Ρεπορτάζ libre/Βενιζέλειο: Πώς οι “fast track” προσλήψεις έγιναν… “fast track” αποχωρήσεις
Ακόμα δύο αναισθησιολόγοι υπέβαλαν την παραίτησή τους, λόγω σωματικής και ψυχικής εξάντλησης, αυτή τη φορά και πάλι στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο της Κρήτης. Το έβδομο σε επισκεψιμότητα ασθενών νοσοκομείο της χώρας βρίσκεται σε στάδιο κατάρρευσης, όπως περιγράφουν στο libre οι ίδιοι οι γιατροί. Οι fast track προσλήψεις που είχε δεσμευτεί πριν λίγους μήνες ο τότε υπουργός υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έγιναν fast track αποχωρήσεις. Κι όσο η ηγεσία του Υπουργεία Υγείας πανηγυρίζει για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, το Βενιζέλειο παλεύει για τα αυτονόητα, για το αν θα έχει πρωινά χειρουργεία με έναν μόνο μόνιμο αναισθησιολόγο που έχει απομείνει και δύο που είναι για σύνταξη και… παίρνουν παράταση!
«Τα απογευματινά χειρουργεία αυτές τις μέρες είναι στο πρώτο πλάνο αλλά πίσω από τα φώτα η υπερεργασία και η σωματική και ψυχική εξάντληση οδήγησε τελικά δύο ακόμα επιμελήτριες αναισθησιολόγους του Βενιζελείου σε παραίτηση» γράφει η σχετική ανακοίνωση της τριμελούς επιτροπής του «Βενιζέλειου» Νοσοκομείου και συνεχίζει:
- «Η αδιέξοδη πορεία που έχει πάρει το Αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου μας το τελευταίο διάστημα, με τις αναποτελεσματικές λύσεις του υπουργείου και των διοικήσεων έφερε αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, που οδηγεί όλο τον χειρουργικό τομέα και όχι μόνο σε κατάρρευση. Αντί τόσο καιρό να αναζητηθούν και να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που έχουν αναγκάσει δεκάδες γιατρούς του νοσοκομείου, αλλά και εκατοντάδες σε όλη τη χώρα στην παραίτηση, συνεχώς αυξάνεται η πίεση στο ολοένα και λιγότερο εναπομείναν προσωπικό μέχρι εξαντλήσεως του. Το Αναισθησιολογικό τμήμα ενώ περίμενε να ενισχυθεί με τις “fast track” προσλήψεις θα μείνει σύντομα με μία μόνο μόνιμη αναισθησιολόγο και δύο συνταξιούχους σε προσωρινή παράταση. Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στη φιέστα για τα απογευματινά χειρουργεία…».
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Βενιζέλειο γίνεται… πρώτο θέμα στις φυλλάδες και τα sites. Θυμίζουμε πως πολύ πρόσφατα, μόλις στα τέλη του Σεπτεμβρίου 2023, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου έβγαλαν ανακοίνωση πως τα τακτικά χειρουργεία σταμάτησαν, λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων, περιγράφοντας μια κατάσταση παρακμής, υπολειτουργίας και απαξίωσης.
Τότε ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε δεσμευτεί την άμεση ενίσχυση του αναισθησιολογικού τμήματος του νοσοκομείου με έκτακτες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού και να εκτελούνται χωρίς καθυστέρηση τα χειρουργεία που πρέπει να γίνουν. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε πως ιδιώτες αναισθησιολόγοι θα ενταχθούν στο δυναμικό του Νοσοκομείου, για ένα τρίμηνο, ώστε να λειτουργούν τέσσερα χειρουργικά τραπέζια και να αποκατασταθούν τα χειρουργεία.
- Προχώρησε επίσης σε αλλαγή στη διοίκηση, με τον νέο διοικητή να δηλώνει την παραίτησή του λίγο αφότου ανέλαβε καθήκοντα, δημοσιεύοντας και ένα κείμενο κόλαφος προς τον Χρυσοχοΐδη. Έγραφε χαρακτηριστικά ο Χάρης Λυδάκης:
«Οι συνεχιζόμενες μετακινήσεις ιατρών Παθολόγων από το Νοσοκομείο μας σε άλλα νοσοκομεία δημιουργούν επιπλέον αποσταθεροποιητικές εστίες στην ήδη επιβαρυμένη συγκυριακή κρισιμότητα που βρίσκεται το Νοσοκομείο μας. Κατόπιν των ανωτέρω, σας καταθέτω την παραίτηση μου από την θέση του Διευθυντού Ιατρικής Υπηρεσίας και του εκτελούντος χρέη Διοικητή του Νοσοκομείου».
