Ν.Δ/ Ενστάσεις ΥΠΕΞ σε υποψηφιότητα Φρέντι Μπελέρη- Ο ρόλος του Πύρρου Δήμα
Η ανακοίνωση των πρώτων 28 ονομάτων της λίστας της Ν.Δ για τις ευρωεκλογές είχαν αναμφίβολα άρωμα και χρώμα…ΠΑΣΟΚ. Οι υποψήφιοι που προέρχονται από αυτό το κόμμα είναι αρκετοί, όπως ο πρώην διπλωματικός σύμβουλος του Νίκου Ανδρουλάκη, Σωτήρης Σέρμπος, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, η Βούλα Πατουλίδου κ.α. Εκείνο που απουσιάζει και προβληματίζει έντονα την κυβέρνηση είναι ένα ηχηρό όνομα που να εκπροσωπεί την δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ και να μπορεί να δράσει ως ανάχωμα στις διαρροές ψηφοφόρων προς τα κόμματα δεξιότερα της Ν.Δ (κυρίως την Ελληνική Λύση), όπως πιστοποιούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και κυρίως αυτή της Metron Analysis (Mega) που έδειξε απώλεια περίπου πέντε μονάδων σε ένα μήνα.
Το libre έχει αποκαλύψει πως στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρχε εισήγηση για μία υποψηφιότητα-έκπληξη με σαφές δεξιό πρόσημο. Η υποψηφιότητα αυτή ήταν τελικά αυτή του φυλακισμένου εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρας Φρέντι Μπελέρη και, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα κρατήθηκε για καιρό μυστικό μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου, εξ απορρήτων συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και έμπειρος νομικός. Ο τελευταίος ανέλαβε την “ειδική αποστολή” να διερευνήσει τις προθέσεις του Φρέντι Μπελέρη, τον οποίο επισκέφτηκε για πρώτη φορά στην φυλακή, τον περασμένο Νοέμβριο (δείτε κάτω το σχετικό βίντεο) και έκοτε διατηρεί επικοινωνία μέσω του δικηγόρου του αλλά και μελών της οικογένειας του δημάρχου Χειμάρας. Αυτό που αξιολογήθηκε σοβαρά στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως μία υποψηφιότητα Μπελέρη θα δρούσε κατευναστικά προς την δεξιά- σαμαρική πτέρυγα της Ν.Δ και θα ανέκοπτε τις εκροές ψηφοφόρων προς τα μικρά δεξιά κόμματα.
Οι πληροφορίες φέρουν τον Φρέντι Μπελέρη να αποδέχεται την σχετική διερευνητική πρόταση και η πιθανότητα της υποψηφιότητάς του για τις ευρωεκλογές μπήκε και επίσημα στο τραπέζι των σχετικών συζητήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και φαίνεται πως προκάλεσε ενστάσεις από άλλα μέλη της πρωθυπουργικής ομάδας. Παρά την δυσκολία να βρεθεί υποψήφιος με σκληρά δεξιό πρόσημο που να ανακόπτει τις μετακινήσεις προς την Ελληνική Λύση, ακόμα και τη Νίκη, η υπόθεση Μπελέρη φαίνεται να εξασθενεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το σκέπτεται μεν ακόμα, ωστόσο διατυπώνονται έντονες επιφυλάξεις από το υπουργείο Εξωτερικών, όπως πληροφορείται το libre.
Συγκεκριμένα, οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου έχουν διατυπώσει σοβαρά επιχειρήματα κατά της υποψηφιότητας Μπελέρη, ενώ σχετικές αμφιβολίες φαίνεται να έχει και ο Μάκης Βορίδης.
Ειδικότερα, επισημαίνεται:
- Μια υποψηφιότητα Μπελέρη μπορεί να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα σε βάρος της ελληνικής μειονότητας και να επιταχύνει τον σχεδιασμό του για υπεξαίρεση περιουσιών και το φαραωνικό σχέδιο εκμετάλευσης εκτάσεων για την ανέγερση τουριστικών συγκροτημάτων στην παραλιακή ζώνη της Χειμάρας. Άλλωστε, η υπόθεση Μπελέρη εκκρεμεί στην αργή αλβανική δικαιοσύνη και ουδείς μπορεί να προβλέψει εάν θα “στηθεί” περαιτέρω το ούτως ή άλλως σαθρό κατηγορητήριο. Ο Έντι Ράμα θέλει να ελέγξει το real estate της Χειμάρρας, η οποία αναπτύσσεται τουριστικά με ραγδαίο ρυθμό τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει ανέβει πολύ η αξία της γης και οι μη ελεγχόμενοι Χειμαριώτες της μειονότητας, που αρνούνται να ξεπουλήσουν την ακίνητη περιουσία τους στα φιλικά του συμφέροντα, αποτελούν εμπόδιο για τα σχέδια του.
