Ιαπωνίας/Συναγερμός για στρεπτόκοκκο: “Τρώει” την σάρκα, 30% πιθανότητα θανάτου
Σπάνια βακτηριακή λοίμωξη του στρεπτόκοκκου, που τρώει τη σάρκα και έχει 30% πιθανότητες να οδηγήσει στο θάνατο εξαπλώνεται στην Ιαπωνία προκαλώντας συναγερμό στις υγειονομικές Αρχές της χώρας. Η θανατηφόρα αυτή λοίμωξη εξαπλώνεται με τρομακτικό ρυθμό, με τους ειδικούς να μην μπορούν να εντοπίσουν ακόμη την αιτία. Ο στρεπτόκοκκος Α είναι γνωστός για την πρόκληση φαρυγγίτιδας στα παιδιά. Όμως μια πιο σοβαρή μορφή του βακτηρίου μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως στο σύνδρομο τοξικού σοκ (STSS).
Ο αριθμός των κρουσμάτων της πιο σοβαρής μορφής του στρεπτόκοκκου έφτασε σε υψηλά επίπεδα πέρυσι στην Ιαπωνία, με 941 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με τους Japan Times.
Ωστόσο, από τον φετινό αριθμό των κρουσμάτων φαίνεται ότι θα καταρριφθεί το περσινό αρνητικό ρεκόρ, με 378 κρούσματα να καταγράφονται ήδη τους δύο πρώτους μήνες του 2024.
Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α μεταδίδονται μέσω στενής επαφής με μολυσμένο άτομο, μπορούν επίσης να μεταδοθούν μέσω του βήχα, του φτερνίσματος και των πληγών. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν τα βακτήρια στο σώμα τους αλλά είναι ασυμπτωματικοί, ωστόσο μπορούν ακόμα να τα μεταδώσουν.
Τι είναι ο στρεπτόκοκκος Α
Ο στρεπτόκοκκος Α είναι ένας κοινός τύπος βακτηρίου, ο οποίος επιζεί στο λαιμό και το δέρμα, ενώ συνήθως αντιμετωπίζεται εύκολα.
Οι ηπιότερες λοιμώξεις που προκαλούνται από το λεγόμενο Strep A περιλαμβάνουν την οστρακιά, την ερυσίπελα και τη λαρυγγίτιδα, οι οποίες είναι όλες αντιμετωπίσιμες με αντιβιοτικά.
Η πιο σοβαρή μορφή της λοίμωξης είναι η STSS, της οποίας τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, μυϊκό πόνο, ναυτία και εμετό, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Στα πιο σοβαρά περιστατικά, η STSS εξελίσσεται σε σηψαιμία, ανεπάρκεια οργάνων και νέκρωση – γνωστή και ως σαρκοφάγος νόσος.
Γιατί στην Ιαπωνία παρατηρείται αύξηση
Σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες, η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων συνδέεται με την άρση των περιορισμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η νόσος Covid-19 υποβαθμίστηκε στην ίδια κατηγορία σοβαρότητας με την εποχική γρίπη τον Μάιο του 2023, γεγονός που οδήγησε τον πληθυσμό να γίνει πιο χαλαρός, δήλωσε στον Guardian ο Ken Kikuchi, καθηγητής λοιμωδών νοσημάτων στην Ιατρική Σχολή του Τόκιο.
«Πάνω από το 50% των κατοίκων της Ιαπωνίας έχουν μολυνθεί από τον Sars-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την Covid-19. Το ανασοποιητικό σύστημα των ανθρώπων μετά την ανάρρωση από Covid-19 μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία του οργανισμού ως προς τη θωράκιση από ορισμένους μικροοργανισμούς. Πρέπει να αποσαφηνίσουμε τον κύκλο μόλυνσης από στρεπτόκοκκο και να τον θέσουμε άμεσα υπό έλεγχο» πρόσθεσε.