Metron Analysis: Πρώτη με πτώση 5% η ΝΔ -Δεύτερος με άνοδο ο ΣΥΡΙΖΑ, χάνει 1,9% το ΠΑΣΟΚ
Την αύξηση της δυσαρέσκειας για κυβερνητικές επιλογές αποτυπώνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA, καταγράφοντας την πρώτη μεγάλη εκλογική φθορά της κυβέρνησης. Η ΝΔ χάνει σχεδόν 4% στην πρόθεση ψήφου και 5% στην εκτίμηση ψήφου, ενώ υποχωρεί και η δημοτικότητα του πρωθυπουργού, την ώρα που ενισχύονται κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η κοινωνία δείχνει δυσαρεστημένη από σημαντικές πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής, καταδικάζει την καθυστέρηση στην απόδοση ευθυνών για τα Τέμπη, ενώ καταγράφεται πλειοψηφική απόρριψη της ρύθμισης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ υποχωρεί στο 24,6%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανεβαίνει στο 11,8% και να ανακτά τη δεύτερη θέση και το ΠΑΣΟΚ να υποχωρεί στο 10,2%, ενώ άνοδο καταγράφουν και το ΚΚΕ (7,9%) και η Ελληνική Λύση (7,6%).
Στην εκτίμηση ψήφου υποχωρεί -5% η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει άνοδο +1,8%, το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί -1,9% του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ κερδίζει +1,4% και η Ελληνική Λύση +1,7%, ενώ η Metron Analysis βλέπει αυτή τη στιγμή και τη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νέα Αριστερά να πιάνουν το 3% όχι όμως το ΜέΡΑ25.
Συσπειρώσεις και μετακινήσεις
Ως προς τις συσπειρώσεις και μετακινήσεις των ψηφοφόρων, η δημοσκόπηση καταγράφει συσπείρωση της ΝΔ στο 71,1% με απώλειες πρωτίστως προς Ελληνική Λύση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 58,1% με απώλειες προφανώς προς Νέα Αριστερά, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. Και το ΠΑΣΟΚ στο 70,4% με απώλειες προς Νέα Δημοκρατία, Νέα Αριστερά και ΣΥΡΙΖΑ.
Δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών – Πρώτος ο Κουτσούμπας
Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, αυτή τη φορά πιο δημοφιλής πολιτικής (με βάση τις θετικές γνώμες) φαίνεται να είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 41%, ξεπερνώντας τον πρωθυπουργό καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει 39%. Ακολουθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 34%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 32%, και μετά ο Στέφανος Κασσελάκης με 26%.
Ενδιαφέρον έχει ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατορθώνει να προηγείται τόσο σε όσους δηλώνουν Αριστεροί αλλά και στους Κεντροαριστερούς, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την υψηλότερη δημοτικότητα από όσους δηλώνουν κεντρώοι και δεξιότεροι. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να είναι δεύτερος ακόμη και στους κεντροαριστερούς, όπου όμως έχει και το υψηλότερο ποσοστό του και ο Στέφανος Κασσελάκης.
Αξιολόγηση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης
Το 30% των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά την κυβέρνηση, με το 66% να την αξιολογεί αρνητικά. Οι θετικές γνώμες για την κυβέρνηση υποχωρούν από το 35% τον Φεβρουάριο. Αυτό αποτυπώνει συνεχιζόμενη δυσαρέσκεια για το κυβερνητικό έργο.
Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, θετικά αξιολογεί το 10% των ερωτηθέντων την αξιωματική αντιπολίτευση και αρνητικά το 83%.
Αξιολόγηση Μητσοτάκη και Κασσελάκη
Θετική είναι η γνώμη για τον πρωθυπουργό στο 34% των ερωτηθέντων, ενώ αρνητικά απαντά το 61%. Στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το 17% τον αξιολογεί θετικά και το 74% αρνητικά.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός
Προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 33% και ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 7%. Τρίτος, ο Νίκος Ανδρουυλάκης με 5% και με ίδιο ποσοστό τοποθετείται και ο Κυριάκος Βελόπουλος.
Καμία πρόοδος στην απόδοση ευθυνών για τα Τέμπη λένε 9 στους 10!
Διάχυτη είναι η αίσθηση στην κοινωνία σε ό,τι αφορά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ότι ούτε το δικαστικό, ούτε το πολιτικό σύστημα έχει κινηθεί αποτελεσματικά για την απόδοση ευθυνών. Αυτό το πιστεύει το 88% των ερωτηθέντων, με τις αρνητικές γνώμες να αυξάνονται όσο πηγαίνουμε αριστερότερα της κεντροδεξιάς (όπου επίσης το ποσοστό είναι 75%) αλλά και σε όσους δηλώνουν «δεξιοί».
Την ίδια ώρα, αυξάνεται το ποσοστό όσων απαντούν ότι η χώρα πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση που πλέον φτάνει το 66%, ενώ το ποσοστό όσων είναι γενικά ικανοποιημένοι από την κατάσταση υποχωρεί στο 29%.
Τα προβλήματα που σχετίζονται με την οικονομία κυριαρχούν, με τους πολίτες να αναφέρουν πρώτα από όλα την ακρίβεια και την οικονομία, ενώ ενδιαφέρον έχει ότι ανεβαίνει και η επίκληση της κρίσης θεσμών ως προβλήματος.
Ενδιαφέρον για τις εκλογές
«Πολύ» και «αρκετά», απαντά το 61%, ενώ «όχι και τόσο» και «καθόλου» το 39%.