Σεισμός Κέρκυρα: Ιδιαίτερα αισθητός στο νησί, πολλοί μετασεισμοί- Πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων
Ισχυρός σεισμός 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής ανοιχτά της Κέρκυρας. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός σημειώθηκε 29 χλμ. ΝΝΔ των Οθωνών. Ο σεισμός που σημειώθηκε 7:20 το πρωί έχει εστιακό βάθος 10 χλμ.
Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί. Για την ώρα δεν αναφέρθηκαν ζημιές.
Μισή ώρα αργότερα σημειώθηκε και δεύτερος σεισμός 3,4 της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Το εστιακό βάθος του δεύτερου σεισμού υπολογίζεται στα 10 χλμ 36 χλμ., ΝΔ των Οθωνών.
Στις 8:25 ένας δεύτερος μετασεισμός 2,5 της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε ανοιχτά της Κέρκυρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 5 Χλμ. ενώ το επίκεντρο εντοπίστηκε αυτήν την φορά στα 12 Χλμ. νότια των Οθωνών.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ήταν μια δόνηση στα όρια του θαλάσσιου χώρου μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.
Η σεισμική δόνηση ήταν αρκετά μικρή και μακριά από τον χερσαίο χώρο συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας ενώ πρόσθεσε ότι αργότερα θα έχουμε πλήρη αντίληψη για το τι ακριβώς έχει γίνει.
«Η Κέρκυρα δεν κινδυνεύει από σεισμούς αυτής της τάξεως και αυτής της θέσης. Κινδυνεύει και επηρεάζεται περισσότερο από μεγάλους σεισμούς που μπορεί να γίνουν στην Αλβανία, αν και δεν έχουμε κάποιο σήμα από εκεί για να μας ανησυχεί. Ωστόσο πρέπει να το παρακολουθούμε» είπε στο enikos.gr, ο κ. Τσελέντης.
Σχετικά με τα 3,5 Ρίχτερ που προηγήθηκαν, ο κ. Τσελέντης τόνισε ότι ήταν ένας προσεισμός, ενώ έχουν γίνει τουλάχιστον 6 μετασεισμοί, «κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό».
Ο ίδιος εξήγησε ότι είναι θαλάσσιο ρήγμα– ένα από τα πολλά που υπάρχουν- αυτό που έδωσε τον σεισμό.
Όπως είπε ο κ. Τσελέντης, «τα Ιόνια νησιά είναι ευάλωτα στους σεισμούς, αλλά έχουν πολύ καλή δόμηση, σε αντίθεση με την Κέρκυρα που δεν έχει. Ωστόσο η Κέρκυρα δεν έχει τη σεισμικότητα που έχει η Λευκάδα, η Κεφαλονιά και άλλα νησιά. Άρα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Όμως, παρακολουθούμε το φαινόμενο».
- Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς είπε ότι ήταν ασθενής σεισμική δόνηση ενώ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει γνωστό ρήγμα εκεί και ότι δεν εμπνέει ανησυχία.
Συγκεκριμένα, είπε πως «έχουμε μια ασθενή σεισμική δόνηση σε υποθαλάσσιο χώρο. Είναι περίπου 18 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τους Οθωνούς. Είναι στο βόρειο Ιόνιο. Δεν υπάρχει κάποιο γνωστό ρήγμα εκεί. Το ρήγμα που υπάρχει και το ξέρουμε είναι λίγο πιο κοντά στην Κέρκυρα. Είναι μια ακολουθία η οποία ξεκίνησε εδώ και δύο μέρες. Έχουμε αρκετούς μικρούς σεισμούς και σήμερα το πρωί έγινε ο σεισμός 4,7 Ρίχτερ και ακολούθησε μετά ένας μετασεισμός 3,4 Ρίχτερ.
Δεν προκαλεί ανησυχία αυτή η ακολουθία. Αλλά ωστόσο, επειδή είναι μια περιοχή που έχει χαμηλή σεισμικότητα, κάθε δραστηριότητα εκεί μας προξενεί το ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί».