Εισβολή Ράφα: Επιμένει ο Νετανιάχου, τον προειδοποίησε ο Μπλίνκεν
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, διαμήνυσε πως παραμένει αποφασισμένος να στείλει στρατό κάνοντας χερσαία έφοδο στη Ράφα, την πόλη στην νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί, και ότι το Ισραήλ θα το πράξει αυτό με ή χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Ο Νετανιάχου τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι είπε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να νικηθεί το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς χωρίς να προχωρήσει ο ισραηλινός στρατός στη Ράφα. «Και του είπα ότι ελπίζω ότι θα το κάνουμε με την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά αν χρειαστεί – θα το κάνουμε μόνοι μας», τόνισε.
Μπλίνκεν: «Μια χερσαία επίθεση στη Ράφα μπορεί να απομονώσει περαιτέρω το Ισραήλ»
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα το απόγευμα ότι μια ισραηλινή στρατιωτική χερσαία επίθεση στην Ράφα την πόλη στην νότια Λωρίδα της Γάζας κινδυνεύει «να απομονώσει περαιτέρω» το Ισραήλ και να βλάψει μακροπρόθεσμα την ασφάλειά του.
Μιλώντας κατά την αναχώρησή του από το Ισραήλ, ο Μπλίνκεν είπε σε δημοσιογράφους ότι είχε «ειλικρινείς συνομιλίες», αναφερόμενος σε συναντήσεις με αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Μια στρατιωτική χερσαία επιχείρηση στη Ράφα «κινδυνεύει να σκοτώσει περισσότερους αμάχους. Κινδυνεύει να προκαλέσει μεγαλύτερο χάος στην ανθρωπιστική βοήθεια. Κινδυνεύει να απομονώσει περαιτέρω το Ισραήλ σε όλο τον κόσμο και να θέσει σε κίνδυνο μακροπρόθεσμα την ασφάλεια και τη θέση του», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Βέτο Ρωσίας – Κίνας στο ψήφισμα των ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός στη Γάζα
Στο μεταξύ Ρωσία και Κίνα, άσκησαν βέτο στο ψήφισμα που κατέθεσαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Το αμερικανικό ψήφισμα έκανε λόγο για μια «ανάγκη» για «άμεση» κατάπαυση του πυρός στη Γάζα διάρκειας έξι εβδομάδων.
Το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο επιμένει στην «ανάγκη για άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός» σε σχέση με την απελευθέρωση των ομήρων, έλαβε 11 ψήφους υπέρ, τρεις ψήφους κατά (Ρωσία, Κίνα και Αλγερία) και μία αποχή (Γουιάνα).
Ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια στον ΟΗΕ κατήγγειλε πριν την ψηφοφορία ένα «υποκριτικό» ψήφισμα που δεν απαιτεί ευθέως την παύση πυρός καλώντας τα μέλη του ΣΑ να το καταψηφίσουν.
«Κίνα και Ρωσία απλά ήθελαν να καταψηφίσουν ένα σχέδιο που καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ, γιατί προτιμούσαν να μας δουν να αποτυγχάνουμε παρά να δουν το ΣΑ να πετυχαίνει», κατήγγειλε η Αμερικανίδα πρέσβειρα Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, καταγγέλλοντας μια «κυνική» απόφαση.
Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ αντιτίθενται συστηματικά στη χρήση του όρου «κατάπαυση του πυρός» στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, μπλοκάροντας τρία ψηφίσματα που είχαν αυτό τον όρο.
Ωστόσο, αποφάσισαν να θέσουν σε ψηφοφορία σήμερα ένα ψήφισμα που περιελάμβανε «την ανάγκη για μια άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός για την προστασία των αμάχων από όλες τις πλευρές, για να επιτραπεί η παροχή ουσιαστικής ανθρωπιστικής βοήθειας (… ), και έχοντας αυτό κατά νου, υποστηρίζει απερίφραστα τις διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη μιας τέτοιας κατάπαυσης του πυρός που συνδέεται με την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται ακόμη».
Από την πλευρά της η Γαλλία, δια στόματος του προέδρου Εμάνουελ Μακρόν τόνισε ότι θα εργαστεί για ένα νέο ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. «Μετά το βέτο της Ρωσίας και της Κίνας πριν από λίγα λεπτά, θα συνεχίσουμε τις εργασίες βάσει του γαλλικού σχεδίου ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θα εργαστούμε με τους Αμερικανούς, Ευρωπαίους και Άραβες εταίρους μας για την επίτευξη συμφωνίας», τόνισε ο Μακρόν στο τέλος του Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.