Να σημειωθεί, επιπλέον, πως ήδη τα τελευταία δύο χρόνια είχαν αποχωρήσει από το νοσοκομείο δύο χειρουργοί οι οποίοι ήταν καινοτόμοι και ουσιαστικοί στη δουλειά τους, ενώ πριν λίγες μέρες την παραίτησή της υπέβαλε και η διευθύντρια της Ψυχιατρικής κλινικής Ευγενία Χουρδάκη η οποία υπηρέτησε στο νοσοκομείο για 15 χρόνια.
Το νοσοκομείο είχε ‘’απασχολήσει’’ τη δημοσιότητα και λίγους μήνες νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2023, όταν νεοδιόριστος ειδικευόμενος γιατρός είδε την πόρτα της εξόδου αιφνίδια λόγω… διοικητικού λάθους, όπως είχε δημοσιοποιήσει το ThePressProject. Ο Μάνος Τσιλιμιγκουνάκης, Ειδικευόμενος Ιατρός ΕΣΥ, είχε πει πως του ανακοινώθηκε ότι «έχει συμβεί κάποιο διοικητικό λάθος, έχει αγνοηθεί τροπολογία σε ΦΕΚ του 2020 που μειώνει κατά μία τις οργανικές θέσεις ειδικότητας γενικής ιατρικής στο νοσοκομείο, και συνεπώς δεν υπήρχε στην πραγματικότητα η κενή οργανική θέση». Μετά την έκταση που πήρε το θέμα και τις ενώσεις γιατρών που διαμαρτυρήθηκαν έντονα, ο γιατρός επέστρεψε στη θέση του.
Μέσα από τα μάτια των γιατρών…
«Ενώ σε όλη τη χώρα μιλάνε για απογευματινά χειρουργεία, εμείς συζητάμε για το αν θα γίνονται και τα πρωινά» θα πει στο libre ο γενικός γραμματέας Εργαζομένων Βενιζέλειου Νοσοκομείου, Τάσος Θελερίτης, κάνοντας λόγο για μία έκρυθμη κατάσταση ειδικά μετά την πρόσφατη παραίτηση και των δύο αναισθησιολόγων.
«Οι εξαγγελίες των υπουργών είναι κενό γράμμα και οι fast track προσλήψεις του Χρυσοχοΐδη έγιναν fast track αποχωρήσεις» τονίζει και αποκαλύπτει πως «τα οφειλόμενα ρεπό και οι άδειες των εργαζομένων είναι 20.000 μέρες!».
«Αυτό δε συμβαίνει μόνο στο δικό μας νοσοκομείο. Είναι η γενικότερη κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία. Παρά τις ωραίες εικόνες με χειραψίες και τυμπανοκρουσίες για τα απογευματινά χειρουργεία που θα ήθελε ο κ. Γεωργιάδης να παρουσιάζει, η κατάσταση είναι διαφορετική» επισημαίνει ο κ. Θελερίτης και καταλήγει:
«Το αγαθό της δημόσιας υγείας βρίσκεται στον μεγαλύτερο κίνδυνο που έχει βρεθεί σίγουρα τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Οφείλουμε και θα παλέψουμε να το διασφαλίσουμε. Και η κοινωνία να αντιληφθεί ότι θα πρέπει να αγωνιστεί μαζί μας, να έχει αντανακλαστικά. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν υπουργό, σε κανέναν Άδωνι Γεωργιάδη να κάνει την υγεία τηλεπώληση».
