Μόσχα/ Ποιό είναι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν που ευθύνεται για το λουτρό αίματος- Τι αναφέρουν αμερικανοί ειδικοί, τι εκτιμά η Ρωσία

 Μόσχα/ Ποιό είναι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν που ευθύνεται για το λουτρό αίματος- Τι αναφέρουν αμερικανοί ειδικοί, τι εκτιμά η Ρωσία

Το IS-K (Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν) που ανέλαβε την ευθύνη για το λουτρό αίματος στο συναυλιακό κέντρο Crocus στην Μόσχα είναι η θυγατρική του ISIS στην συγκεκριμένη περιοχή. Είναι το πιο ακραίο και βίαιο από όλα τα τζιχαντιστικά κινήματα στο Αφγανιστάν. Συγκροτήθηκε το 2015 στο απόγειο της δύναμης του ISIS σε Ιράκ και Συρία προτού το χαλιφάτο ηττηθεί από τις δυνάμεις ΗΠΑ και συμμάχων. Είναι το πιο ακραίο και βίαιο από όλα τα τζιχαντιστικά κινήματα στο Αφγανιστάν. Συγκροτήθηκε το 2015 στο απόγειο της δύναμης του ISIS σε Ιράκ και Συρία προτού το χαλιφάτο ηττηθεί από τις δυνάμεις ΗΠΑ και συμμάχων.

Το «Χορασάν» είναι η ιστορική περιοχή που σήμερα βρίσκεται σε τμήματα τόσο του Αφγανιστάν όσο και του Πακιστάν. Υπολογίζεται ότι το ΙS – K αριθμεί περίπου 3.000 μαχητές. Ωστόσο υπέστη σοβαρές απώλειες στις συγκρούσεις τόσο με τις αμερικανικές όσο και με τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας αλλά και με τους Ταλιμπάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 7 Μαρτίου η Ουάσιγκτον είχε εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία και ενημέρωνε τους Αμερικανούς για κίνδυνο τρομοκρατικού κτυπήματος στη Μόσχα ενώ η εκεί αμερικανική πρεσβεία ενημέρωσε για αυτές τις πληροφορίες τις ρωσικές αρχές ασφαλείας. Τις ίδιες ημέρες, άλλα έξι δυτικά κράτη είχαν εκδώσει ανάλογες προειδοποιήσεις για τους πολίτες τους. Η απάντηση του Κρεμλίνου, στις 19 Μαρτίου, ήταν ότι πρόκειται για «προβοκατόρικες ανακοινώσεις».

Λίγες ημέρες μετά το 87% του Πούτιν, η Μόσχα ματώνει από το πιο πολύνεκρο τρομοκρατικό κτύπημα που έχει δεχτεί εδώ και μια 10ετία τουλάχιστον. Υπενθυμίζουμε ότι Τσετσένοι είχαν κάνει ανάλογες επιθέσεις, το 2002 στο θέατρο Ντουμπρόβκα της Μόσχας με 172 νεκρούς και το 2004 στο σχολείο του Μπεσλάν, όπου οι μισοί από τους 380 νεκρούς ήταν μαθητές, εδώ.

Σημειώστε, τέλος, ότι το Ισλαμικό Κράτος του Κορασάν είχε αναλάβει τον Ιανουάριο την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στο μνημόσυνο του στρατηγού Σουλεϊμανί, στο Ιράν, με 103 νεκρούς και 211 τραυματίες.

Ποιούς βάζει στο στόχαστρό του

Συνήθως στοχοποιεί αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας IS-K καθώς και Αφγανούς Πολιτικούς, τους Ταλιμπάν, και θρησκευτικές μειονότητες, όπως οι Σιίτες Μουσουλμάνοι και οι Σιχ, διεθνείς οργανισμούς συμπεριλαμβανομένων αυτών της διεθνούς βοήθειας, αμερικανικές και νατοϊκές δυνάμεις.

Το IS-K έχει κατηγορηθεί για ορισμένες από τις χειρότερες ωμότητες των τελευταίων ετών, στοχεύοντας σχολεία θηλέων, νοσοκομεία ακόμη και μαιευτήρια, όπου έχουν αναφερθεί εν ψυχρώ δολοφονίες εγκύων γυναικών.
Σε αντίθεση με τους Ταλιμπάν, το ενδιαφέρον των οποίων περιορίζεται στο Αφγανιστάν, το IS-K είναι τμήμα του παγκοσμίου δικτύου του ISIS που σχεδιάζει τη διεξαγωγή επιθέσεων εναντίον δυτικών στόχων οπουδήποτε μπορούν να τους διεξαγάγουν.

