ατομικό δικαίωμα” όσον αφορά την άρση του άρθρου 86 για τον πρώην υπουργό, σημειώνοντας επίσης πως “κανένας δεν είναι α πριόρι ένοχος ή α πριόρι αθώος”, αλλά και τις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη που είπε ότι δεν θα κατέβαινε καν στις εκλογές εάν ήταν στη θέση του κ. Καραμανλή και των βουλευτών της κυβέρνησης, Γιώργου Σταμάτη, Λευτέρου Κτιστάκη και Φίλιππου Φόρτωμας οι οποίοι πήραν αποστάσεις από τον πρώην υπουργό και βουλευτή Σερρών Κ. Αχ. Καραμανλή , τονίζοντας πως στη θέση του θα είχαν ήδη ζητήσει την άρση της ασυλίας τους για να ελεγχθούν από τη Δικαιοσύνη.

  • “Η Νέα Δημοκρατία μετά από ένα χρόνο φαίνεται πως αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να κρύβει τις τεράστιες  ευθύνες του Κώστα Αχ. Καραμανλή για το έγκλημα των Τεμπών” τονίζει το Γραφείο Τύπου τυ ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει “Το Μαξίμου έχει πλέον συνειδητοποιήσει πως δεν μπορεί να συνεχίσει να κρύβεται πίσω από τα κατασκευασμένα «παραμύθια» του κ. Γκρίνμπεργκ περί ανθρώπινου λάθους και «χρόνιων παθογενειών», όπως προσχηματικά επανέλαβε και στο πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην εξεταστική.”.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ “Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καταλαβαίνει πως δεν μπορεί να συνεχίσει το «έγκλημα» της συγκάλυψης, χωρίς συνέπειες” υπογραμμίζοντας ότι “Ο κ. Καραμανλής πρέπει να βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έτσι θα παραγραφούν οι ευθύνες που βαραίνουν το Μέγαρο Μαξίμου για την άθλια επιχείρηση συγκάλυψης. “.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου είναι αδιαμφισβήτητο πως είμαστε αντιμέτωποι με δύο εγκλήματα: με την τραγωδία των 57 νεκρών στα Τέμπη και με την διαρκή προσπάθεια από την κυβέρνηση για τη συγκάλυψη των πραγματικών ευθυνών και των ενόχων και αν για το πρώτο έγκλημα πρέπει να διερευνηθούν, εκτός από τις πολιτικές και οι ποινικές προεκτάσεις, σε ό,τι αφορά τις ενέργειες του Κ. Αχ. Καραμανλή και του τότε υφυπουργού Υποδομών, Γ. Καραγιάννη, το δεύτερο έχει άλλη διάσταση. “Είναι συλλογικό, ως προς τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και το μέγεθος των εμπλεκομένων στελεχών της, αλλά έχει «αρχή, μέση και τέλος». Με αρχή τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη. Σ’ αυτό εντάσσονται και πρέπει να διερευνηθούν, ο ρόλος και οι ευθύνες του πρώην υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρ. Τριαντόπουλου, για το «μπάζωμα» της αλήθειας, όσο και του ΓΓ του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασία, Β. Παπαγεωργίου.” αναφέρει το κόμμαμ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  • Κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος αποτιμήθηκαν με θετικό πρόσημο η αντιπολιτευτική στάση, αλλά και οι πολιτικές θέσεις που διατύπωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε όλα τα κομβικά πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα που απασχόλησαν το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων για το οποίο  ομόφωνα υπογραμμίστηκε ότι ορθώς ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στήριξε και στηρίζει τις φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο που καταπάτησε το  άρθρο 16 του Συντάγματος.

Εξάλλου αποφασίστηκε η δημιουργία μιας task force που θα παρακολουθεί ζητήματα διαβλητότητας σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου καθώς και ζητήματα τυχόν παραβίασης προσωπικών δεδομένων, με αφορμή το σκάνδαλο με την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ σχετικά με τη διαμόρφωση του Ευρωψηφοδελτίου έγινε γνωστό πως 35 θέσεις θα καλυφθούν από τις προκριματικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν “υβριδικά” (σ.σ. και δια ζώσης και ψηφιακά)  στις 14 Απριλίου.

  • Σημειώνεται  ότι οι δύο νυν Ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρα θα ενταχθούν στο ευρωψηφοδέλτιο χωρίς να μπουν στη διαδικασία των προκριματικών εκλογών προκριματικές, ενώ 5 υποψήφιοι θα οριστούν στο ψηφοδέλτιο από τον πρόεδρο του Στέφανο Κασσελάκη.

Το ψηφοδέλτιο των προκριματικών θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα και θα αποτελείται από 400 υποψήφιους οι οποίοι θα επιλέξουν την περιφέρεια στην οποία επιθυμούν να κατέβουν. Επίσης αποφασίστηκε πως θα ισχύσει ποσόστωση στην ψηφοφορία για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου που θα γίνει τόσο με κάλπες όσο και ηλεκτρονικά μέσω του iSyriza θα μπορούν να λάβουν μέρος εκτός των μελών και φίλοι του κόμματος για να επιλέξουν τους 35, οι οποίοι μαζί με τους 5 που θα επιλέξει προσωπικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και τους δύο νυν ευρωβουλευτές θα αποτελέσουν τους 42 υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες ενδιαφέρον για την ευρωβουλή έχουν εκδηλώσει η πρώην βουλευτής και πρώην εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη, ο πρώην βουλευτής Γιώργος Τσίπρας, ο υποψήφιος στις εθνικές εκλογές Νικόλας Φαραντούρης, η πρώην βουλευτής Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος επί Κ. Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος, ενώ τα μέλη του κόμματος θα αποφασίσουν αν επιθυμούν για  υποψήφιο ευρωβουλευτή τον μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά.

Σχετικά Άρθρα