Όταν έπαψαν τα τακτικά χειρουργεία πριν λίγους μήνες, οι ειδικευόμενοι γιατροί είδαν το ποτήρι να ξεχειλίζει, ενώθηκαν κι έφτιαξαν μια Πρωτοβουλία, για να φωτίσουν τους προβληματισμούς τους, να βγουν μπροστά, να διεκδικήσουν. Οι ειδικευόμενοι του χειρουργικού τομέα κάλεσαν τους υπόλοιπους ειδικευόμενους του νοσοκομείου κι έφτιαξαν την Πρωτοβουλία «Σύλλογος Ειδικευομένων του Νοσοκομείου».
Στο libre μιλά ο Μιχάλης Γιακουμάκης, ειδικευόμενος χειρουργός στο Βενιζέλειο. Ξεκαθαρίζει πως τα απογευματινά χειρουργεία δεν είναι αποδεκτά από τους γιατρούς του νοσοκομείου. «Είναι άλλο ένα κόλπο, ένα τέχνασμα που βρήκαν για να πουν ότι κάτι κάνουν, όπως λένε δήθεν για προσλήψεις και προκήρυξη θέσεων, ενώ βλέπουμε μόνο υποβάθμιση του νοσοκομείου. Στη χειρουργική κλινική, στην ΩΡΛ πτέρυγα και τη γυναικολογική, που έχουμε μιλήσει, δε θέλουν να συμμετέχουν σ΄αυτό».
Κι ενώ όλοι μιλάνε για τα απογευματινά χειρουργεία, οι άνθρωποι στο Βενιζέλειο βλέπουν λίγο λίγο ένα νοσοκομείο να ξηλώνεται. «Το τελευταίο διάστημα έχουν παραιτηθεί δύο ακτινολόγοι και τώρα υπέβαλαν παραίτηση δύο αναισθησιολόγοι. Έχουμε μείνει με έναν μόνιμο αναισθησιολόγο και δύο που είναι για σύνταξη και παίρνουν παράταση. Πέρα από τα χειρουργεία, τίθεται και θέμα εφημέρευσης με τον αριθμό των αναισθησιολόγων που έχουν μείνει… Δεν ξέρω πώς θα καλυφθεί όλο το νοσοκομείο και σκεφτείτε τι γίνεται και στα επείγοντα… Δεν τα προλαβαίνουμε» τονίζει ο κ. Γιακουμάκης και εκτιμά ότι με αυτή την κατάσταση «του χρόνου θα έχουμε εδώ τουλάχιστον τον μισό αριθμό ειδικευόμενων».
Και τι σημαίνει αυτό; Γιατί μας ενδιαφέρουν οι ειδικευόμενοι; θα πει κάποιος.
«Προφανώς οι ειδικοί γιατροί είναι εκεί και για να εκπαιδεύουν τους ειδικευόμενους και οι ειδικευόμενοι κοιτάζουν τι επάρκεια υπάρχει σε ειδικούς πριν δηλώσουν ποιο νοσοκομείο θέλουν αλλά και αφότου μπουν, ώστε να μπορούν να εκπαιδευτούν. Για την αναπαραγωγή του συστήματος χρειάζονται και οι δύο, και οι νεότεροι πρέπει να μάθουν από κάπου» απαντά, μιλώντας στο libre, ο πρώην ειδικευόμενος γιατρός νευρολογίας στο Βενιζέλειο, Γιώργος Μακρής. Για να γίνει σαφές το μέγεθος του προβλήματος, μιλά με αριθμούς. Πριν την πανδημία αντιστοιχούσαν στους ειδικευόμενους χειρουργικής 12–15 χειρουργεία ανά ειδικευόμενο την εβδομάδα, μετά -στην covid εποχή- αυτό έπεσε σε 6–8 και τώρα μιλάμε για 0–1 χειρουργείο ανά εβδομάδα.
Όσον αφορά στο κυβερνητικό επιχείρημα ”αφού προκηρύσσουμε θέσεις, γιατί δεν πάνε;”, ο Γιώργος Μακρής απαντά:
«Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: πρώτον είναι η διαφορά απολαβών σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα σε περιζήτητες ειδικότητες και δεύτερον μιλάμε για προκήρυξη λίγων θέσεων σε κλινικές/νοσοκομεία με μεγάλα ελλείμματα, όπου οι αιτούντες ξέρουν ότι θα δουλέψουν με εντατικοποιημένους ρυθμούς σε υποστελεχωμένο πλαίσιο».