Ωστόσο το IS-K έχει μεγάλες διαφορές με τους Ταλιμπάν τους οποίους κατηγορεί ότι έχουν εγκαταλείψει τη Τζιχάντ και τα πεδία της μάχης προς χάριν διαπραγματευτικών συνομιλιών σε στα χλιδάτα ξενοδοχεία της Ντόχα, στο Κατάρ.

Το IS-K θεωρεί τους Ταλιμπάν ως «αποστάτες» και υπό τη δική του ερμηνεία του Ισλαμικού Νόμου, η εξόντωσή τους είναι νόμιμη. Ετσι αποτελούν πλέον μία μείζονα απειλή για τους Ταλιμπάν.

Η επίθεση στην Μόσχα

Οι αμερικανικές αρχές συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν στα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ πως το Ισλαμικό Κράτος και συγκεκριμένα το Ισλαμικό Κράτος-Χορασάν ευθύνεται για την αιματηρή επίθεση.

Όπως μεταδίδουν οι New York Times που επικαλούνται αξιωματούχους, «Ένα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους ανέλαβε την Παρασκευή την ευθύνη για την επίθεση στη Μόσχα, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 άνθρωποι (σ.σ. Πλέον μιλάμε για περισσότερους από 60) και τραυματίστηκαν περίπου 100 άλλοι, και Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τον ισχυρισμό λίγο αργότερα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέλεξαν πληροφορίες τον Μάρτιο ότι το Ισλαμικό Κράτος-Χορασάν, γνωστό ως ISIS-K, το παρακλάδι της οργάνωσης που εδρεύει στο Αφγανιστάν, σχεδίαζε επίθεση στη Μόσχα, σύμφωνα με αξιωματούχους. Μέλη του ISIS έχουν δραστηριοποιηθεί στη Ρωσία, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Τι υποστηρίζει αναλυτής με αντικείμενο την αντιτρομοκρατία

Μετά από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας, το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί να αυξήσει τις εξωτερικές επιθέσεις του, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας,όπως μεταδίδει το in.gr. Οι περισσότερες από αυτές τις συνωμοσίες στην Ευρώπη έχουν ματαιωθεί, προκαλώντας εκτιμήσεις ότι η ομάδα έχει μειωμένες δυνατότητες.

«Το ISIS-K έχει κολλήσει στη Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια», επικρίνοντας συχνά τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην προπαγάνδα του, δήλωσε ο Κόλιν Π. Κλαρκ, αναλυτής αντιτρομοκρατίας στο Soufan Group, μια εταιρεία συμβούλων ασφαλείας που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. «Το ISIS-K κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι έχει μουσουλμανικό αίμα στα χέρια του, αναφερόμενο στις επεμβάσεις της Μόσχας στο Αφγανιστάν, την Τσετσενία και τη Συρία».

Σε κάθε περίπτωση οι πληροφορίες αυτές μεταδίδονται με επιφύλαξη, ενώ από τα πρώτα λεπτά μετά την επίθεση εκπρόσωποι των ΗΠΑ δήλωσαν πως «Δεν ευθύνεται η Ουκρανία για την επίθεση», για να ακολουθήσει άμεσα σύμβουλος του Ζελένσκι στην ίδια γραμμή. Ο φόβος των ΗΠΑ και της Ουκρανίας είναι τεράστιος, καθώς αν αποδειχθεί πως οι ουκρανικές αρχές βρίσκονται πίσω από την επίθεση είναι βέβαιο πως οι μέχρι τώρα υπολογισμένες επιθέσεις της Ρωσίας κατά στρατιωτικών στόχων, θα μετατραπούν σε επιθέσεις κατά πάντων.

Οι ρωσικές αρχές εξακολουθούν να αναζητούν τους δράστες, οι οποίοι σύμφωνα με την ανάρτηση του ΙΚ στο Telegram κατάφεραν να διαφύγουν και να επιστρέψουν στη βάση τους.
Η πλήρης δήλωση αναφέρει: «Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν σε μια μεγάλη συγκέντρωση χριστιανών στην πόλη Κρασνογκόρσκ στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας, της Μόσχας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στο σημείο πριν αποσυρθούν με ασφάλεια στις βάσεις τους».

Είχε προηγηθεί επίθεση-μήνυμα

Στις 7 Μαρτίου, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) δήλωσε ότι απέτρεψε μια επίθεση σε συναγωγή στη Μόσχα που σχεδίαζε πυρήνας του Ισλαμικού Κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε πως αν επιβεβαιωθεί ότι κορυφαίοι Ουκρανοί αξιωματούχοι σχετίζονται με την επίθεση, θα «βρεθούν και θα καταστραφούν ανελέητα ως τρομοκράτες». Την ίδια στιγμή, η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών βλέπει ρωσική «προβοκάτσια» πίσω από την επίθεση, προκειμένου να δικαιολογήσουν την «κλιμάκωση» του πολέμου.

Σχετικά Άρθρα