Μητσοτάκης: Ευρωομόλογο για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης πρότεινε στη Σύνοδο Κορυφής
Την έκδοση ευρωομολόγου για την αμυντική θωράκιση της ΕΕ πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην Συνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει θωρακισμένη γι΄ αυτό πρέπει να εξετάσει νέους νέους τρόπους για την χρηματοδότηση αμυντικών δαπανών» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Η ευρωπαϊκή οικογένεια είναι για ακόμα μια φορά ενωμένη απέναντι στην απροκάλυπτη ρωσική εισβολή. Έχουν επαναφέρει στο τραπέζι τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα κατοχυρώσει στην πράξη την στρατηγική της αυτονομία. Αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμούς. Η Ελλάδα είναι ήδη μια χώρα που εδώ και πολλές δεκαετίες ξεπερνά το όριο του 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες. Αυτό δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν θέλει η Ευρώπη να μείνει θωρακισμένη αμυντικά πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για την χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών», είπε ο πρωθυπουργός.
«Η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση. Έχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό την ανάγκη της Ευρώπης πρέπει να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια. Και ελπίζω σε αυτό το ευρωπαϊκό συμβούλιο να κάνιυμε μια ουσιαστική συζήτηση για τα θέματα αυτά», είπε χαρακτηριστικά.
Η Ουκρανία και η Μέση Ανατολή
Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, ο πρωθυπουργός θα τονίσει την συνέχιση της στήριξης που παρέχει από την πρώτη στιγμή. Επίσης, αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Οδησσό, τις συζητήσεις του με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι και για τη σημασία του ουκρανικού Νότου, με αιχμή τον ουκρανικό θαλάσσιο διάδρομο για την εξαγωγή αγαθών.
Αναμένεται ακόμη να ενημερώσει για την επίθεση με πυραύλους κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Οδησσό.
- Μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι η Ε.Ε. πρέπει να βρει τρόπο για κοινές προμήθειες αμυντικού υλικού στην Ουκρανία με αποζημίωση των κρατών-μελών για αμυντικό υλικό ευρωπαϊκής προέλευσης. Η θέση της Ελλάδας είναι ότι αυτή θα πρέπει να γίνει μέσω των σχημάτων που έχουν ήδη διαμορφωθεί, υπό την προϋπόθεση ότι τρίτες χώρες δεν παρακάμπτουν τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας.
Σε ότι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει την αυξανόμενη ανησυχία της ελληνικής πλευράς για τις μεγάλες απώλειες αμάχων και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.
Όμως θα υπογραμμίσει και την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός, απελευθέρωσης όλων των ομήρων και διάνοιξης όλων των οδών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να ανακουφιστούν οι αθώοι που υποφέρουν στη Γάζα. Ειδικότερα, αναμένεται να σταθεί στους κινδύνους της περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής και θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλλει σε κάθε προσπάθεια που θα οδηγήσει στην επίτευξη περιφερειακής σταθερότητας.
- Σχετικά με το ζήτημα των αμυντικών προμηθειών της Ε.Ε, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει προς τους ευρωπαίους ομολόγους του ότι «πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ξοδεύουμε πιο έξυπνα στην άμυνα».
Ταυτόχρονα αναμένεται να επαναλάβει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόβλεψη στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες να εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες κατά την διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος όμως αυτή η πρόβλεψη δεν αρκεί, ούτε είναι φιλόδοξη σε σχέση με όσα πρέπει να γίνουν στην ευρωπαϊκή άμυνα.