- Το πολιτικό παρελθόν του Φρέντι Μπελέρη είναι αρκετά “σκοτεινό” και αρκετοί έχουν ήδη επισημάνει τις σχέσεις που είχε με ακροδεξιές ομάδες. Τώρα, η προκλητική φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου έχει αποκτήσει εθνικά χαρακτηριστικά, εφόσον, όμως, αναδειχθεί υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ όλα αυτά θα έρθουν στην επιφάνεια.
- Με μία τέτοια υποψηφιότητα, το θέμα Μπελέρη καθίσταται διμερές, μεταξύ, δηλαδή, Ελλάδας και Αλβανίας και χάνει τα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά του για τα οποία έχει εργαστεί όλο το προηγούμενο διάστημα η ελληνική διπλωματία. Θα είναι δύσκολο, δηλαδή, να αιτιολογηθεί στην γραφειοκρατία των Βρυξελλών γιατί η Ελλάδα παρεμβαίνει σε μία εκκρεμούσα υπόθεση στην δικαιοσύνη μιας τρίτης χώρας. Παράλληλα, οι δικαιολογημένες ενστάσεις της Αθήνας για την καταρράκωση του Κράτους Δικαίου στην Αλβανία εξασθενούν.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, το υπουργείο Εξωτερικών φέρεται να τοποθετείται από επιφυλακτικά έως αρνητικά σε μία τέτοια επιλογή. Υπάρχει, όμως, και ένας πρόσθετος σοβαρός λόγος. Η Ν.Δ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Πύρρου Δήμα για τις ευρωεκλογές, ως εκ τούτου υπάρχει ένα εμβληματικό πρόσωπο που κατάγεται από την Χειμάρα και εκπροσωπεί επί της ουσίας την ελληνική μειονότητα. Καλύπτει, δηλαδή, πολιτικά το ακροατήριο που επρόκειτο να καλύψει μία υποψηφιότητα Μπελέρη. Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πύρρος Δήμας έχει πει στον πρωθυπουργό ότι θέλει να δώσει αυτό ακριβώς το στίγμα στην υποψηφιότητά του. Θα ήταν, λοιπόν, περίεργο να υπάρχουν δύο Χειμαριώτες στο ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος.
Η υποψηφιότητα Μπελέρη δεν έχει εγκαταλειφθεί, όμως, ο πρωθυπουργός προβληματίζεται για την χρησιμότητά της. Πολλά θα κριθούν από το εάν τις επόμενες ημέρες και μέχρι την τελική ανακοίνωση του συνόλου των υποψηφίων ευρωβουλευτών βρεθεί εκείνο το ηχηρό δεξιό όνομα που θα καλύψει τα πολιτικά σύνορα της Ν.Δ προς τα δεξιά.
Στην υπόθεση Μπελέρη επενδύει και το νέο κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου, «Δημοκράτες», το οποίο τοποθετείται πολιτικά στο κέντρο και φιλοδοξεί να προσελκύσει το πατριωτικό κοινό της ΝΔ που δεν θα την ψηφίσει για να στείλει μήνυμα διαμαρτυρίας. Ο κ. Λοβέρδος ξεκινώντας την προεκλογική του καμπάνια, επισκέφθηκε χθες τον Μπελέρη στις φυλακές του Φιέρι, όπου τον άκουσε να του λέει ότι του ζητάνε να παραιτηθεί από τη θέση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας για να τον αφήσουν ελεύθερο.
To ερώτημα που τίθεται μεταξύ των συνεργατών του πρωθυπουργού είναι εάν μία υποψηφιότητα Μπελέρη και η μάλλον βέβαιη εκλογή του θα ήταν τελικά μία βολική λύση και για τον Έντι Ράμα. Υπό την έννοια ότι θα μπορούσε να την αξιοποιήσει για να απομακρύνει τον ενοχλητικό για τα σχέδια του δήμαρχο Χειμάρας. Από την άλλη, όμως, θα είχε έναν σκληρό αντίπαλο στο Ευρωκοινοβούλιο που θα θέτει διαρκώς το ζήτημα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δυσχεράνει την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας. Μόνο μία άτυπη συμφωνία Αθήνας-Τιράνων ίσως επέλυε το θέμα αυτό, όμως, από την άλλη ποιός μπορεί να εμπιστευτεί τον Αλβανό πρωθυπουργό;
Η επίσκεψη του Σταύρου Παπασταύρου στη φυλακή που κρατούνταν ο Φρέντι Μπελέρη, τον περασμένο Νοέμβριο- Οι δηλώσεις: